• Business

    ΑΒΑΞ: Τι απαντά για το ατύχημα στην Πάτρα

    Σκαπτικά μηχανήματα έχουν πέσει μετά την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην Πάτρα

    Σκαπτικά μηχανήματα έχουν πέσει μετά την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην Πάτρα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Στον όμιλο ΑΒΑΞ ανήκε η πλειοψηφία των εργαζομένων που βρισκόταν στο εργοτάξιο της γέφυρας που κατέρρευσε στην Πάτρα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πραγματοποιούσαν εργασίες ύστερα από τις 12:00, αλλά βρίσκονταν σε φάση αποχώρησης από το εργοτάξιο, όπως προέβλεπαν οι κανόνες που είχε θέσει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την παύση εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι εργασίες ελεγχόμενης κατεδάφισης της γέφυρας είχαν ολοκληρωθεί πριν από τις 12:00 και εάν υπήρχε προσωπικό αυτό ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από το εργοτάξιο, τηρώντας επομένως τους κανονισμούς εργασίας.

    Σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας αναφέρουν ότι η περιοχή είχε αποκλειστεί από την Πέμπτη από την Αστυνομία, ενώ λίγες ώρες πριν από την κατάρρευση είχε γίνει επίσκεψη από αστυνομικούς στο εργοτάξιο.

    Τονίζουν, δε, ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση η ΑΒΑΞ, που έχει αναλάβει το έργο της ανακατασκευής της εν λόγω γέφυρας, περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκρισης, ώστε να φανεί εάν καταλογίζονται ευθύνες, τις οποίες και θα αναλάβει ο Όμιλος.

    Σχετικά με τον λόγο και την ακριβή ώρα της κατάρρευσης, δηλώνουν ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της δικαιοσύνης για να σχηματιστεί ακριβής εικόνα.

    Το χρονικό, οι συλλήψεις και η έρευνα της Επιθεώρησης Εργασίας

    Η κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε ένα άτομο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τραυματιστεί δεκατέσσερα άτομα εκ των οποίων οι δύο είναι εργαζόμενοι, συνέβη χθες το μεσημέρι μετά τις 12:00, ενώ η σχετική σήμανση δόθηκε στην Πυροσβεστική στις 12:47. Μάλιστα πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας ανέφεραν στο mononews ότι η γέφυρα κατέρρευσε στις 12:20, ενώ εξετάζεται από χθες εάν ήταν νόμιμη η παρουσία των τριών εργαζομένων στο εργοτάξιο.

    Σημειώνουν, ωστόσο, ότι βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας επιβάλλεται απαγόρευση εργασίας από τις 12:00 έως τις 17:00 σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα θερμικής καταπόνησης.

    Προς το παρόν, έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα και έχουν λάβει προθεσμία για την απολογία τους, ενώ τους βαραίνουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι  ο υπεύθυνος του έργου και ένας εκ των δύο χειριστών των μηχανημάτων κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Πατρών, καθώς και ακόμα ένας χειριστής και ένας εργοδηγός που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Ρίου και τον Άγιο Ανδρέα. Επίσης, συνεχίζονται οι έρευνες στο χώρο καθώς στη γέφυρα ενεργούν ακόμα δυνάμεις της 6ης ΕΜΑΚ.

    Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας

    Αναλυτικότερα η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου και κάνει ειδική μνεία για τις εργασίες σε υπαίθριους χώρους. Αυτή αναφέρει τα εξής:

    «Μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), με το οποίο αναγγέλλονται συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023), συστήνονται τα εξής:

    Στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

    Ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη και την από 26 Μαΐου 2023 (αριθ. πρωτ. 52903) σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπονται:

    Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

    Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

    Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

    Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-17.00.

    Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

    Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

    B. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

    Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

    Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

    Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

    Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

    Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

    Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00

    Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C)».



    ΣΧΟΛΙΑ