• ΑΓΟΡΕΣ

    BofA: Τα «ψιλά» γράμματα για τις ελληνικές τράπεζες – Οι καταλύτες ανόδου ή πτώσης στις μετοχές τους

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και ο αναλυτής της BoFA Ilija Novosselsky

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και ο αναλυτής της BoFA Ilija Novosselsky


    Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Bank of America (BofA) και ο Ilija Novosselsky και η ομάδα του επανεκκινούν την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών με ένα πολυσέλιδο report με τίτλο «The pendulum swings back – we see selective value: Buy Eurobank and Piraeus».

    Πέραν της σαφούς προτίμησης τους σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έναντι των Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, μεγάλη σημασία έχουν και τα «ψιλά» γράμματα που εκτιμούν για τις τράπεζες.

    To report φιλοξενεί και τις νεότερες εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας για την οικονομία. «Οι κίνδυνοι της χώρας είναι περιορισμένοι, αλλά η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Αναμένουμε ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025. Με τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,4% και 1,1% αντίστοιχα, διατηρούμε την άποψη ότι η Ελλάδα θα υπεραποδώσει έναντι του περιφερειακού μέσου όρου εντός του ορίζοντα προβλέψεων. Οι προβλέψεις μας παραμένουν κάτω από το consensus της αγοράς για τα έτη 2024 και 2025, στο 1,5% και 2,3% αντίστοιχα», εξηγεί η Chiara Angeloni, οικονομολόγος του αμερικανικού οίκου.

    «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θεραπεύσει τα δανειακά τους βιβλία, έχουν βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαίου, ωστόσο, οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν την κερδοφορία τους, καθώς:

    1) ο κίνδυνος πιστωτικής ποιότητας είναι πολύ υψηλότερος από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, λόγω των συσσωρευμένων NPEs στο σύστημα (αν και όχι στους ισολογισμούς) σε περίπου 70-90 δισ. ευρώ και

    2) το κεφάλαιο εξακολουθεί να περιέχει DTCs (9% των RWA, 58% του CET1) και χωρίς αυτά, οι δείκτες CET1 θα παρέμεναν κάτω από τα εποπτικά ελάχιστα όρια. Εφαρμόζουμε ένα μέσο συντελεστή CoE 13,8% για να αντικατοπτρίζει αυτούς τους κινδύνους», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος.

    «Βλέπουμε λιγότερο απόλυτο περιθώριο ανόδου σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς βλέπουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ευαισθησία στα επιτόκια, υψηλότερο CoR και χαμηλότερες μερισματικές αποδόσεις 6,0% έναντι 7,1% το 2025. Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος εξακολουθεί να φαίνεται φθηνός σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη, παρόμοια με τις ευρωπαϊκές τράπεζες», υπογραμμίζει ο Novosselsky της BofA.

    Ανοδικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

    Η BofA και ο Novosselsky εκτιμούν ότι οι πιθανές ανοδικές ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνουν:

    • Πιο αργός ή πιο ήπιος κύκλος μείωσης των επιτοκίων: Η βραδύτερη ή μικρότερη μείωση των επιτοκίων θα περιόριζε την πτώση του NII, δεδομένης της υψηλής ευαισθησίας όσον αφορά τα επιτόκια.
    • Υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ: Η BofA κινείται χαμηλότερα από το consensus για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 και 2025. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι ευαίσθητες στο μακροοικονομικό περιβάλλον, μια ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ θα οδηγούσε δυνητικά σε αυξημένη αύξηση των δανείων και σε χαμηλότερο CoR.
    • Ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι φορείς διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων: Αυτό μπορεί να μειώσει τα τέλη εξυπηρέτησης που καταβάλλουν οι τράπεζες και να επιτρέψει μεγαλύτερη αύξηση των δανείων μέσω της αγοράς επαναλειτουργούντων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
    • Πρόσθετες μερισματικές διανομές: Υψηλότερες από τις αναμενόμενες μερισματικές πληρωμές ή η λήψη εγκρίσεων για επαναγορά μετοχών θα αυξήσει τη δυνατότητα διανομής κεφαλαίου και θα αυξήσει τις αναμενόμενες μερισματικές αποδόσεις μας.

    Πτωτικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

    Απροσδόκητη αρνητική ρύθμιση: Αυτό μπορεί να αφορά αποφάσεις για τον περιορισμό των διανομών κεφαλαίου, δεδομένων των στοιχείων DTC στο κεφάλαιο. Δεν πιστεύουμε ότι η ρύθμιση μπορεί να προκαλέσει την αφαίρεση της DTC από το κεφάλαιο, αλλά μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι για μια υποχρεωτική σταδιακή κατάργηση.

    Ασθενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον: Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας παραμένει ευαίσθητη στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και στην ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη.

    Ταχύτερος και βαθύτερος κύκλος μείωσης των επιτοκίων: Αυτό επιφυλάσσει περαιτέρω μείωση των ΝΙΙ, δεδομένης της κυριαρχίας των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

    Βαθύτερη άνοδος της μετακύλισης του κόστους επί των καταθέσεων: Υποθέτουμε περιορισμένη άνοδο, αλλά αν η μετακύλιση συνεχίσει να αυξάνεται στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη πτώση των ΝΙΙ.

    Διαβάστε επίσης

    Citi: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα

    Euroxx για ΔΕΗ: Επιθετική ανάκαμψη και υψηλά περιθώρια ανόδου

    BofA: Αγοράστε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank – Αποφύγετε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ