• H σούπερ έκπληξη του Μυλωνά της Εθνικής, ποια μετοχή αγόραζε το Capital group, όλο το παρασκήνιο με την Attica Bank, το μέρισμα των 6 εκατ. του Βερούκα και γιατί δεν φοβάται ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

    Ο απόλυτος αιφνιδιασμός επήλθε χθες στο τραπεζικό σύστημα καθώς φαίνεται ότι η Τhrivest συμφερόντων Εξάρχου- Μπάκου- Καυμενάκη δεν είναι διατεθειμένοι  να υποχωρήσουν σε πιέσεις των νυν μετόχων της Attica Bank.

    image

    Εθνική Τράπεζα: Το Capital group συνεχίζει τις αγορές

    Η καταχνιά που έχει πέσει πάνω από τις αγορές εξαιτίας της κατάρρευσης των 3 αμερικάνικων τράπεζων φαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν να υποχωρεί.

    Η ελληνική αγορά παρόλο που ξεκίνησε στα κόκκινα , όπως άλλωστε και όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, ηρέμησε προς το τέλος της συνεδρίασης.

    Οι τραπεζικές μετοχές ήταν για μια ακόμα φορά πρωταγωνίστριες.

    Το μεγάλο come back έγινε κυρίως από την Εθνική και την Πειραιώς.

    Η μεν Εθνική έκλεισε με κέρδη 3,73% ενώ η Πειραιώς με κέρδη 0,71%.

    H Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 έκλεισε με οριακές ζημιές.

    Στην Εθνική εικάζεται ότι η CAPITAL GROUP που κατέχει πλέον το 5,04% των μετοχών της βοήθησε να ξεφύγει από την πυρακτωμένη ζώνη με συνεχόμενες αγορές.

    Εθνική Τράπεζα: Κοντά στο 1 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 

    Γράψαμε χθες για την γιορτή που διοργάνωσε η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,31% 7,56  στις 7 Μαρτίου, η οποία τα τελικά ήταν αντάξια των αποτελεσμάτων που θα εμφανίσει για τη χρονιά που μας πέρασε η Τράπεζα.

    Σήμερα λοιπόν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2022 και και την προβολή τους στο 2023.

    Όπως με ενημερώνουν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα του 1 δις. ευρώ στα οποία όμως αν προστεθούν τα έκτακτα έσοδα 180 -200 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η Τράπεζα από την πώληση των πιστωτικών καρτών στην ΕVO το τελευταίο τρίμηνο του 2022, τότε η κερδοφορία μπορεί να ξεπεράσει οριακά το 1 δισ. ευρώ.

    Συνιστώ υπομονή ολίγων ωρών και η εικόνα θα αποκαλυφθεί πλήρως.

    Νομίζω όμως ότι στην περίπτωση της Εθνικής το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν όχι ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε αλλά οι προοπτικές που διανοίγονται την καινούργια χρονιά, η οποία εκτός δραματικού απρόοπτου θα αποφέρει μέρισμα στους μετόχους.

    Οι περισσότεροι σοβαροί αναλυτές προβλέπουν λοιπόν ότι η Τράπεζα διαθέτει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου στην ελληνική αγορά, για αυτό άλλωστε δίνουν και τιμή στόχο τα 6 με 6,5 ευρώ.

    Οι λόγοι  λοιπόν της υπεροχής κρύβονται καταρχήν στο μεγάλο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας το οποίο είναι δομημένο με συμβάσεις κυμαινομένου επιτοκίου (σε ποσοστό 90%) .

    Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το πολύ συμμετοχή των προθεσμιακών καταθέσεων, μόλις στο 15% του συνολικού αποθέματος – δημιουργεί προσδοκίες για σημαντική αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (ΝΙΙ).

    Άλλωστε με το δείκτη δάνεια/προς καταθέσεις στο 60% και με τις καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, η Εθνική θα μπορούσε να αποτελέσει την ατμομηχανή για την πιστωτική επέκταση που χρειάζεται η οικονομία.

    Μία που ανέφερα τα κόκκινα δάνεια να σας θυμίσω ότι η ΕΤΕ διαθέτει το χαμηλότερο δείκτη NPE στο 6,1% και την υψηλότερη κάλυψη των δανείων αυτών σε ποσοστό 82%.

    Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CET1 fully loaded) της ΕΤΕ στο 15,2% στο τέλος του Σεπτεμβρίου (τέλος 2021: 14,9%) διαθέτει άφθονα αποθέματα έναντι των κανονιστικών απαιτήσεων, έχοντας ωφεληθεί από τα βελτιωμένα κέρδη, προσθέτει.

    Μετά ταύτα λογικό είναι η μετοχή να τραβήξει την προσοχή των ξένων θεσμικών (για Άραβες δεν γίνεται λόγο διότι το κλίμα δεν σηκώνει ανέκδοτα).

    Ηδη η  Capital Group Companies ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διεύρυνε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας υπερβαίνοντας το 5%.

     Η CRMC είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα τις Η.Π.Α. που λειτουργεί ως διαχειριστής επενδύσεων για την οικογένεια αμοιβαίων κεφαλαίων American Funds, για άλλα συλλογικά επενδυτικά οχήματα, καθώς και για ιδιώτες και θεσμικούς πελάτες.

    Τόσο  η CGC  όσο και οι θυγατρικές της κατέχουν μετοχές της Τράπεζας για ίδιο λογαριασμό.

    Τhrivest: Βάζει τέλος στον 5ο  τραπεζικό πόλο

    Ο απόλυτος αιφνιδιασμός επήλθε χθες στο τραπεζικό σύστημα καθώς φαίνεται ότι η Τhrivest συμφερόντων ΕξάρχουΜπάκουΚαυμενάκη δεν είναι διατεθειμένοι  να υποχωρήσουν σε πιέσεις των νυν μετόχων της Attica Bank.

    Όπως σας ανέφερε χθες αποκλειστικά η Έφη Καραγεώργου οι  μέτοχοι  (το ΤΧΣ που έχει το 69,5% της τράπεζας και το ΤΜΕΔΕ με το 20,11%) φαίνεται να θέλουν να μεταθέσουν στο μέλλον –και σίγουρα μετά την ΑΜΚ- το ολοκληρωμένο  σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας και την κατάρτιση του νέου business plan.

    Επικεντρώνονται μόνο στην συμμετοχή της   Thrivest με  100 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 490 εκατ.  ευρώ.

    Αντίθετα η θέση του ενδιαφερόμενου επενδυτή είναι η οριστική  λύση για την εξυγίανση της τράπεζας.

    Έτσι την προηγουμένη Παρασκευή τα 56 άτομα που εργάζονται για την υπόθεση Attica έλαβαν εντολή να σταματήσουν οποιεσδήποτε ενέργειες.

    Σύμφωνα πάντα με πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών, προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή της Thrivest  στην αύξηση  είναι η σύνταξη ενός business plan, που θα οδηγούσε  μέσα από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια στη δημιουργία μίας «καθαρής» τράπεζας χωρίς τα βάρη των «κόκκινων» δανείων και θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο νέας άμεσης αύξησης κεφαλαίου.

    Έτσι τώρα φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν ένα ποσό 20 εκατ. ευρώ.

    Βέβαια ερωτηματικό παραμένει εάν όντως συμβεί αυτό ποιος θα βάλει τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ.

    Πηγές τώρα της τράπεζας της Ελλάδος που ρωτήθηκαν για το θέμα εμφανίστηκαν αισιόδοξοι λέγοντας ότι «θα κλείσει το θέμα», χωρίς όμως να προχωρούν σε αποκαλύψεις για το πώς θα γίνει αυτό.

     

    Τανισκίδης: Εμείς είμαστε ο 5ο τραπεζικός πόλος

    H εξέλιξη αυτή της Attica Bank φαίνεται ότι ικανοποιεί τον επικεφαλής της Optima Bank Γιώργο Τανισκίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι η Optima είναι ο 5ος πόλος των τράπεζων.

    Όπως εξήγησε  ο ίδιος (σε συνέντευξη που έδωσε στο mononews.gr και την Εφη Καραγεώργου) η  τράπεζα   έχει ήδη πετύχει  ένα μοναδικό ρεκόρ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, αφού μόλις στον δεύτερο χρόνο παρουσίας της στην αγορά, πέρασε  σε λειτουργική κερδοφορία.

    Πέρυσι ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 60 εκατ. ευρώ και μάλιστα με επιτόκιο μόλις 2,75%.

    Στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία για την είσοδο μιας  τράπεζας στο ΧΑ, απαντά πως: ενδεχομένως για κάποιους η μεγαλύτερη δυσκολία να είναι ότι μπορεί  να μην βρεθούν  αρκετοί για να γίνουν μέτοχοι.

    Όμως εμείς δεν αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο,  διότι έχουμε απόδοση στα ίδια κεφάλαια πάνω από 20%.

    Η τράπεζα για  το 2022 θα εμφανίσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ο κ. Τανισκίδης χαρακτηρίζει ως «εντυπωσιακά» καθώς το 2021 τα κέρδη ήταν 16,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ δεν ήταν οργανικά κέρδη.

    Στο τέλος Φεβρουαρίου 2023 η τράπεζα είχε  2,25 δις ευρώ καταθέσεις,  1,8 δις ευρώ δάνεια.

    Για το μυστικό επιτυχίας της Optima bank, ο ίδιος λέει πως: για να  έχουμε πλήρη εικόνα της τράπεζας και να ξέρουμε που πάμε βγάζουμε αποτελέσματα κάθε μήνα.

     

    Ποια ελληνική εταιρεία ήταν πελάτης της SVB

    Αν νομίζατε ότι τα «σταγονίδια» από την κατάρρευση της SVB δεν θα έφθαναν στην Ελλάδα … είτε γελασμένοι.

    Βέβαια για να μην παρεξηγηθούμε ότι προσπαθούμε να προκαλέσουμε πανικό, η κατάρρευση της Αμερικανικής Τράπεζας δεν επηρεάζει τόσο τις ελληνικές τράπεζες όσο και την αγορά γενικότερα, αν εξαιρέσει κανείς βέβαια το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται το οποίο μάλιστα το εισπράττει το Χρηματιστήριο.

    Oπως έμαθα λοιπόν το πελατολόγιο της Silicon Valley Bank υπάρχει και το όνομα της ελληνικής start up, Blueground, που έχει δραστηριότητα στην Αμερική και μάλιστα οδεύει προς listing στον Nasdaq.

    Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι, μετά και το γνωστό πακέτο μέτρων που έλαβε η Αμερικανική Κυβέρνηση,  οι καταθέσεις που διαθέτει  είναι εξασφαλισμένες.

    Μετά το κανόνι, οι αμερικανικές αρχές πρόλαβαν να διασώσουν τους καταθέτες, αν και λέγεται ότι οι προνοητικοί Έλληνες διοικούντες είχαν ήδη σηκώσει τις καταθέσεις από την SVB από την Πέμπτη.

    Μάλιστα, η τράπεζα είχε χρηματοδοτήσει και με δάνειο ύψους 40 εκατομμυρίων τη Blueground, το 2021, όταν η εταιρεία είχε σηκώσει κεφάλια 180 εκατ. δολαρίων.

    Η Blueground που είδε τις προοπτικές των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων επιπλωμένων διαμερισμάτων οδεύει προς αποτίμηση 1 δισ., έχει εξαγοράσει εταιρείες σε Βραζιλία και ΗΠΑ, έχει ανοίξει την αγορά της Ασίας και φέτος στοχεύει σε τζίρο 650 εκατ. δολάρια.

    Συνολικά, η εταιρεία με CEO τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, έχει σηκώσει 258 εκατομμύρια.

    Αποχαιρετά το Ελληνικό και η Τράπεζα Πειραιώς

    Μετά την Εurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 μαθαίνω ότι και η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 κάνει πίσω στο σχέδιο να μεταφέρει τα κεντρικά της στο Ελληνικό.

    Επομένως χωρίς headquarters τραπεζών κινδυνεύει να μείνει η ανάπτυξη του Ελληνικού, αφού μετά τη Eurobank, δεύτερες σκέψεις για τη μετακίνηση της έδρας της στο πρώην αεροδρόμιο έχει και η Πειραιώς.

    Το MoU προέβλεπε την απόκτηση χώρων γραφείων που θα αναπτύξει η Lamda ΛΑΜΔΑ -1,45% 6,82 , συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ. στο commercial hub, έργο που ανήκει στο pipeline της πρώτης πενταετίας.

    Πάντως, το MoU με την Τράπεζα Πειραιώς έχει υπογραφεί και αφορά σε επένδυση 147 εκατομμυρίων, σε αντίθεση με την περίπτωση της Eurobank, που η συμφωνία για πύργο γραφείων 140 εκατ. ευρώ δεν έχει οριστικοποιηθεί.

    Το project της Πειραιώς αφορούσε στην μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών που διατηρεί στην Αττική σε 18 κτήρια.

    Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς, η ετήσια εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους από 18 κτίρια της Αττικής είχε υπολογιστεί ότι θα υπερέβαινε τα  10 εκατομμύρια.

     

    Μεταγραφή έκπληξη στην ασφαλιστική αγορά

    Μία ακόμα «μεταγραφική κορυφής» ήρθε να ταράξει τα νερά στην ασφαλιστική αγορά.

    Όπως θα έχετε ίσως παρατηρήσει τα πήγαινε-έλα κορυφαίων στελεχών από την μία ασφαλιστική εταιρεία στην άλλη τον τελευταίο χρόνο, θυμίζει λίγο την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο στο ποδόσφαιρο.

    Τελευταία μεταγραφή κορυφής αποτελεί η μετακίνηση του Κωνσταντίνου Σεμερτζόγλου από την Groupama Ασφαλιστική στην HDI Global SE Hellas.

    Ο Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, ο οποίος από το 2016 κατείχε θέση Εμπορικού Διευθυντή στην Groupama, αναμένεται από 1η Απριλίου να αναλάβει χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στην HDI, θέση στην οποία επί σειρά ετών βρίσκεται ο Νότης Βαγιακάκος.

    Η μεταγραφή Σεμερτζόγλου ήρθε να προστεθεί στην γενικότερη κινητικότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον ασφαλιστικό κλάδο.

    Υπενθυμίζεται ότι αρχές του έτους ο Robert Gauci ανέλαβε χρέη CEO στην Εθνική Ασφαλιστική, ενώ από 1η Απριλίου η Φιλίππα Μιχάλη θα είναι το… αφεντικό της NN Hellas.

    Πάντως η θέση του Κωνσταντίνου Σεμερτζόγλου στην Groupama δεν θα μείνει κενή, αφού πρόκειται να καλυφθεί από τον Ευάγγελο Οικονόμου, πολύπειρο στέλεχος της εταιρείας, με 8ετή θητεία στην ασφαλιστική εταιρεία.

     

    To κρυφό  παράσημο των Καίσαρη – Ιωάννου

    Ο Κώστας Καίσαρης μπορεί να θέλει να παραδώσει τα σκήπτρα στον Δάκη Ιωάννου.

    Αλλά στην πραγματικότητα παραμένει εξίσου δημιουργικός.

    Αν όχι και δημιουργός per se. αφού οπωσδήποτε (περί τα πενήντα τόσα χρόνια…) έχει αποδείξει το χάρισμα της μοναδικής έμπνευσης.

    Τουλάχιστον ως κορυφαίος επιχειρηματίας στο στίβο του ελληνικού κοσμήματος., και ένας από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους  τεράστιων οίκων υψηλής κοσμηματοποιίας .

    Η αναφορά στη δημιουργική δεινότητα των Κώστα Καίσαρη και Δάκη Ιωάννου σχετίζεται με ένα παράσημο που οι δυο τους δημιούργησαν.

    Ο Δάκης Ιωάννου σχεδίασε το παράσημο και ο Κώστας Καίσαρης το κατασκεύασε.

    Στο χρυσό του στρογγυλό μέρος, το παράσημο προβάλλει ανάγλυφο το πρόσωπο ανδρός και ολόγυρα κάποια σύμβολα που προσιδιάζουν σε λατινικά ή ελληνικά γράμματα.

    Δεν γνωρίζει κανείς ακόμη αν αυτό πρόκειται να πουληθεί ούτε τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

    Πρόκειται λοιπόν  για ένα δημιουργικό παιχνίδι ανάμεσά τους;

    Ή ακόμη μια ασυνήθιστη παραγγελία του Δάκη;

    Τα παιδία παίζει… Αλλά όταν πρόκειται για χαρισματικούς ανθρώπους, κύριος οίδε τι τέξεται η επιούσα.

    Αλλαγή σκυτάλης στην Abbvie με άρωμα γυναίκας

    Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη διαδέχεται τον Πασχάλη Αποστολίδη στο τιμόνι της φαρμακευτικής εταιρείας Abbvie και είναι η νέα πρόεδρος και CEO της εταιρείας.

    Ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αποχωρεί μετά από 37 χρόνια στην εταιρεία, από τα οποία τα 22 στο τιμόνι της.

    Η κα Μπαρμπετάκη «ρίχνει άγκυρα» στην Ελλάδα μετά από 16 χρόνια σε θέσεις ευθύνης στην εταιρεία σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

    Τα νέα ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ σε εκδήλωση στο εστιατόριο Malvazia.

     

    Μαζί Γιώργος Στάσσης και Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης για υδρογόνο στην Πτολεμαΐδα

    Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, ο Γιώργος Στάσσης σχεδιάζει ένα άλλο σημαντικό επενδυτικό σχέδιο, στην Πτολεμαΐδα, εκεί που ως γνωστόν θα δημιουργηθεί (στη θέση των λιγνιτικών μονάδων που θα αποσυρθούν σε περίπου 6-7 χρόνια αλλά όχι νωρίτερα όπως βιάστηκαν πολλοί να προβλέψουν), η Hydrogen Valley.

    Αυτό πάει  κατά το Silicon Valley χωρίς όμως να γίνονται συνειρμοί αυτή την εποχή με την διάσημη καλιφορνέζικη κοιλάδα που περνάει κρίση, ελπίζουμε προσωρινή.

    Ο Στάσης θα φτιάξει εκεί, στην παλιά βιομηχανική περιοχή ΑΕΒΑΛ, κοντά στην πόλη της Πτολεμαΐδας, μεγάλη μονάδα  ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, αλλά δεν θα προχωρήσει μόνος σε ένα τόσο μεγάλο έργο: ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης και η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΜΟΗ -2,49% 26,60 θα είναι ισότιμοι και κάτι παραπάνω, συνεταίροι.

    Το μετοχικό σχήμα των δύο υπάρχει ήδη και είναι η  Hellenic Hydrogen όπου η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το υπόλοιπο και έχει ιδρυθεί για το σκοπό αυτό.

    Μελετητές των δύο Ομίλων δουλεύουν αθόρυβα από κοινού όπως μαθαίνω ώστε το υδρογόνο να χρησιμοποιηθεί  από τη  ΔΕΗ για   τηλεθέρμανση των γύρω πόλεων, για μεταφορές από βαριά  οχήματα (Σ.Σ. ο wiseman  σας έχει γράψει πρώτος πως «το υδρογόνο θα εξελιχθεί στο νέο ντίζελ κίνησης σε 10 χρόνια»), αλλά και για βιομηχανικό καύσιμο με το «όχημα» που κατασκευάζει η  κα Ρίτα Γκάλι και ο ΔΕΣΦΑ, τον αγωγό Μακεδονίας που θα τροφοδοτεί την ευρύτερη περιοχή.

    Βέβαια ο λιγνίτης είναι εφτάψυχος και παίρνει συνεχώς παρατάσεις, όπως εγκαίρως έχει γράψει το mononews.

    Όμως  τέτοιοι μεγάλοι σχεδιασμοί όπως το υδρογόνο, θέλουν προοπτική δεκαετίας για να ωριμάσουν και να αποδώσουν.

    Γι αυτό και των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

    Δυστυχής ή άτυχος Θύμιος…

    Μου λένε πως ο πασίγνωστος Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο αρχισυνδικαλιστής των ταξί με τα διάφορα προσωνύμια επειδή τα μαλλιά του αλλάζουν συχνά χρώμα ίσως και λόγω της …κλιματικής αλλαγής, είναι περίλυπος με την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

    Όχι μόνο λόγω της τραγωδίας των Τεμπών για την οποία όλοι μας (και ο Θύμιος σίγουρα) είμαστε περίλυποι, αλλά και επειδή όπως εκμυστηρεύτηκε σε φίλο του «τα είχα βρει με τον Καραμανλή (Σ.Σ. του Αχιλλέα φυσικά) και το προκαθορισμένο κόμιστρο του ταξί από οποιαδήποτε περιοχή του Δακτυλίου προς ή από το αεροδρόμιο ΄Ελ. Βενιζέλος θα το πήγαινα στα 50 ευρώ, ήταν προεκλογική υπόσχεση αυτό.

    Τώρα με τον καινούργιο υπουργό, ούτε ξέρω τί γίνεται».

    Υπομονή άτυχε Θύμιο, η στήλη σου εύχεται κουράγιο και προσοχή στις βαφές, να είναι επώνυμες καθότι οι φθηνές ξεβάφουν και η φθήνια τρώει τον παρά που λέει και ο σοφός λαός…

    Το σχέδιο της Σαράντης για τη μετοχή  

    Σχέδιο για να φύγει μπροστά η μετοχή έχει η Γρηγόρης Σαράντης ΑΒΕΕ ΣΑΡ -2,53% 11,58 .

    Εκτός από τις επιχειρηματικές κινήσεις θα δρομολογήσει αναλυτική παρουσίαση της αναπτυξιακής προοπτικής και των προοπτικών του 2023 στην  Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

    Αυτό  θα γίνει μετά την ανακοίνωση του αποτελεσμάτων του δ΄ τρίμηνου του 2022 της εισηγμένης και όπως μαθαίνει o Wiseman υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα ξεκολλήσει η μετοχή που κινείται πέριξ των 7-7,5 ευρώ.

    Μάλιστα τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι όταν ανάψει το «πράσινο φως» από την αρμόδια πολωνική Αρχή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Stella Pack η μετοχή θα πάρει δυναμικά μπροστά.

    Έγκριση που αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα μετά από έναν και πλέον χρόνο από όταν έγινε η γνωστοποίηση της συγκέντρωσης.

    Σε κάθε περίπτωση η Σαράντης περνά στην αντεπίθεση ποντάροντας σε μια πολύ δυνατή κατηγορία για τον τζίρο της, αυτή της προσωπικής φροντίδας και περιποίησης, βγάζοντας δικό της brand στο κανάλι των φαρμακείων και προσβλέποντας να μπει «σφήνα» σε σήματα όπως Αpivita και Κορρές.

     

    Γιώργος Βερούκας:  Το μέρισμα των 6 εκατ.  

    Μέρισμα 6 εκατ. ευρώ ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Bazaar, στην οποία βασικός μέτοχος είναι πλέον ο Γιώργος Βερούκας αφού εξαγόρασε τα μερίδια των κληρονόμων του αδελφού του Δήμου Βερούκα.

    Δηλαδή της Χριστιάνας Βερούκα και του Αλέξη Βερούκα.

    Για την ακρίβεια η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ.  τη διανομή προς τους μετόχους μερισμάτων ποσού 6.012.184 εκατ. ευρώ εκ των καθαρών κερδών που εμφάνισε κατά τις διαχειριστικές χρήσεις των τελευταίων ετών με τον βασικό μέτοχο να παίρνει 5.999.571 ευρώ και τους διαδόχους του δεύτερου μετόχου 15.987 ευρώ.

    Το μέρισμα ανά μετοχή είναι 12,49 ευρώ, τέσσερις και πλέον φορές περισσότερο από την αξία της μετοχής που είναι 2,93 ευρώ.

    Για την ιστορία να πούμε ότι η τελευταία φορά που είχε διανεμηθεί μέρισμα ήταν τον Οκτώβριο του 2020 λίγους μήνες μετά την απώλεια του Δήμου Βερούκα.

    Τότε το μέρισμα ήταν 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

    Κώστας Αχ. Καραμανλής: Δεν φοβάται, είναι έτοιμος να λάβει τις αποφάσεις του

    Θεσμική απάντηση με στοιχεία, άρα και στη Βουλή.

    Στην πρόταση αυτή συμπυκνώνεται η στρατηγική του τέως Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, απέναντι σε όλους όσοι βιάστηκαν να πουν ότι είναι «εξαφανισμένος», αυτή τη φορά με αφορμή σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης να παραστεί ο παραιτηθείς πολιτικός στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, που θα συγκληθεί αύριο Τετάρτη.

    Ο Κ. Καραμανλής, λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, θα δώσει τις απαντήσεις του όταν έρθει η ώρα και τονίζουν ότι αυτό θα γίνει θεσμικά και επισήμως.

    Είναι μια δική του απόφαση την οποία έχει λάβει πριν από οποιοδήποτε αίτημα της αντιπολίτευσης και, ως εκ τούτου, δεν σύρεται από αυτή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σερραίος, που λέγεται ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, θα παραστεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς, αύριο, στην πρώτη συνεδρίαση, θα ενημερώσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι ο κ. Καραμανλής θα προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία για την περίοδο της υπουργίας του, καθώς και για το τι παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ο παραιτηθείς Υπουργός θα ανακοινώσει και τις τελικές αποφάσεις του για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

    Στην κατεύθυνση αυτή, κρατήστε την αποστροφή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου χθες στον ALPHA: Έχουμε τοποθετηθεί όσον αφορά το ζήτημα της υποψηφιότητάς του, δεν είναι επί του παρόντος να προσθέσουμε τίποτε παραπάνω…

    Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια…

    Σαφές…

    Πάντως η άποψη των περισσοτέρων είναι να κατέβει στον νόμο Σερρών και ας αποφασίσει ο λαός.

     

    Παπαπολίτης& Παπαπολίτης: Οι νέες business της νομικής φίρμας

    Η νομική φίρμα Παπαπολίτης & Παπαπολίτης ήταν ο σύμβουλος της LAMDA Development S.A. για την συμφωνία με την TEMES η οποία θα δημιουργήσει 2 state-of-the-art, ξενοδοχεία πολυτελείας στο Ελληνικό.

    Οι νομικοί σύμβουλοι ήταν η Ελμίνα Χαδιώ, και οι Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Ανά Παυλάκη και Κωνσταντίνα Τσουρούνη.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.