• Τράπεζες

    Γιώργος Τανισκίδης: H Optima bank είναι ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Τανισκίδης(Optima Bank)

    Γιώργος Τανισκίδης(Optima Bank)


    Την είσοδο της Optima bank στο Χρηματιστήριο ετοιμάζει ο Γιώργος Τανισκίδης –πρόεδρος της τράπεζας-, σημειώνοντας πως ο χρόνος εισόδου εξαρτάται από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ενώ στο ερώτημα αν  προβληματίζεται από τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα απαντά ξεκάθαρα: Μα ο πέμπτος πυλώνας είναι η Optima bank.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο όπως λέει στο mononews.gr  ο κ. Τανισκίδης: 

    «Το ακριβές χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στο ΧΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και τις  από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά. Θέλουμε κατά το μάλλον ή ήττον να υπάρχει ένα ήρεμο κλίμα στη χώρα μας.

    »Εμείς προετοιμαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε μία δημόσια εγγραφή τράπεζας μετά από πολλά χρόνια».

    Ο Γιώργος Τανισκίδης είναι τραπεζίτης  με μακρά εμπειρία και γνώση του κλάδου, που έχει δημιουργήσει από το μηδέν τρεις τράπεζες, με την Optima Bank να αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα για τον ίδιο. Ήταν εκείνος που έβαλε στο ΧΑ την Xios Bank το 1998, και που «έκτισε» την Millennium.

    «Πηγαίνουμε εξαιρετικά καλά», λέει σχολιάζοντας την πορεία της Optima Bank  και συμπληρώνει: Στηριζόμαστε πάρα πολύ στο γεγονός ότι δεν έχουμε βαρίδια σε οποιοδήποτε επίπεδο σαν τον ανταγωνισμό και κάνουμε δημιουργική δουλειά».

    Και στο ερώτημα αν η Optima προβληματίζεται από τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα ο Γιώργος Τανισκίδης απαντά ξεκάθαρα: 

    -Μα ο πέμπτος πυλώνας είναι η Optima bank.

    Εξάλλου η  τράπεζα   έχει ήδη πετύχει  ένα μοναδικό ρεκόρ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, αφού μόλις στον δεύτερο χρόνο παρουσίας της στην αγορά, πέρασε  σε λειτουργική κερδοφορία.

    Πέρυσι ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 60 εκατ. ευρώ και μάλιστα με επιτόκιο μόλις 2,75%.

    Στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία για την είσοδο μιας  τράπεζας στο ΧΑ, απαντά πως: ενδεχομένως για κάποιους η μεγαλύτερη δυσκολία να είναι ότι μπορεί  να μην βρεθούν  αρκετοί για να γίνουν μέτοχοι. Όμως εμείς δεν αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο,  διότι έχουμε απόδοση στα ίδια κεφάλαια πάνω από 20%.

    Η τράπεζα για  το 2022 θα εμφανίσει πάνω από 40 εκατ ευρώ κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ο κ. Τανισκίδης χαρακτηρίζει ως «εντυπωσιακά» καθώς το 2021 τα κέρδη ήταν 16,7 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ ευρώ δεν ήταν οργανικά κέρδη. Στο τέλος Φεβρουαρίου 2023 η τράπεζα είχε  2,25 δις ευρώ καταθέσεις,  1,8 δις ευρώ δάνεια.

    Για το μυστικό επιτυχίας της Optima bank, ο ίδιος λέει πως: για να  έχουμε πλήρη εικόνα της τράπεζας και να ξέρουμε που πάμε βγάζουμε αποτελέσματα κάθε μήνα.

    Η τράπεζα  «γεννήθηκε»  το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ireon Investments, θυγατρική της Motor Oil, προχώρησε στην εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος. Το  πρώτο κατάστημα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2019 και σήμερα η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 27 καταστημάτων (με τα 6 να λειτουργούν στην περιφέρεια).

    Διαβάστε επίσης 

    Silicon Valley Bank: Ο οίκος Moody’s «είδε» πρώτος την επέλευση της κατάρρευσης

    «Έξοδος» του ΤΧΣ από την Eurobank

    Τράπεζες: Διαγράφουν τις δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών



    ΣΧΟΛΙΑ