• Κοινωνία

    Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Νεκροί οι δύο πιλότοι – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (upd)

    • NewsRoom


    Πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair κατέπεσε κατά την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Κάρυστο.

    Το Canadair, στο οποίο επέβαιναν δύο Έλληνες χειριστές ηλικίας 26 και 34 ετών, πραγματοποιούσε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός όπου μαίνεται ακόμα η φωτιά.

    Το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες σε δύσβατο σημείο.

    Η στιγμή της πτώσης καταγράφηκε από βίντεο της ΕΡΤ. Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται το αεροπλάνο να βουτά χαμηλά και να κάνει ρίψη νερού, ενώ στη συνέχεια παίρνε δεξιά στροφή και χάνει ύψος. Λίγο πριν από τη δεξιά στροφή, φαίνεται να χτυπά σε ένα κλαδί και να χάνει τον πλωτήρα από το δεξί φτερό.

    Η πρώτη εικόνα μετά την πτώση του Canadair στον Πλατανιστό Καρύστου
    Η πρώτη εικόνα μετά την πτώση του Canadair στον Πλατανιστό Καρύστου

    Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Αγχίαλο.

    Να σημειωθεί ότι τα Canadair δεν έχουν σύστημα εκτόξευσης καθισμάτων.

    Στο σημείο που κατέπεσε το Canadair έχουν ήδη προσεγγίσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ η φωτιά που ξεκίνησε σε δύσβατο σημείο το μεσημέρι της Κυριακής (23-07-2023) στο βουνό Πλατανιστός Καρύστου, στη Νότια Εύβοια, εξακολουθεί να μαίνεται με συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Παράλληλα, στο σημείο έσπευσαν συνεργεία της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

    «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:05 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού».

    Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υπ. Εργασίας

    Μετά την πτώση του Canadair,  ανακοινώθηκε πως αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Ανέβαλε την επίσκεψη στην Κύπρο

    Ακύρωσε την αυριανή του επίσκεψη στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεννόηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, λόγω του τραγικού συμβάντος στην Κάρυστο με την πτώση του Canadair.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση:

    “Λόγω του τραγικού συμβάντος στην Κάρυστο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και συμφώνησαν η αυριανή προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο να αναβληθεί για τις επόμενες ημέρες.”

    Νεκροί οι δύο πιλότοι

    Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε για τους δύο χειριστές του Canadair, που συνετρίβη στον Πλατανιστό Καρύστου.

    Είναι ο 34χρονος κυβερνήτης του Canadair, σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνητής Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης.

    Η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

    Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

    «Δεν είχαν κανένα περιθώριο ζωής οι πιλότοι μετά την αποκόλληση του πλωτήρα από το αεροσκάφος» δήλωσε ο Παντελής Φραγκούλης, πιλότος και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, μετά την πτώση του canadair στην Κάρυστο.

    Εμπειρογνώμονας Φραγκούλης: «Kανένα περιθώριο σωτηρίας του αεροσκάφους και του πληρώματος» 

    «Το αεροσκάφος πέταξε πάρα πολύ χαμηλά προκειμένου να στοχεύσει ακριβώς στη φωτιά. Το δεξί φτερό προσέκρουσε πάνω σε δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας, μειώθηκε πάρα πολύ η ταχύτητα του αεροπλάνου γιατί ήταν πάνω σε στροφή. Δεν είχε την ταχύτητα να σηκωθεί. Από την στιγμή που χτύπησε ήταν σε στροφή και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο σωτηρίας του αεροσκάφους και του πληρώματος» συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Ο κ. Φραγκούλης υπογράμμισε τα εξής: «Οι πιλότοι βρίσκονται σε “πόλεμο” με τη φωτιά. Οι φωτιές πρέπει να προλαμβάνονται στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν ξεφεύγει η φωτιά και μπούμε σε αυτόν τον “πόλεμο” δηλαδή τα αεροσκάφη να είναι παντού και να σβήνουν τις φωτιές παντού, το προσωπικό κουράζεται. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση προκειμένου να διαχειριστούμε τόσο πολύ δύσκολες καταστάσεις».

    Όσο για το συγκεκριμένο αεροπλάνο είπε ότι δεν είχε απολύτως τίποτα αλλά βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. «Είναι δύσκολες οι συνθήκες που πετούν τα αεροπλάνα. Αυτό πρέπει να πούμε και μόνο».

    «Όλη την περίοδο, πλην της καλοκαιρινής, οι χειριστές εκπαιδεύονται να κάνουν αυτό το πράγμα και το έχουνε κάνει πάρα πολλές ώρες. Αυτοί οι χειριστές δυστυχώς έτυχαν σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, μία φωτιά η οποία ήταν σε ένα πολύ δύσκολο σημείο» σημείωσε δε ο εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων .

    Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

    Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

    Επίσης γίνεται γνωστό ότι με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

    Οι πρώτες δηλώσεις πολιτικών

    Μητσοτάκης: Οι Έλληνες θρηνούμε για την απώλεια των δύο ηρώων

    «Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές» η συλλυπητήρια δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την πτώση του Canadair στην Κάρυστο.

    «Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός αποτίοντας φόρο τιμής στους δύο χειριστές που σκοτώθηκαν ενώ έδιναν μάχη με την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Πλατανιστός, όπου έπεσε το αεροσκάφος σε ρεματιά.

    Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για την απώλεια των χειριστών:

    Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής.

    Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης.

    Νίκος Δένδιας: 

    «Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

    Μακρόν για την πτώση του Canadair: Η σκέψη μας είναι στον ελληνικό λαό

    Μήνυμα συμπαράστασης μετά την πτώση του Canadair στην Κάρυστο έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

    «Ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες. Η σκέψη μας είναι στους συγγενείς του πληρώματος, στους οικείους τους και στον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Macron.

    «Στηρίζουμε τους ήρωες που, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, παντού, ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε καλοκαίρι για την κατάσβεση των πυρκαγιών» επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος.

    Διαβάστε επίσης:

    Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε έξι περιφέρειες

    Δολοφονία 64χρονου στη Μενεμένη: Προσωρινά κρατούμενος ο 29χρονος

    Οι νέες ταυτότητες στο επίκεντρο της συνάντησης Μηταράκη-Εκκλησίας της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ