• Τράπεζες

    Νίκος Σαλακάς: Το δεξί χέρι του CEO της Alpha Bank ήταν εξαρχής ένας δικηγόρος με όραμα

    • Αλεξιάννα Τσότσου
    Νίκος Σαλακάς

    Νίκος Σαλακάς


    Ο εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Κουταλίδη, Νίκος Σαλακάς, αναλαμβάνει από σήμερα τη θέση του Chief of Corporate Center και General Counsel στην Alpha Bank, επιστρέφοντας έπειτα από δύο χρόνια στην Εκτελεστική Επιτροπή. Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το τραπεζικό δίκαιο, είναι ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα για τον εξέχοντα ρόλο του δικηγόρου στο επιχειρείν, αποδεικνύοντας ότι η επιχείρηση και ο νομικός σύμβουλος πίσω από αυτή είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

    Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο φοιτητής τότε Νίκος Σαλακάς διάβαινε την πόρτα της Νομικής Αθηνών στην οδό Σόλωνος, δεν θα μπορούσε ακόμα να είναι σίγουρος για τον ποιο δρόμο ήθελε να ακολουθήσει. Ήταν λίγο πολύ όπως οι περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές νομικής, με ενθουσιασμό και περιέργεια κυρίως για το γοητευτικό ποινικό δίκαιο που είχε ήδη γεννήσει τότε μερικούς από τους γνωστότερους «σταρ» της δικηγορίας.

    Στην πορεία, βέβαια, καθώς το ένα εξάμηνο διαδεχόταν το άλλο, διαπίστωσε την έφεση και το ενδιαφέρον του για το εμπορικό δίκαιο, κυρίως δε για το εταιρικό, σε μια εποχή όπου στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα γνώριζε μια αξιοπρόσεκτη ανοδική πορεία, έστω και με τα προβλήματά της.

    Κάπως έτσι, αποδείχθηκε μονόδρομος για το Νίκο Σαλακά να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές, αφού κατάλαβε ότι μόνο το πτυχίο της νομικής, έστω και της περίβλεπτης Νομικής Αθηνών, δεν αρκούσε, για να μπορεί κανείς να κάνει καριέρα στο αρκετά νέο στην Ελλάδα πεδίο του δικαίου των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν το σκέφτηκε στιγμή να αφήσει τη χώρα του και να «ξενιτευτεί», όπως χαρακτηριστικά το έθεταν κάποιοι συμφοιτητές του. Εκείνος, όμως, δεν ήθελε να ακολουθήσει τον παραδοσιακό δρόμο της δικηγορίας, να ανοίξει ένα γραφείο και να αναλαμβάνει αστικές και ποινικές υποθέσεις. Ήθελε σύνθετες προκλήσεις. Αναζητώντας τες, μετακόμισε στο Λονδίνο και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο UCL στο Διεθνές Δίκαιο Επιχειρήσεων.

    Το βαρύ πτυχίο

    Φυσικά, ο δρόμος έπειτα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Κι ας ήταν η εποχή που στην Ελλάδα δεν υπήρχε brain-drain, που όλοι γυρνούσαν στην πατρίδα τους και έβρισκαν τον δρόμο τους. Ο Νίκος Σαλακάς ξεκίνησε τη δικηγορική του πορεία, όπως όλοι οι δικηγόροι στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το «βαρύ» πτυχίο που κρατούσε στα χέρια του. Πέρασε ώρες στις ουρές της Ευελπίδων, για να καταθέσει κάποιο δικόγραφο ως ασκούμενος, δούλεψε σε δικηγορικά γραφεία, για να πάρει την απαιτούμενη εμπειρία της αγοράς και της μάχιμης καθημερινότητας.

    Ήταν, όμως, τυχερός, γιατί δεν χρειάστηκε να περιπλανηθεί πολύ. Το 1998 εντάχθηκε στο δυναμικό της δικηγορικής εταιρείας Κουταλίδη (η οποία βέβαια τότε ακόμα δρούσε ως δικηγορικό γραφείο), ως νέος και ελπιδοφόρος δικηγόρος που έφερνε μαζί του τη διεθνή προοπτική στις σχέσεις των επιχειρήσεων. Η συνεργασία του με μία από τις γνωστότερες σήμερα δικηγορικές εταιρείες στην Αθήνα ήταν άκρως επιτυχημένη, καθώς ταχύτατα, λίγο πριν την έλευση της νέας χιλιετίας, εξελίχθηκε σε εταίρο και λίγο αργότερα το γραφείο μετεξελίχθηκε σε δικηγορική εταιρεία, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο από τούδε και στο εξής στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

    Η εικοσαετής και πλέον πορεία του στη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη τον έφερε σε επαφή με κομβικής σημασίας projects για την ελληνική οικονομία. Αποτελώντας το «μυαλό» στη δικηγορική εταιρεία στους τομείς της ελληνικής και διεθνούς τραπεζικής, των χρηματοδοτήσεων, των αναδιαρθρώσεων, καθώς και των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενεπλάκη σθεναρά στη συμβουλευτική εμβληματικών έργων, όπως η πώληση της Εμπορικής από τη Credit Agricole στην Alpha Bank, η εξαγορά από την Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στα πλαίσια του κυπριακού bail-in και η ανακεφαλοποίηση της Alpha Bank ύψους 2,55 δισ. ευρώ.

    Και μπορεί η τραπεζική να ήταν πάντα το δυνατό του σημείο, όμως ενδιαφερόταν σε κάθε του βήμα για κάθε συνιστώσα του κύκλου ζωής των επιχειρήσεων. Από την αναδιάρθρωση της Wind Hellas και της Regency, ύψους αρκετών δισ. ευρώ η κάθε μία, μέχρι τη συμβουλευτική στη Deutsche Telekom για την απόκτηση του ΟΤΕ και τη χρηματοδότηση του έργου του Μαλιακού, ο Νίκος Σαλακάς κατέγραφε τη μία επιτυχία μετά την άλλη, λαμβάνοντας τις κορυφαίες αξιολογήσεις στους γνωστότερους διεθνώς δικηγορικούς οδηγούς, όπως το IFLR 100, το Legal 500 και το Chambers and Partners, όχι μόνο ο ίδιος αλλά και το τμήμα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων στη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, στο οποίο ήταν επικεφαλής.

    Η στροφή στην καριέρα

    Σε κάθε του συνεργασία με την Alpha Bank, ερχόταν ολοένα και πιο κοντά με τους δικηγόρους που απάρτιζαν το νομικό της τμήμα αλλά ακόμα και με τον ίδιο τον CEO. Έτσι, το 2019 ο Νίκος Σαλακάς αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα του για την in-house δικηγορία, αποδεχόμενος την πρόταση να γίνει Chief Legal and Governance Officer της Alpha Bank και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Έμεινε επικεφαλής του νομικού τμήματος και της εταιρικής διακυβέρνησης 3 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων απέδειξε ότι ο εσωτερικός νομικός σύμβουλος μιας επιχείρησης, και δη μιας τράπεζας, είναι κάτι πολύ παραπάνω από έναν αμέτοχο υποβολέα του κανονιστικού πλαισίου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

     

    Προκρίνοντας ευφυείς λύσεις και χάρη στη βαθιά γνώση του αντικειμένου, αποτέλεσε έναν στρατηγικό εταίρο, ο οποίος συνέβαλε στη χάραξη της πορείας μίας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας. Και όταν το 2022, αποφάσισε να επιστρέψει στη συμβουλευτική δικηγορία, ξανά ως επικεφαλής του τμήματος Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων στη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, το έκανε γνωρίζοντας καλά την επιτυχία του εγχειρήματός του και θέλοντας να αποτυπώσει αυτή την εμπειρία στην καθημερινή δικηγορία.

    Η σχέση του με την Alpha Bank δεν ήταν, πάντως, δυνατόν να «παγώσει». Παρέμεινε ως Ειδικός Νομικός Σύμβουλος, αφού το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έκρινε ως απαραίτητη τη συμμετοχή του στα κυριότερες νομικές της υποθέσεις. Άλλωστε, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ήδη είχε γίνει το δεξί χέρι του CEO, του Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος τον συμβουλευόταν και τον εμπιστευόταν στον μέγιστο βαθμό, θέτοντάς του υπόψη συνεχώς τη στρατηγική ατζέντα της τράπεζας.

    Η επιρροή του, μάλιστα, και η ενδελεχής του γνώση στα τραπεζικά τον οδήγησε πέρυσι και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εκφράζοντας μπροστά σε μερικούς από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη την άποψή του για το πώς η τραπεζική κρίση επηρέασε τις προοπτικές της αγοράς.

    Έτσι, δεν ήταν μεγάλη έκπληξη τελικά η επιστροφή του στην Εκτελεστική Επιτροπή και η ανάληψη της θέσης του Chief of Corporate Center και General Counsel στην Alpha Bank. Το να εποπτεύει πλέον τους τομείς της Στρατηγικής, της Εταιρικής Διακυβέρνησης και Βιωσιμότητας, της Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων, των Νομικών Υπηρεσιών, καθώς και του Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν η φυσική συνέχεια ενός ανθρώπου που δεν σταμάτησε ποτέ να εμβαθύνει στο γνωστικό του πεδίο, να αντιλαμβάνεται τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και να χαρακτηρίζεται από υψηλό εργασιακό ήθος σε κάθε του σκαλί, όσο ψηλά και αν ανέβαινε.

    Διαβάστε επίσης:

    Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ: To story μιας εταιρείας ορόσημο στο χώρο του αυτοκινήτου και η 3η γενιά στο τιμόνι
    BofA: Τα «ψιλά» γράμματα για τις ελληνικές τράπεζες – Οι καταλύτες ανόδου ή πτώσης στις μετοχές τους
    Τηλεπικοινωνίες: Η μάχη των τεσσάρων για το δίκτυο οπτικών ινών
     



    ΣΧΟΛΙΑ