• Business

    Τζον Πόλσον: Το 2021 θα επεκτείνω τις επενδύσεις μου στην Ελλάδα- Στο επίκεντρο οι τράπεζες

    John Paulson

    John Paulson


    Την πεποίθησή του ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, εξήγησε ο Τζον Πόλσον, ο μεγαλομέτοχος των ελληνικών τραπεζών και ιδρυτής της επενδυτικής «Paulson & Co»,  στη συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link.

    Ο κ. Πόλσον είναι μέτοχος στην Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και την ΕΥΔΑΠ και στις ελληνικές τράπεζες είναι από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές.

    Όπως εξηγεί, η δυναμική που πιστεύει πως θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια, τις κάνει έναν τομέα κλειδί, στον οποίο θα συνεχίσει να επικεντρώνεται επενδυτικά. Όσο για το 2021, σχεδιάζει να επεκτείνει τις επενδύσεις του στο ελληνικό Χρηματιστήριο ενώ βλέπει σημαντικές δυνατότητες αποδόσεων και στο real estate.

    Σχετικά με την πορεία των ελληνικών τραπεζών στη δύσκολη σημερινή  συγκυρία,  σημείωσε:

    “Βλέπουμε την οικονομία να ανακάμπτει και πιστεύω στις επενδύσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα. Η πανδημία έφερε νέες προκλήσεις αλλά πιστεύω ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται αυτές τις προκλήσεις πολύ καλά. Η κύρια πρόκληση για τις τράπεζες παραμένει η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του παρελθόντος σε ταχύτερο ρυθμό. Μειώνοντας τα Μη εξυπηρετούμενα, οι προβλέψεις μειώνονται και έτσι θα έχουν οι τράπεζες κεφάλαια να υποστηρίξουν την ανάπτυξη.

    Ο Ηρακλής αποδεικνύεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να επιταχύνουμε τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων. Αν μειωθούν τα ΜΕΔ, τα έσοδα προ προβλέψεων, που είναι ισχυρά στην Ελλάδα αν τα συγκρίνουμε με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα φέρουν περισσότερα κέρδη.

    Για παράδειγμα η Alpha Bak που είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη, και έχει ένα σχέδιο μείωσης των ΜΕΔ, αν πετύχει μια μείωση σε μονοψήφιο ποσοστό, τότε τα κόστη των προβλέψεων θα μειωθούν σημαντικά και τότε το Return on Equity θα φτάσει το 10% και  το market/book value θα αυξηθεί.

    Το πλεονέκτημα για ένα επενδυτή, που κοιτάζει τις ελληνικές τράπεζες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές είναι μεγάλο. Μια ευρωπαϊκή τράπεζα αντίστοιχου προφίλ με την Alpha Βank διαπραγματεύεται 1 φορά στο book value της όταν η Alpha στο 0,2% του book value της.”

    Θα αυξήσω τις επενδύσεις μου στην Ελλάδα

    Σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, σημείωσε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι ο ίδιος θα αυξήσει την παρουσία του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τον επόμενο χρόνο.

    “Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα, δεν αποτελεί έκπληξη με δεδομένη την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχει μεγάλη διαφορά για τον επενδυτή να επενδύει σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση έχει σταθερή οικονομική πολιτική και καλωσορίζει τους επενδυτές”.

    Εκτός από τον τραπεζικό τομέα στον οποίο επικεντρώνεται, θεωρεί ότι έχει ενδιαφέρον η αγορά real estate.

    “Οι τιμές real estate συνεχίστηκε να ανεβαίνουν ακόμη και μέσα στην κρίση της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι έχει πολλά ακόμη περιθώρια ανόδου ο τομέας real estate. Και αν η οικονομία ανακάμψει θα έρθει ακόμη μεγαλύτερη ανατίμηση στον τομέα ακινήτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί «τρέχει» η μετοχή της Πειραιώς, που μέσα σε τέσσερις μέρες έχει κερδίσει 41,8%

    Σανίδα σωτηρίας για τον «ανεμοδαρμένο» Τζον Πόλσον η μετοχή της ΕΥΔΑΠ

    Οι αλλαγές του νόμου και πού οριοθετείται η στρατηγική συμμετοχή που σκοπεύει να έχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς

     



    ΣΧΟΛΙΑ