• bloomberg

    Financial Times

    FT: Γιατί οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας - Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς - Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank - Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας – Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς – Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank – Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Οι δημόσιες εγγραφές στις ευρωαγορές αποτελούν μία πρόκληση, όπως στην περίπτωση των γερμανικών εταιρειών. Όμως υπάρχει μία χώρα, στην οποία οι μετοχές ξεπουλάνε.

    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε τον περασμένο μήνα το 27% της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 1,35 δισ. ευρώ. Είχε μάλιστα αρκετή ζήτηση για να καλύψει τη δευτερεύουσα πώληση αμέσως μετά το άνοιγμα του βιβλίου και η τιμολόγηση ήταν με ένα οριακό premium σε σχέση με την τιμή της μετοχής πριν ανακοινωθεί.

    Δυναμικό comeback

    Ακολούθησε η αρχική δημόσια προσφορά του αεροδρομίου της Αθήνας τον Φεβρουάριο, ενώ στο τέλος του περασμένου έτους, η κυβέρνηση πούλησε μερίδια της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank.

    Η Ελλάδα είναι μία απρόσμενη αγαπημένη επιλογή των αγορών. Όμως η χώρα έχει πραγματοποιήσει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση, με μείωση των μισθών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και υγιή αύξηση του ΑΕΠ. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 40% κατά το τελευταίο έτος, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του S& P 500. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονται γύρω από το 3,2%, πολύ χαμηλότερα από την Ιταλία με 3,6% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 4%.

    Νικητές οι τράπεζες

    Αυτή η ανάκαμψη έχει ωφελήσει ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες. Ο κλάδος έχει μειώσει το κόστος σε επίπεδα πολύ χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί στο 5%, από την κορύφωση του 40%. Οι αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων είναι σε διψήφια νούμερα, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις, καθώς τα P/E διαμορφώνονται περίπου στις 6 φορές, με discount 15% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξηγεί γιατί οι επενδυτές ήταν τόσο πρόθυμοι για τις πρόσφατες πωλήσεις μετοχών.

    Οι ελληνικές τράπεζες, με κυμαινόμενα δάνεια και σταθερές καταθέσεις, έχουν επωφεληθεί από την άνοδο των επιτοκίων. Μπορεί να είναι λιγότερο

    Επιρρεπείς στον επερχόμενο κύκλο μείωσης.

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή κάποια αντιστάθμιση κινδύνου, που απομακρύνει το ενδεχόμενο κάποιας μεγάλης πτώσης.

    Πράγματι, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα φέτος, λέει η Jefferies. Και, αναμφισβήτητα, οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε μία ενοποιημένη αγορά με τέσσερις βασικούς ομίλους, αξίζουν ένα διαρθρωτικό premium έναντι των ομοτίμων τους.

    Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι η ελληνική οικονομία να συνεχίζει να πηγαίνει καλά. Η χώρα παραμένει εξαιρετικά υπερχρεωμένη και εξαρτάται από τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία γνώρισαν μεγάλη άνθηση μετά την εποχή του Covid. Αλλά με κονδύλια της ΕΕ ύψους 17% του ΑΕΠ που προορίζονται για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη, και μια κυβέρνηση με υψηλό κύρος, η χώρα είναι πιθανόν να συνεχίσει να έχει θετικές ειδήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Οικονομική στασιμότητα στην ευρωζώνη – Τα θετικά μηνύματα για το 2024

    Νίκος Σαλακάς: Το δεξί χέρι του CEO της Alpha Bank ήταν εξαρχής ένας δικηγόρος με όραμα

    Αλλάζουν όλα για τους servicers: Τα νέα δικαιώματα των οφειλετών και οι αυστηρές διαδικασίες αδειοδότησης


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ