• Τράπεζες

    Moody’s: O Ηρακλής θα μειώσει την έκθεση των τραπεζών σε NPL αλλά θα έχει κόστος

    moodys


    Οι ελληνικές τράπεζες θα βοηθηθούν να μειώσουν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, “πακετάροντας” τα δάνεια σε τίτλους που θα φέρουν την εγγύηση παγίων, από το σχέδιο “Ηρακλής” , σχολιάζει η Moody’s σε report της.

    Σύμφωνα με τον  Νώντα  Νικολαίδη, VP-Senior Credit Officer στην Moody’s”, ο Ηρακλής θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να βελτιώσουν τη φερεγγυότητά τους”, σχολίασε . “Θα τους δώσει τη δυνατότητα να διοχετεύσουν τους σημαντικούς πόρους που μέχρι στιγμής δέσμευαν για τη μείωση των NPEs στην αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας την κερδοφορία τους από τη βασική δραστηριότητα.

    Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα έχουν ανακοινώσει ότι προτίθενται να τιτλοποιήσουν σημαντικά τμήματα των χαρτοφυλακίων των NPEs μέσω του προγράμματος “Ηρακλής”. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα NPEs ανέρχονταν στα 71,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί στο 42,1% του συνόλου των δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο “Ηρακλής” θα επεκταθεί περαιτέρω εντός της ελληνικής αγοράς NPE, καθώς αναμένεται να διατηρηθεί η μεγαλύτερη διαφάνεια και η βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων.

    Ο Ηρακλής προστατεύει τους κατόχους senior τίτλων ευθυγραμμίζοντας τα συμφέροντά τους (που είναι η μεγιστοποίηση των έγκαιρων ανακτήσεων υποκείμενων ενεργητικών από τη διαδικασία εκκαθάρισης) με αυτά των βασικών αντισυμβαλλόμενων, όπως των εταιρειών διαχείρισης.

    Ο διορισμός ανεξάρτητου διαχειριστή θα αμβλύνει ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των δημιουργών και των κατόχων senior τίτλων. Η κρατική εγγύηση θα προστατεύσει τους senior τίτλους έναντι της μη πληρωμής κεφαλαίου ή τόκων και είναι άνευ όρων, αμετάκλητη και σε πρώτη ζήτηση.

    “Ωστόσο”, σημειώνει η Mοnica Curti, VP-Senior Credit Officer της Moody’s, “συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια – υπάρχει περιορισμένο εύρος στοιχείων σχετικά με τις ανακτήσεις εγγυήσεων και το χρονοδιάγραμμα των πλειστηριασμών, που είναι κρίσιμοι παράγοντες για τις τιτλοποιήσεις των NPEs. Προσθέτει επίσης ότι “οι βασικοί αντισυμβαλλόμενοι έχουν σχετικά περιορισμένη εμπειρία σε τέτοιου είδους συναλλαγές.

    Για τον τραπεζικό τομέα, ο Ηρακλής θα έχει κόστος καθώς τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια NPEs θα πωληθούν κάτω από την καθαρή αξία τους, επηρεάζοντας αρνητικά την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών”.



    ΣΧΟΛΙΑ