• ΑΓΟΡΕΣ

    Σανίδα σωτηρίας για τον «ανεμοδαρμένο» Τζον Πόλσον η μετοχή της ΕΥΔΑΠ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Paulson

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Αλλού το όνειρο κι αλλού το θαύμα για τον Τζον Πόλσον

    Ο πολυσυζητημένος Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, που γεννήθηκε πριν από 65 χρόνια στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε την επενδυτική του Οδύσσεια στην Ελλάδα την Άνοιξη του 2014. Οι τράπεζες έγιναν το δυνατό του «χαρτί» αφού εκεί κατευθύνθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων του. Ωστόσο, στην πορεία των χρόνων, φαίνεται ότι και ο Πόλσον δεν μπόρεσε να αποφύγει αυτό που θεωρείται ως «φυσιογνωμία» των χρηματιστηρίων. Ότι είναι δηλαδή γκρεμοί σκεπασμένοι με λουλούδια…

    Πλέον και καθώς έχουν περάσει σχεδόν 6,5 χρόνια από τότε που άρχισε να κτίζει επενδυτικές θέσεις  στην Ελλάδα, το τραπεζικό του χαρτοφυλάκιο έχει φορτωθεί με τεράστιες ζημιές. Ζημιές οι οποίες τον έχουν οδηγήσει κατά καιρούς σε διάφορες, αμφιλεγόμενες και εν τέλει αναποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Όπως και η πρόσφατη για την ετεροβαρή αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς, που ήταν ένα σχέδιο το οποίο ναυάγησε εν τη γενέσει του.

    Εκτός όμως από τις τράπεζες, ο Τζον Πόλσον έχει κι άλλη μια λιγότερο προβεβλημένη μετοχική παρουσία στην ΕΥΔΑΠ. Η οποία μπορεί να ξεκίνησε ως επενδυτικό αουτσάιντερ, αλλά είναι η μόνη που του δίνει κέρδη. Με συνέπεια να αποτελεί μια (τρόπος του λέγειν) σανίδα σωτηρίας, για την εν Ελλάδι παρουσία του Νεοϋορκέζου, επαγγελματία «παίκτη» των αγορών.

    Ο δημιουργός, μεγαλομέτοχος και διαχειριστής του επενδυτικού ομίλου Paulson & Co, που αποτελείται από ένα πλέγμα κερδοσκοπικών hedge funds, αγόρασε στα  τέλη Απριλίου του 2014. το 10% της ΕΥΔΑΠ. Προσφέροντας 86,25 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της  αυτό «πακέτο» των 10.648.800 μετοχών, που αποφάσισε να πουλήσει έναντι 8,1 ευρώ τη μία.

    Χθες η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ. Έχοντας μια ξεκάθαρη αμυντική συμπεριφορά, καθώς από την αρχή της εφετινής χρονιάς οι απώλειές της είναι 9,9%, έναντι της μεγάλης πτώσης κατά 28,9% που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης. Δεδομένο που αντικατοπτρίζει τα θετικά οικονομικά μεγέθη που έδειξε η ΕΥΔΑΠ στο πρώτο εφετινό εξάμηνο, όταν και ανταποκρίθηκε άμεσα στις συνθήκες της πανδημίας, υλοποιώντας ειδικά επιχειρησιακά πλάνα. Κινήσεις που φέρουν τη σφραγίδα της αποτελεσματικής πολιτικής του CEO της εταιρείας Χάρη Σαχίνη.

    «Κλειδί» τα μερίσματα των 23, 7 εκατ. ευρώ

    Ο Τζόν Πόλσον, όντας ένας από τους 2.118 μετόχους της ΕΥΔΑΠ, της οποίας το Υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχουν το 61,33%, έχει προσποριστεί σημαντικά οφέλη από τις διανομές μερισμάτων. Στα χρόνια που είναι μέτοχος ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής έχει λάβει 2,23 ευρώ ανά μετοχή. Και συνολικά 23,7 εκατ. ευρώ, καθώς  στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν παρακρατούνται φόροι, με βάση τα ισχύοντα για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των ξένων επενδυτών, που υπάγονται στις σχετικές διατάξεις.

    Μόνο από τα μερίσματα ο Πόλσον έχει καλύψει το 27,5% του κόστους κτήσης των μετοχών της ΕΥΔΑΠ. Αν μαζί με την τρέχουσα, αγοραία αξία του μετοχικού «πακέτου» του 10% (72,4 εκατ. ευρώ) προστεθούν και οι εισπράξεις από τις χρηματικές διανομές, τότε η αποτίμηση της επενδυτικής θέσης μεταφράζεται στα 96,1 εκατ. ευρώ. Με τα κέρδη να είναι στα 9,9 εκατ. ευρώ περίπου.

    Και  όλα αυτά όταν ο Τζόν Πόλσον, τοποθέτησε 795 εκατ. ευρώ στους δύο γύρους των ανακεφαλαιοποιήσεων ( του 2014 και του 2015) της Πειραιώς και της Alpha Bank, που με βάση τα χθεσινά χρηματιστηριακά δεδομένα αξίζουν μόνο 84,3 εκατ. ευρώ. Με τα τραπεζικό του χαρτοφυλάκιο να γράφει ζημιές 710,7 εκατ. ευρώ.

    Στην τράπεζα Πειραιώς ο Πόλσον έχει βάλει 465 εκατ. ευρώ ελέγχοντας το 9,13% της τράπεζας, ενώ στην  Alpha Bank κατέχει το 6,48% έχοντας εισφέρει 330 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της Πειραιώς το υπολογιζόμενο κόστος κτήσης είναι στα 11,7 ευρώ ανα μετοχή, ενώ στην Alpha Bank τα 3,30 ευρώ ανα μετοχή.

    Τότε που πίστευε ότι θα καταρρεύσει η Ελλάδα…

    Ο Τζόν Πόλσον έβγαλε πολλά κέρδη «στοιχηματίζοντας» στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων. Κάπου 15 δισ. δολάρια, στην περίοδο 2007-2008, για το αποκαλούμενο «κοράκι των αγορών». Λίγο αργότερα, το 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Πόλσον εκτινάχτηκαν στο ιστορικό υψηλό των 38 δισ. δολαρίων. Από κι έπειτα όμως ακολούθησε μια σειρά επιλογών που αποδείχθηκαν λανθασμένες. Με συνέπεια να έρθουν οι συνεχείς ζημιές.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το Φεβρουάριο του 2012, ο Πόλσον είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ως τα τέλη… Μαρτίου, γεγονός που θα προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ».

    Το «σορτάρισμα» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, οι ανάποδες θέσεις στο χρυσό, όπως και αυτές σε μετοχές, πύκνωσαν τις απώλειες στο χαρτοφυλάκιο του μεγαλοδιαχειριστή. Ο οποίος προ τετραετίας αναγκάστηκε να βάλει ενέχυρο προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία, για να κρατήσει ανοικτές τις γραμμές της τραπεζικής χρηματοδότησης.  Ενώ στην παρούσα φάση  τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του έχουν υποστεί γενναία απομείωση, καθώς διαμορφώνονται πλέον σε 8,7δισ. δολάρια.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι «κόκκινες» τραπεζικές θέσεις στην Ελλάδα» ασκούν εντονότερη πίεση για τον πληγωμένο Πόλσον. Που όπως συχνά πυκνά συμβαίνει, αναζητά και τώρα λύσεις. Χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ