• Τράπεζες

    Γιατί «τρέχει» η μετοχή της Πειραιώς, που μέσα σε τέσσερις μέρες έχει κερδίσει 41,8%

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, διαδραματίζει τις τελευταίες μέρες το «χαρτί» της Πειραιώς.

    Στον απόηχο της ειλημμένης απόφασης του ευρωπαίου επόπτη (SSM) για την μετατροπή των CoCos, η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς έχει ενισχυθεί κατά 41,8%, μέσα στις τέσσερις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έχουν γίνει αυτήν τη βδομάδα. Την ίδια στιγμή τα βραχυπρόθεσμα κέρδη για τη μετοχή της Alpha Bank είναι 21,5%, για την Eurobank 16,5% και για την Εθνική 15,2%.

    Όπως όλα δείχνουν η ισχυρή άνοδος της Πειραιώς ενσωματώνει ένα διπλό, επενδυτικό «στοίχημα»:

     Κατά πρώτον, η πριμοδότηση στη μετοχή έρχεται σαν «απάντηση» στις προγενέστερες απώλειες, που ήταν και οι μεγαλύτερες, ανάμεσα στις τέσσερις  συστημικές τράπεζες. Με άλλα λόγια , οι αγοραστές πόνταραν στην επιθετικότερη ανάκαμψη  της Πειραιώς, λόγω του ότι είχε να καλύψει το περισσότερο χαμένο έδαφος σε επίπεδο αποτιμήσεων.

    Ο δεύτερος όμως και ουσιωδέστερος λόγος, που έχει κάνει ακόμη πιο hot τη μετοχή, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την…επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

    Και τούτο γιατί πιστεύεται πλέον βάσιμα, πως η αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει προκειμένου το Τ.Χ.Σ να ξαναϋποχωρήσει σε μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, θα πραγματοποιηθεί σε τιμές κατά πολύ ψηλότερες από εκείνες του σχεδίου Πόλσον.

    Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι δίνει περισσότερο «αέρα» στη μετοχή. Καθώς μετά την απαλλαγή από το «βαρίδι» των  CoCos η τράπεζα θα κάνει κι άλλες σημαντικές κινήσεις, που θα την καταστήσουν ελκυστικότερη για τα επενδυτικά κεφάλαια. Ορισμένα από τα οποία, φαίνεται ότι  έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις.

    Τι διαβλέπει η J.P. Morgan

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προ ημερών η J.P. Morgan σημείωνε σε έκθεσή της ότι «η μετατροπή των CoCos θα καταστήσει πιθανώς τη μετοχή προσιτή σε ένα ευρύτερο φάσμα μακροπρόθεσμων επενδυτών, που μέχρι τώρα είχαν μείνει αμέτοχοι».

    Κρίνοντας από τα συμφραζόμενα του σχεδίου Πόλσον, το οποίο και απορρίφθηκε εν τη γενέσει του, για να υποχωρήσει το μετοχικό ποσοστό Τ.Χ.Σ από το 61,34% στο 10,55%, έπρεπε η  προταθείσα αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ να συνοδεύεται από την έκδοση 4 δις νέων μετοχών.

    Οι συνειρμοί αυτοί για ΑΜΚ σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών ( 0,20 ευρώ) προκάλεσαν σημαντικά πλήγματα στη μετοχή, που σταδιακά πλέον αφήνει πίσω της τα αρνητικά σενάρια.

    Για τις μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) των 2,04 δις ευρώ, το Τ.Χ.Σ. έχει πάρει ώς τώρα 431,4 εκατ. ευρώ, από τους τόκους δύο ετών. Καθώς η επικείμενη μετατροπή τους δεν θα γίνει στην ονομαστική τους αξία αλλά 16% ψηλότερα ( λόγω του ότι δεν θα έχουν πληρωθεί δύο «κουπόνια» με 8% ετησίως) το Τ.Χ.Σ θα λάβει 394,4 εκατ. νέες μετοχές της Πειραιώς.

    Και αυτό γιατί η τιμή μετατροπής είναι «κλειδωμένη» στα 6 ευρώ ανα μετοχή, όσο και η (αναπροσαρμοσμένη) τιμή της τελευταίας κεφαλαιακής αύξηση του 2015.

    Μπαίνοντας σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές θα ακολουθήσουν τις χρηματιστηριακές τιμές των υφιστάμενων, χωρίς να υπάρξει αναπροσαρμογή.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι στις τέσσερις τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις η μετοχή της Πειραιώς έχει πάει από το 0,7054 στο 1 ευρώ, τότε αυτό μεταφράζεται σε (θεωρητική) αύξηση των νέων μετοχών του Τ.Χ.Σ κατά 116,2 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα όμως, μέσα σε αυτές τις τέσσερις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί κατά 128,6 και ο μετοχικός πλούτος των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας.

    Προκειμένου το Τ.Χ.Σ να ισοφαρίσει τις απώλειες από τη μετατροπή των CoCos ( 1,6 δις) θα πρέπει οι νέες μετοχές να πάνε στα 4 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει τώρα πολλαπλάσια δυνητικά οφέλη σε σύγκριση με αυτά του σχεδίου Πόλσον.

    Που ήταν ξεκάθαρα ετεροβαρές για το Ταμείο.

    Η κεφαλαιακή αύξηση στην τράπεζα θα γίνει τη νέα χρονιά, όταν οι συνθήκες στις αγορές θα έχουν γίνει πιο θελκτικές, με άξονα και με τον αναμενόμενο έλεγχο της πανδημίας.

    Ώς τότε αναμένεται να έχουν γίνει από την τράπεζα και νέες κινήσεις για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχουν γίνει και γενικότερες παρεμβάσεις για τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις των τραπεζών ( DTC) έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων τους.

    Αν σε αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι το Τ.Χ.Σ θα έχει κι εκείνο συμμετοχή στην ΑΜΚ ( διατηρώντας περί το 30% της θέσης του στην τράπεζα) είναι ηλίου φαεινότερο πώς οι τιμές έκδοσης των νέων μετοχών, θα είναι πολύ παραπάνω από αυτές που αποζητούσε ο Πόλσον.

    Ήδη, τα επενδυτικά «στοιχήματα» στην αγορά, για την «επόμενη μέρα» στην Πειραιώς, είναι εκείνα που κλέβουν την παράσταση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν στοιχεία κόπωσης και κορεσμού.

    Στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, ό μέσος ημερήσιος τζίρος στην Πειραιώς είναι στα 6,57 εκατ. ευρώ. Αυξημένος κατά…163,9% σε σχέση με τα 2,49 εκατ. ευρώ, που ήταν η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα στις προηγηθείσες 216 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, από την αρχή του έτους.

    Η ανά πράξη συναλλαγές του τελευταίου τετραημέρου κινούνται στην περιοχή των 1.700 ευρώ, γεγονός που πέραν όλων των άλλων δείχνει ότι η μετοχή είναι στο επίκεντρο και των γρήγορων «παικτών», οι οποίοι κυνηγούν τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.

    Με την μετατροπή πάντως και των CoCos η ενσώματη λογιστική αξία της τράπεζας θα αυξηθεί στα 7,25 δις ευρώ. Με τη νέας χρηματιστηριακή αξίας της τράπεζας, να αντιστοιχεί στο 11,5% των κεφαλαίων της.

    Όταν τα μεγέθη αυτά είναι στο 13,1% για την Alpha Bank, στο 25,3% για την Εθνική και στο 33% για την Eurobank.

    Διαβάστε ακόμα:

    Τράπεζα Πειραιώς: Έκτακτη ΓΣ στις 10 Δεκεμβρίου με θέμα την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας

    Τράπεζα Πειραιώς: Η εθελούσια έξοδος μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 άτομα – Ποιούς αφορά η ολιγοήμερη παράταση

    Τράπεζα Πειραιώς: «Όχι» από τον SSM στην πληρωμή των CoCos – Οι εξελίξεις μετά την απόφαση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ