• Ο πολυμήχανος Άδωνις, τι θα ανακοινώσει ο Ψάλτης της Alpha, οι νέες εκπλήξεις του Βασιλάκη της Aegean και γιατί η Ellington θυμίζει Folli Follie

    Εδώ και ένα μήνα περίπου έχει ξεκινήσει ένα «κρυφτούλι» στη Φρανκφούρτη…

    image

    Οι 8 hot μετοχές

    Η αγορά χθες ήταν υποτονική, καθώς παραδοσιακά η ημέρα Δευτέρα, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι μάλλον ημέρες που η επενδυτική κοινότητα χαλαρώνει.

    Παρόλα ταύτα είχαμε και πάλι αρκετές μετοχές που έκαναν υψηλά 52 εβδομάδων.

    Η Βιοχάλκο ΒΙΟ 2,16% 5,67 τα Ελληνικά Καλώδια η CENER CENER 0,66% 7,57 η Aegean Air ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 η ΤΙΤΑΝ TITC 2,49% 28,80 η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 ήταν από τις μεγάλες μετοχές που ξεχώρισαν.

    Από τις μικρές, η Μπλε Κέδρος ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ 0% 3,33 η Τεχνική Ολυμπιακή ΟΛΥΜΠ 1,05% 2,90 κ.λ.π.

    Από τις τράπεζες, Εθνική και Eurobank έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ Πειραιώς και Alpha με αρνητικό πρόσημο.

    Η Πειραιώς διανύει το δύσκολο 10ημερο που θα κρίνει εάν θα ενταχθεί στον διάσημο δείκτη, τον Morgan Stanley CI.

    Η εξέταση από τους ειδικούς της Morgan Stanley ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου.

    Όπως γνωρίζετε, οι αξιωματούχοι της επενδυτικής τράπεζας λαμβάνουν υπόψιν τους, 2 τυχαίες συνεδριάσεις, σε σύνολο 10 χρηματιστηριακών ημερών.

    Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ανέρχεται στα 4,32 δισ. ευρώ.

     

    Η εκπλήξεις του Ψάλτη

    Στην Αlpha Βank τώρα η επενδυτική κοινότητα αναμένει με αγωνία την Πέμπτη την γενική συνέλευση.

    Το αφεντικό της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης ετοιμάζει εκπλήξεις.

    Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα ανακοινώσει επαναγορά ιδίων μέτοχων με κατώτατο όριο τα 0,75 ευρώ και ανώτατο τα 3 ευρώ.

     

    AEGEAN AIR: Οι νέες εκπλήξεις του Βασιλάκη

    Για την Aegean Air τα είδατε χθες στο ταμπλό.

    Η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της εταιρείας και στη διοίκηση του Ευτύχη Βασιλάκη που είναι και εκ των βασικών μετόχων, με ποσοστό 37,50%, είναι απεριόριστη.

    Η μετοχή «έκανε» νέο υψηλό 52 εβδομάδων και έκλεισε στα 13 ευρώ με κέρδη 2,36% και όγκο συναλλαγών τα 202.000 τεμάχια.

    Πλέον, η κεφαλαιοποίηση της Aegean ανέρχεται στα 1,17 δισ. ευρώ.

    Στη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης, το αφεντικό της AEGEAN αναμένεται να ανακοινώσει το buy back, με ανώτατο όριο τα 20 ευρώ.

    Προφανώς ο κ. Βασιλάκης, θα ερωτηθεί εάν υπάρχουν νεότερα σχετικά με τα warrants του δημοσίου, τα οποία μπορούν να ασκηθούν ανά πάσα στιγμή.

    Όπως σας αποκάλυψε χθες ο WISEMAN, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και με πανίσχυρους επενδυτικούς οίκους ετοιμάζεται μια win-win διαδικασία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Ως γνωστό, το ελληνικό Δημόσιο για τη στήριξη που παρείχε στην εταιρεία το 2021 των 120.000.000 ευρώ, έχει 10.369.000 warrants στη Aegean με τιμή άσκησης τα 3.20€/μετοχή με το ποσοστό του Δημοσίου να είναι στο 11.5%.

    Αυτή τη στιγμή το ποσοστό που έχει το Δημόσιο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύ μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος από ξένα funds.

    Ο στόχος είναι να γίνει μια απόλυτη win-win συναλλαγή.

    Και το Δημόσιο να κερδίσει από την συμμετοχή του στην Aegean και η Aegean να μην κάψει ρευστότητα, αλλά και να ικανοποιηθεί η τεράστια ζήτηση της ξένης επενδυτικής κοινότητας.

     

    Η Ellington θυμίζει Folli Follie

    Η ιστορία της Ellington και των παιχνιδιών που παίχτηκαν σε βάρος της Τράπεζας Αττικής έχει αρχίσει να θυμίζει λίγο ιστορία Folli Follie, όπου δυστυχώς οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές καθυστερήσαν υπερβολικά.

    Παρα το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχεδόν 12 μήνες πριν δημοσιοποιηθεί το σκάνδαλο.

    Μάλιστα, οι καταγγελίες αυτές είχαν «αποσταλεί», ταχυδρομηθεί και σε ένα συγκεκριμένο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, το οποιο δεν έδωσε σημασία.

    Στο σήριαλ της Αττικής βλέπουμε την Ellington να πέφτει σε μια σειρά αντιφάσεων και να προσπαθεί να θολώσει τα νερά μήπως αποφύγει τον έλεγχο – που έχει αργήσει – των αρμόδιων αρχών, μεταξύ των οποίων και η δικαιοσύνη.

    Πώς είναι δυνατόν μια επενδυτική εταιρεία, όπως η Ellington Αμερικής να έχει δημιουργήσει την εικόνα ότι βρίσκεται πίσω από τη RINOA (εταιρεία καλαθιού από την Κύπρο με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ…) και την Ellington Solutions και να βγαίνει η ίδια και να κάνει την ανήξερη;

    Ήρθε η ώρα των ελεγκτικών αρχών να εξετάσουν εάν και σε ποιο βαθμό έχουν παραβιαστεί σωρεία διατάξεων προστασίας του επενδυτικού κοινού, ακόμα και εξαπάτησής του…

    Από την άλλη, μήπως και ο νέος ιδιώτης μέτοχος της Τράπεζας, Thrivest Holding, πρέπει να ζητήσει άμεσα διαχειριστικό έλεγχο από ανεξάρτητο οργανισμό για να μάθουμε επιτέλους τι έχει γίνει και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ellington Αμερικής;

     

    ΑΝΕΚ: Τι είπε η Πειραιώς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Χθες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επικρατούσε πυρετός συσκέψεων με αφορμή του θέμα της ΑΝΕΚ.

    Γι’ αυτό τον λόγο είχαν κληθεί κορυφαία στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

    Όπως πληροφορείται ο Wiseman, η πλευρά της Πειραιώς εξήγησε με σαφή τρόπο ότι εάν δεν γίνει η συγχώνευση με την ATTICA, τότε η εταιρεία οδηγείται σε χρεωκοπία.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, η απόφαση της Επιτροπής είναι μείζονος σημασίας.

     

    ABAΞ: Δεν επηρεάστηκε η μετοχή

    Χθες η ΑΒΑΞ είναι γεγονός ότι δεν επηρεάστηκε από τα γεγονότα της Κυριακής.

    Αν και στο άνοιγμα άνοιξε περίπου στο -4% στα 1,55 ευρώ εν τούτοις στην συνέχεια ισορρόπησε για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με απώλειες 0,49%, στα 1,622 ευρώ.

    Χθες η εταιρεία προχώρησε σε διευκρινίσεις απαντώντας σε δημοσιεύματα αναφορικά με το δυστύχημα από την κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα, με την εισηγμένη να σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως δεν αναμένει ουσιώδη επίδραση στα οικονομικά της μεγέθη και ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος.

    Αναλυτικά, η εταιρεία σημειώνει τα εξής: «Σε σχέση με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και σε απάντηση σχετικής επιστολής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η ΑΒΑΞ Α.Ε. πληροφορεί το επενδυτικό κοινό ότι δεν αναμένει ουσιώδη επίδραση στα οικονομικά της μεγέθη εκ του τραγικού συμβάντος που έλαβε χώρα την 23.7.23 στο 206 χλμ. της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου.

    H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος και θα προβεί σε οιαδήποτε ανακοίνωση επιβάλλεται προς περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας».

     

    Kρυφτούλι με Scope – ECB

    Εδώ και ένα μήνα περίπου έχει ξεκινήσει ένα «κρυφτούλι» στη Φρανκφούρτη, για το αν η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφασίσει να «προάγει» τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης SCOPE, αναγνωρίζοντάς τον ως ισότιμο με τους άλλους τρεις (S&P, Moody’s, DBRS).

    Τελευταία μάλιστα κυκλοφόρησε μία φήμη, η οποία ήθελε την ΕΚΤ να ανακοινώνει τη σχετική της απόφαση την Πέμπτη, μαζί με τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική (αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% και άλλα τέτοια δυσάρεστα).

    Όμως, όπως μου διεμήνυσε αξιόπιστη πηγή που γνωρίζει άριστα τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ πολύ δύσκολα θα «στρίμωχνε» την ίδια ημέρα, μαζί με τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια και αυτή που αφορά στο καθεστώς της SCOPE.

    Mάλιστα, ο ίδιος προέβλεψε, με όλο το ρίσκο που μπορεί να ενέχει μία τέτοια πρόβλεψη, ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την ετυμηγορία για τον οίκο αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο.

    Επομένως, αν επαληθευτεί, θα έχει προηγηθεί η απόφαση της Scope για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται στις 4 Αυγούστου.

    Ημέρα ιστορικής σημασίας, μια που εκτός των άλλων, θα σηματοδοτήσει την επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, παρόλο που η Scope δεν είναι επιλέξιμη από την ΕΚΤ.

    Σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την επαναφορά στην κανονικότητα.

    Ακόμη και αν δεν έχει «πρακτικό αντίκτυπο» λειτουργεί ως προάγγελος για τις αναθεωρήσεις που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο.

    Στις 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος επίσης διατηρεί τη χώρα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική.

    Στη συνέχεια, ακολουθεί η Moody’s, στις 15 Σεπτεμβρίου που το πιθανότερο είναι να μειώσει την απόσταση των τριών σκαλοπατιών από την επενδυτική βαθμίδα.

    Στις  20 Οκτωβρίου αναμένεται η αξιολόγηση από τον έτερο πολύ μεγάλο παίκτη, τη Standard & Poor’s, που θα έχει πια στα χέρια της και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

    Το τελευταίο ραντεβού είναι την 1η Δεκεμβρίου με τη Fitch που επίσης θα μπορούσε να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

     

    Η «νύχτα των Κρυστάλλων»  στην  ΕΤΑΔ

    Eίναι γεγονός ότι αφότου εκδιώχθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ ο προσφιλής Στέφανος Bλαστός, κόπηκαν ακόμη και τα κολακευτικά σχόλια από τον ηλεκτρονικό τύπο με αποτέλεσμα να μείνουμε λίγο πίσω  στην ενημέρωση για την εν λόγω εταιρεία,.

    Όμως, απ’ ότι φαίνεται, η ΕΤΑΔ κινείται επί ξηρου ακμής καθώς ενίοτε τα συστήματα που δημιουργούν πρόσωπα της «εξουσίας» είναι πιο ανθεκτικά και επιβιώνουν περισσότερο από τους δημιουργούς τους.

    Για παράδειγμα, όπως με ενημέρωσαν πριν από ένα μήνα, απολύθηκε ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, διότι παρανόμως είχε μετατρέψει τη σύμβαση του από 8μηνη… σε αορίστου χρόνου.

    Εν μέσω καύσωνα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η εταιρεία προχώρησε σε μία δραστική αλλαγή του οργανογράμματος, η οποία θύμισε λίγο την «νύκτα των κρυστάλλων».

    Όπως ίσως έχετε διαβάσει καρατομήθηκαν όλοι οι Γενικοί Διευθυντές υπό το πρόσχημα της κατάργησης των αντιστοίχων θέσεων.

    Όμως το νυστέρι πήγε ακόμη πιο βαθιά καθώς «η μπάλα» πήρε ακόμη μέχρι και τους τομεάρχες.

    Σας ενημερώνω λοιπόν ότι καταργήθηκαν οι θέσεις τομεαρχών (Τομέας Μάρκετινγκ, Τομέας Μεγάλων Ακινήτων, Τομέας Τουριστικών Ακινήτων κ.α.).

    Αγνοείται, επίσης, η τύχη υψηλόμισθων συμβούλων διοίκησης.

    Δεν γνωρίζω αν όλα τα παραπάνω έχουν άρωμα Χατζηδάκη μία που μετά την απομάκρυνση Βλαστού χρέη διευθύνοντος συμβούλου εκτελεί ο Παναγιώτης Μπαλωμένος, ο οποίος όπως λέγεται ήταν επιλογή του τέως υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

    Όμως, όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία κάτι δεν πάει καλά με την ΕΤΑΔ, δικαιώνοντας έτσι τις καταγγελίες που είχε κάνει ο απελθών πρόεδρος Αντώνης Μπέζας.

     

    Ο Βασίλης Ψάλτης στέλνει αποστολή στα καμένα της Ρόδου

    Αναζήτησα χθες τηλεφωνικώς υψηλόβαθμό στέλεχος της Αlpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65  για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

    Μου απάντησε – δεν έχω παράπονο – όμως οι εξωτερικοί ήχοι και κάτι ανακοινώσεις από μεγάφωνα που έφθαναν στο ακουστικό μου από την άλλη άκρη πρόδωσαν την θέση του.

    Για να μην πλατειάζω από τα συμφραζόμενα ήταν πρόδηλο βρισκόταν στο αεροδρόμιο.

    Δεν μπορούσα επομένως να αποφύγω να τον ρωτήσω, έστω για λόγους ευγενείας, αν αναχωρεί για διακοπές ή για κάποιο επαγγελματικό ταξίδι.

    Όπως μου αποκάλυψε λοιπόν ο ίδιος μαζί με άλλα στελέχη της Alpha ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο με προορισμό τη Ρόδο.

    Η απόφαση ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες μετά τις τραγικές φωτιές στο νησί και τις καταστροφές που προκάλεσαν όχι μόνο στο «φυτικό κεφάλαιο», αλλά και σε ξενοδοχειακές μονάδες.

    Η Αlpha Bank διαθέτει μακροχρόνιους και ισχυρούς δεσμούς με τους ξενοδόχους της Ρόδου, αλλά και άλλους επιχειρηματίες του νησιού.

    Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται οι πελάτες αυτοί να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, η Διοίκηση ήθελε λοιπόν να δείξει με την επι τόπου επίσκεψη ότι βρίσκεται κοντά στους σκληρά δοκιμαζόμενους Ροδίτες, και θα παραμείνει αρωγός στα προβλήματα που πιθανόν να προκαλέσει αυτή η φυσική καταστροφή.

     

    Γιατί αγοράζει τις μετοχές του ο Σαράντης

    Σε μπαράζ αγοράς ιδίων μετοχών έχει επιδοθεί η Γρ. Σαράντης.

    Μέσα σε μόλις έναν μήνα, από τις 22 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή έχει γίνει εννέα συναλλαγές αγοράζοντας μικρά πακέτα μετοχών σε ένα εύρος που εκτείνεται από 251 μετοχές έως 15.000 μετοχές που εξαγόρασε στις 26 Ιουνίου και στις 4 Ιουλίου.

    Συνολικά, στο διάστημα του μήνα συγκέντρωσε 47.870 μετοχές έναντι 356.887 ευρώ διευρύνοντας το ποσοστό της επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από το 4,35% στο 4,40%.

    Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διοίκηση, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος κινητροδότησης του στελεχιακού δυναμικού.

    Τα γνωστά bonus που δίνονται σε στελέχη στην περίπτωση επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί.

    Και φυσικά όταν η μετοχή κινείται σε χαμηλά επίπεδα η συγκέντρωση ιδίων μετοχών για τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί τα μέγιστα.

    Αυτό όμως που λένε στον wiseman οι δικές του πηγές είναι ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα ενίσχυσης της μετοχής, που υποαποδίδει σε σχέση με την πορεία του Χρηματιστηρίου.

    Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει ενισχυθεί κατά 44% ενώ η μετοχή της Γρ. Σαράντης έχει αυξηθεί κατά 21%.

    Με την αγορά μετοχών παρέχεται ισχυρή στήριξη από τη διοίκηση της εταιρείας και φυσικά όχι μόνο μέσω της εξαγοράς ιδίων μετοχών αλλά και την εξαγορά απευθείας από τους βασικούς μετόχους, της δηλαδή τα αδέλφια Σαράντη.

    Σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες ο πρόεδρος Γρηγόρης Σαράντης και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Σαράντης έχουν αποκτήσει είτε οι ίδιοι είτε μέσω συνεργαζόμενων νομικών προσώπων περισσότερες από 800.000 μετοχές δαπανώντας πάνω από 6 εκατ. ευρώ.

     

    Πώς ο Άδωνις έπιασε στα πράσα τις εταιρείες ταχυδιανομών να παρανομούν

    Στο «δόκανο» έστησε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης «πιάστηκαν» οι εταιρείες ταχυδιανομών Wοlt και efood.

    Ο πολυμήχανος κ. Γεωργιάδης, σε συνεργασία με την διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησαν σε μαζικές παραγγελίες τροφίμων και ροφημάτων σε διαφορετικές στιγμές από τις 12 το μεσημέρι και μετά, όταν η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας ξεπερνούσε τους 45 βαθμούς κελσίου.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα με υπουργική απόφαση του κ. Γεωργιάδη, προβλέπονταν η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.

    Τόσο ο υπουργός όσο και οι συνεργάτες του, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής προχώρησαν στην συλλογή των αποδείξεων από τους εργαζόμενους διανομείς για να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμου τουλάχιστον 2.000 ευρώ στην εταιρεία για τον καθένα από αυτούς.

    Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται αμείλικτος όσον αφορά την αναλγησία των επιχειρηματιών, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει το ύψος των προστίμων σε περίπτωση που οι εργοδότες δεν συμμορφωθούν.

     

    Ποιος είναι ο νέος ρόλος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη

    Ειδικό ρόλο στο επιτελείο του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη αναλαμβάνει ο πολύπειρος – σε ειδικές αποστολές – τεχνοκράτης Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «W», ο Κρητικός manager αναλαμβάνει ειδικό ρόλο σε ένα από τα πλέον κρίσιμα projects που έχει μπροστά του ο Κωστής Χατζηδάκης και η κυβέρνηση συνολικά και το οποίο δεν είναι άλλο από την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες και την διαχείριση των κόκκινων δανείων προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

    Η επιλογή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη στηρίχθηκε στην εμπειρία που διαθέτει ο ίδιος σε θέματα αγοράς , αλλά και στα αποτελέσματα που πέτυχε σε όλες τις προηγούμενες αποστολές που του ανατέθηκαν.

    Να σας θυμίσω ότι ήδη ο Κωστής Χατζηδάκης έχει δώσει το πράσινο φως στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη να τρέξει το σχέδιο αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες με την πώληση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των συμμετοχών του ΤΧΣ στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

    Ως γνωστόν η αρχή θα γίνει άμεσα με την επαναγορά των ιδίων μετοχών (1,4%) της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 ενώ στις αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσει η αναζήτηση αγοραστών για το πακέτο που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70 (40,3%).

    Θα ακολουθήσει η διάθεση των πακέτων του Δημοσίου σε Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 (9%), και Τράπεζα Πειραιώς (27%).

    Την ίδια στιγμή ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΘΟ βρίσκονται και τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα η αύξηση βιώσιμων ρυθμίσεων, οι βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, η προστασία των ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών και ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας που θα διέπει την λειτουργία των Servicers.

    Τώρα όσον αφορά στο track record του κ. Κεφαλογιάννη σας θυμίζω ότι ήταν project manager στην ομάδα Συντονισμού Εκκαθάρισης Συνταξιοδοτικών Αιτημάτων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) συμβάλλοντας  καθοριστικά στην απομείωση του στοκ των εκκρεμών αιτήσεων κύριας ασφάλισης.

    Σύμφωνα με στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή μέσα σε 28 μήνες, έχουν εκδοθεί 590.000 κύριες συντάξεις.

    Παράλληλα, εκδόθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα σημαντικός αριθμός επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.

    Μάλιστα, ο κ. Κεφαλογιάννης με το επιτελείο του άφησε παρακαταθήκη στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ την τεχνογνωσία, προκειμένου να μην δημιουργηθεί εκ νέου στοκ εκκρεμών αιτήσεων.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον κ. Χατζηδάκη ως ειδικός του σύμβουλος στο υπουργείο Μεταφορών με αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις κατά την περίοδο 2007 – 2008.

    Γεννημένος το 1964 στην Κρήτη, ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης είναι ξάδελφος του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, ενώ η οικογένεια του διαθέτει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο νησί.

    Ο ίδιος έχει εργαστεί ως στέλεχος σε διεθνή funds και στην ABN AMRO Bank.

    Έχει διατελέσει επίσης μέλος του ΔΣ των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 του ΔΣ της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 και συντονιστής της ομάδας της ΝΔ για τις Επενδύσεις και την Ρευστότητα.

    Υπήρξε στενός συνεργάτης και του Δημήτρη Κοντομηνά.

     

    Λογική η κατανάλωση ρεύματος το Σαββατοκύριακο, αλλά πολλές οι τοπικές διακοπές – Τι λένε Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ) και Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ);

    Ο καύσωνας ήταν αφόρητος το weekend που μας πέρασε, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής που ήταν… υποψιασμένοι, άρχισαν τις διακοπές τους ή απλώς έφυγαν μακριά για ένα τετραήμερο.

    Λιγότεροι κάτοικοι σημαίνει και χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

    Η υψηλότερη ζήτηση πανελλαδικά ήταν στις 10 το βράδυ της Κυριακής με σχεδόν 8300 MW και εκείνη την ώρα βρισκόταν σε λειτουργία σχεδόν το σύνολο του θερμικού στόλου ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με πρώτες τις μονάδες που κίνησε ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ.

    Μάλιστα, τις βραδινές ώρες έβαλε σε λειτουργία ο Γιώργος Περιστέρης ακόμη και τη μονάδα ανοιχτού κύκλου του «Ήρωνα», ενώ σε πλήρη ισχύ έβαλε στο σύστημα και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τη μονάδα αερίου της Mytilineos «Άγιος Νικόλαος 2» και ο Στάσσης τη λιγνιτική «Πτολεμαΐδα 5» που ακόμη παίζει δοκιμαστικά.

    Μέχρι το ηλιοβασίλεμα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε από τις μονάδες που επιστρατεύτηκαν από τον διαχειριστή, αλλά και από τα φωτοβολταϊκά.

    Η ίδια εικόνα, με ακόμη χαμηλότερα φορτία επικράτησε και το Σάββατο.

    Παρόλα αυτά, στο λεκανοπέδιο, αλλά και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν δεκάδες μικρά τοπικά black out.

    Ας μην αρχίσουμε να παραθέτουμε τις περιοχές επειδή είναι πάρα πολλές.

    Από μισή ώρα έως και 4-5 ώρες κράτησαν οι διακοπές με θερμοκρασίες έξω της τάξεως των 43 και 44 βαθμών.

    Ήταν μαρτύριο για όλους, αλλά κυρίως για παιδιά, εγκύους  και ηλικιωμένους.

    Όλοι οι άλλοι φορείς της ενέργειας (αλλά και κύκλοι του ΥΠΕΝ που πάντως δεν επιδιώκουν τριβές, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν και την αλήθεια) «δείχνουν» τον Τάσο Μάνο του ΔΕΔΔΗΕ και το Μάνο Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ ως αρμόδιους, άρα και υπεύθυνους για τις διακοπές.

    Είναι ακριβώς έτσι; Και τι λένε οι δύο μάνατζερ, όταν μάλιστα ο ένας από τους δύο έχει να το λέει για τον άλλο, πόσο καλοπληρωμένος είναι.

    Εν κατακλείδι, καλοπληρωμένοι και λιγότερο καλοπληρωμένοι, ας κοιτάξουν πρώτα τους δύσμοιρους καταναλωτές που είναι και «δαρμένοι» και κακοπληρωμένοι….

     

    Mητσοτάκης και Σκυλακάκης ετοιμάζουν «πακέτο» στήριξης για ευάλωτους καταναλωτές στην ενέργεια και πλαίσιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές

    Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν διήμερο καύσωνα, πυρκαγιών, διακοπών ρεύματος και θαλασσινής απόδρασης για τους τυχερούς.

    Ωστόσο, ο Wiseman παρέμεινε στο καμίνι της Αθήνας και είχε μάτια και αυτιά ανοιχτά παρακολουθώντας όσους κυβερνητικούς παράγοντες που εμπλέκονται στα ενεργειακά που έμειναν και αυτοί και δούλευαν για ευνόητους λόγους.

    Περιττό να πούμε πως από την άλλη πλευρά, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες βρίσκονταν ήδη «παρά θίν’ αλός» που έλεγαν και οι αρχαίοι, απολαμβάνοντας την συνολικά, εξαιρετική πορεία του ΧΑΑ και των μετοχών των εταιριών τους μέσα σε αυτό.

    «Εμείς που μείναμε» λοιπόν, για να θυμηθώ και ένα στίχο του Νίκου Γκάτσου καλοκαιριάτικα, (έγραψε την «Αμοργό» γαρ), μάθαμε ότι ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης υλοποιεί την αναγγελία που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επισκέφθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για «διπλό πακέτο μέτρων» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών αφενός, αλλά και για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ρεύματος αφετέρου.

    Η  ανακοίνωση των μέτρων όπως είναι ήδη γνωστό, θα γίνει από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

    Πριν από τη Θεσσαλονίκη, όμως εμείς σας πληροφορούμε πως ένα βασικό μέτρο θα  είναι η προστασία των πολύτεκνων από τις ψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

    Οι πολύτεκνοι είτε θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είτε σε «δικό» τους ξεχωριστό τιμολόγιο, το λεγόμενο πολυτεκνικό, με χαμηλότερες χρεώσεις.

     

    Κυρανάκης: Σε εγρήγορση

    Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών θα βρεθεί απ’ ότι μαθαίνω σήμερα νωρίς το πρωί ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όπου και θα ανακοινώσει τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα για το Κτηματολόγιο.

    Από τις πρώτες ώρες στη νέα του θέση, ο κ. Κυρανάκης είχε επισημάνει ότι το Κτηματολόγιο αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο.

    Προσωπικό του στοίχημα, όπως έχει πει, είναι να βάλει τέλος στις ουρές, στις καθυστερήσεις μηνών εξαλείφοντας την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

    Μέσω της νέας πλατφόρμας θα μπορούν οι πολίτες να δηλώσουν τα στοιχεία τους και να κάνουν καταχωρήσεις, χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες.

    Μάλιστα πριν μερικές ημέρες ο υφυπουργός συναντήθηκε με το σωματείο εργαζομένων του Κτηματολογίου, όπου άκουσε τα παράπονά τους για τις ελλείψεις προσωπικού στο Κτηματολόγιο.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.