ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Tikun Olam Ελλάδος διαθέτει στην αγορά νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης σε μορφή στοματικών σταγόνων
Η Tikun Olam Ελλάδος, η πρώτη εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα που έλαβε άδεια από τον ΕΟΦ και μια από τις πλέον ολοκληρωμένες επενδύσεις του κλάδου στην Ευρώπη, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας διεθνούς συγκυρίας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Με επικεφαλής τον Βασίλη Μηλιώνη, η εταιρεία επένδυσε από νωρίς σε μια πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, ποντάροντας στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε εξαγωγικό κέντρο ιατρικής κάνναβης.
Η διεθνής αγορά, όμως, φαίνεται πλέον να κινείται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι προβλεπόταν και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ δημιουργούν μια νέα υπεραξία, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει προς τα πάνω και την ελληνική παραγωγή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να προχωρήσει στην επαναταξινόμηση της κάνναβης από Schedule I σε Schedule III.
Αν υλοποιηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική για την κάνναβη εδώ και δεκαετίες. Η διαφορά των δύο κατηγοριών είναι τεράστια:
Schedule I: Ουσίες χωρίς αποδεδειγμένη ιατρική χρήση και με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης (ηρωίνη, LSD).
Schedule III: Ουσίες με αναγνωρισμένη ιατρική αξία και χαμηλότερο δυναμικό εξάρτησης (κεταμίνη, αναβολικά, παρακεταμόλη με κωδεΐνη).
Η μεταφορά της κάνναβης στη Schedule III θα σημάνει ουσιαστικά τη δραστική μείωση φορολογικών βαρών, τη νόμιμη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες για τις εταιρείες, την απελευθέρωση επενδύσεων από θεσμικούς παίκτες, σημαντική ελάφρυνση των περιορισμών στη διακίνηση και τέλος θεαματική ενίσχυση της ιατρικής έρευνας και ανάπτυξης νέων σκευασμάτων.
Ο Τραμπ έχει ήδη συζητήσει το σχέδιο με τον υπουργό Υγείας Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και τον Μεχμέτ Οζ, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με κορυφαίους επιχειρηματίες του κλάδου, όπως η CEO της Trulieve, Κιμ Ρίβερς. Η πρωτοβουλία, αν και ακόμη δεν έχει κλειδώσει οριστικά, βρίσκεται στο τραπέζι ως άμεση κυβερνητική προτεραιότητα.
Παράλληλα, η ομάδα Τραμπ εξετάζει και άλλα συνοδευτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ανοίξουν ακόμη περισσότερο την αγορά, όπως:
Απλοποίηση των διαδικασιών για ομοσπονδιακές κλινικές δοκιμές.
Χαλάρωση των περιορισμών εξαγωγών/εισαγωγών για ιατρικές πρώτες ύλες.
Αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται παράλληλα σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διατηρεί αυστηρή στάση απέναντι στα οπιοειδή και συγκεκριμένα στη φαιντανύλη, κάτι που υπογραμμίζει ότι η κίνηση για την κάνναβη δεν αποτελεί «χαλάρωση πολιτικής ναρκωτικών», αλλά αναγνώριση της ιατρικής της χρήσης.
Η άνοδος 30% των μετοχών
Η προοπτική της αμερικανικής επαναταξινόμησης της κάνναβης λειτούργησε σαν σπίθα. Σε μία μόλις συνεδρίαση η Tilray εκτοξεύθηκε +31%, η Canopy Growth +23%, και άλλοι εισηγμένοι κολοσσοί κατέγραψαν θεαματικά ράλι.
Οι αγορές προεξοφλούν ότι οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη και πιο επιδραστική αγορά ιατρικής κάνναβης στον κόσμο, ετοιμάζονται να μπουν σε φάση πραγματικής ωρίμανσης.
Τι σημαίνει για την Tikun Olam
Σε ένα περιβάλλον όπου οι ΗΠΑ αναμένεται να απελευθερώσουν θεσμικά και επενδυτικά τον κλάδο, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα αναζητήσουν πιστοποιημένες, αξιόπιστες, ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής. Σε αυτό ακριβώς έχει επενδύσει η Tikun Olam Ελλάδος.
Η εταιρεία βρίσκεται σε θέση να επωφεληθεί γιατί διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή, τεχνογνωσία από διεθνείς αγορές, έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, δραστηριοποιείται σε χώρα-μέλος της ΕΕ με σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο, και έχει προχωρημένες υποδομές έτοιμες να καλύψουν αυξημένη ζήτηση.
Εάν η αμερικανική αγορά διπλασιαστεί σε μέγεθος, όπως προεξοφλούν αναλυτές διεθνώς μετά τη μεταφορά στην κατηγορία Schedule II, η ζήτηση για φαρμακευτική κάνναβη υψηλής ποιότητας από Ευρώπη και Ισραήλ θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Η Tikun Olam Ελλάδος βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο της καμπύλης.
Η στροφή Τραμπ επανατοποθετεί την κάνναβη όχι ως «ιδιαίτερη γεωργική καλλιέργεια» αλλά ως φάρμακο με αποδεδειγμένη θεραπευτική αξία, κάτι που ενισχύει και τις χώρες που έχουν επενδύσει από νωρίς στη φαρμακευτική της διάσταση.
Η Ελλάδα, μέσω της Tikun Olam και άλλων οργανωμένων επενδύσεων, μπορεί να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κόμβο παραγωγής, κέντρο εξαγωγών προς αγορές με αυξανόμενη ζήτηση, προμηθευτή πρώτων υλών για φαρμακευτικά σκευάσματα νέας γενιάς.
Για την ελληνική εταιρεία, όπου πρόεδρος είναι ο Βασίλη Μηλιώνη αυτή η νέα κατάσταση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να αναδειχθεί σε έναν από τους στρατηγικούς παίκτες της ευρωπαϊκής ιατρικής κάνναβης.
Η διεθνής ζήτηση ανεβαίνει, οι ΗΠΑ αλλάζουν εποχή, και η Ελλάδα έχει πλέον σοβαρή θέση στο νέο χάρτη της φαρμακευτικής κάνναβης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δωρεά σπέρματος Δανία: 7 Κέντρα το χρησιμοποίησαν, χάθηκε ένα παιδί στην Ελλάδα, έρευνα σε εξέλιξη, τα ερωτήματα
- Ασήμι ή χρυσός; Πώς το «μέταλλο του διαβόλου» έχει ξεπεράσει σε απόδοση το ασφαλές καταφύγιο
- ΑΔΜΗΕ: Η Morgan Stanley, η Blackrock και το αίνιγμα της αύξησης κεφαλαίου – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
- AKTOR: Η πρώτη έξοδος στις αγορές, το ράλι στο ταμπλό και το πλάνο 2025-2030