ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το δεξαμενόπλοιο που κατασχέθηκε από τις βρετανικές αρχές την Κυριακή επειδή αποτελούσε μέρος του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας ανήκε προηγουμένως στον Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας και χορηγό της Tate Modern, Γιώργο Οικονόμου.
Το πλοίο Smyrtos αναχαιτίστηκε από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στη Μάγχη, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την για την καταπολέμηση των πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση των πολεμικών εσόδων της Μόσχας. Ήταν η πρώτη βρετανική κατάσχεση πλοίου του ρωσικού «σκιώδους στόλου».
Το 17 ετών δεξαμενόπλοιο, που προηγουμένως ονομαζόταν Myrtos, πουλήθηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους από την ναυτιλιακή του Οικονόμου, TMS Group σε εταιρεία με την επωνυμία Daira Shipping, η οποία έχει έδρα στις Σεϋχέλλες.
Μετά την πώληση, τη διαχείριση του πλοίου ανέλαβε η εταιρεία Crest Maritime με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία διαχειρίζεται δύο πλοία, συμπεριλαμβανομένου του δεξαμενόπλοιου Seasons I στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ιδιοκτησίας πλοίων Equasis.
Έχοντας μετονομαστεί σε Smyrtos, πουλήθηκε στη συνέχεια από την Daira στη Zhao Yao Shipping, μια κινεζική οντότητα που κατέχει επίσης ένα άλλο δεξαμενόπλοιο του σκιώδους στόλου, το οποίο τώρα ονομάζεται Adhara.
Φωτογραφίες του πλοίου κατά την κατάσχεσή του την Κυριακή δείχνουν ότι το φουγάρο του έφερε ακόμη τα χρώματα της TMS Group του Οικονόμου.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (Crown Prosecution Service) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ασκεί δίωξη κατά του καπετάνιου του πλοίου για φερόμενη παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει από το 2024 τα μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης δεξαμενόπλοιων στον «σκιώδη στόλο». Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων, που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο, εισήγαγε την υποχρέωση οι πλοιοκτήτες να περιλαμβάνουν ρήτρα «όχι στη Ρωσία» σε κάθε συμφωνία πώλησης.
Ένας εκπρόσωπος της TMS δήλωσε ότι η εταιρεία είχε ενεργήσει σύμφωνα με «όλα τα ισχύοντα καθεστώτα κυρώσεων» και ότι διέθετε εσωτερική πολιτική κυρώσεων, καθώς και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα κυρώσεων που έλεγχαν τις συναλλαγές.
Οι εθνικές αρχές ήταν πλήρως ενήμερες για την πώληση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, και η εταιρεία δεν γνώριζε ότι το πλοίο έφερε ακόμα τα χρώματα της TMS, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ξαναβαφτεί όταν άλλαξε η ιδιοκτησία.
Ο Στέφανος Ρουλάκης, ιδρυτής της Scholasticus Law, ο οποίος έχει αναλάβει συναλλαγές για άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, δήλωσε ότι οι μεγάλοι πλοιοκτήτες συνήθως διενεργούν «πολλά επίπεδα due diligence».
«Υπάρχουν πολλά επίπεδα σε αυτή τη διαδικασία: οι κίνδυνοι κυρώσεων, το ιστορικό του αγοραστή και η προβλεπόμενη χρήση του πλοίου. Ως πωλητής πρέπει να αναρωτηθείς: “Ποιος αγοράζει το πλοίο μου; Τι σκοπεύει να κάνει με αυτό;”».
Ναυλομεσίτες εκτιμούν ότι το μέγεθος του παγκόσμιου σκιώδους στόλου, που εξυπηρετεί επίσης το Ιράν και τη Βενεζουέλα και έχει αυξηθεί σταθερά καθώς εντείνονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν, ξεπερνά πλέον τα 1.500 δεξαμενόπλοια.
Τα πλοία αυτά διακρίνονται από το αδιαφανές ιδιοκτησιακό καθεστώς και από την άρνησή τους να χρησιμοποιούν δυτικές υπηρεσίες, κυρίως ασφαλιστικές. Η μυστικότητα αυτή δυσχεραίνει την επιβολή κυρώσεων στα πρόσωπα που αποκομίζουν κέρδη από τις δραστηριότητές τους.
Τα δεξαμενόπλοια έχουν συνήθως διάρκεια ζωής περίπου 20 ετών, όμως πολλά πλοία του «σκιώδους στόλου» είναι παλαιότερα και στο παρελθόν μετέφεραν φορτία που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.
Τα επίπεδα-ρεκόρ των ναύλων για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου σημαίνουν ότι πολλά από αυτά παραμένουν σε λειτουργία πέραν της κανονικής τους διάρκειας ζωής, λόγω της υψηλής κερδοφορίας τους.
Ο Οικονόμου, ο οποίος είναι γνωστός ως άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, με πάθος για τον Φράνσις Μπέικον και τη γερμανική τέχνη του μεσοπολέμου, είναι χορηγός μιας γκαλερί της Tate Modern στο Λονδίνο.
Η εταιρεία του, ο Όμιλος TMS, διαχειρίζεται έναν στόλο με περισσότερα από 130 πλοία, εκ των οποίων πάνω από 40 διαχειρίζεται η θυγατρική του TMS Tankers.
Ο Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας δήλωσε σε συνέδριο στην Ελλάδα νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι θαλάσσιες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας δεν αποδίδουν και έχουν βοηθήσει στη δημιουργία του σκιώδους στόλου, με τους διαχειριστές της Δύσης να χάνουν μερίδιο αγοράς.
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν οι τελικοί προσωρινοί πίνακες των μόνιμων εκπαιδευτικών
- Στο SAFE για την αμυντική ενίσχυση η Ελλάδα με 700 εκατ. ευρώ
- Τραμπ: Το Ισραήλ θα είχε ανατιναχθεί πριν πολυ καιρό αν δεν ήμουν εγώ – Έχω «απίστευτη σχέση» με τον Νετανιάχου
- Στον τουρισμό τα επόμενα trophy assets της Ελλάκτωρ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.