• Τράπεζες

    Bloomberg: «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για διανομή μερίσματος

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας - Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς - Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank - Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας – Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς – Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank – Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει το πράσινο φως στις ελληνικές τράπεζες για διανομή μερίσματος στους μετόχους τους για πρώτη φορά από το 2008.

    Καθώς η χώρα βγαίνει από μία επώδυνη αναδιάρθρωση κατά τη δεκαετή κρίση, οι αποδόσεις των μετόχων θα είναι μικρότερες από αυτές που ζήτησαν οι ελληνικές διοικήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, αν και τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα κατέβαλε μέρισμα ήταν το 2008, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και λίγο πριν από την έναρξη της κρίσης χρέους της χώρας το 2010.

    Επιστροφή στην κανονικότητα

    Η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τα μερίσματα αφού οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν δραστικά τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων και να αυξήσουν τη χρηματοοικονομική τους ισχύ, ενώ παράλληλα η οικονομία της χώρας επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.

    Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –  Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank – έχουν ήδη εντάξει στα σχέδιά τους την καταβολή μερίσματος φέτος, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, από τον Οκτώβριο, η Ελλάδα έχει επιταχύνει το σχέδιο αποεπένδυσης των τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε πρώτα το σύνολο της συμμετοχής του στη Eurobank και στη συνέχεια έκανε το ίδιο τον Νοέμβριο για την Alpha Bank. Επίσης, πούλησε ένα ποσοστό 22% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τον Μάρτιο ολοκλήρωσε την πώληση ολόκληρου του μεριδίου του στην Πειραιώς.

    Το Ταμείο εξακολουθεί να κατέχει 18% στην Εθνική Τράπεζα και 66% στην Attica Bank. Το σχέδιο αποεπένδυσης του προβλέπει πλήρη έξοδο μέχρι το τέλος του 2025.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Υλοποιεί για 14η διαδοχική χρονιά το Πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός

    Citi: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα

    Moody’s: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Ποιες προκλήσεις εντοπίζει ο διεθνής οίκος τα επόμενα χρόνια για τις 4 συστημικές



    ΣΧΟΛΙΑ