• Business

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Πώς “ενορχήστρωσε” το deal IDEAL – Attica Stores – Η αύξηση κεφαλαίου και οι παρατηρητές από Citi και BNP

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ideal: Σε Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal HoldingsHOLDINGS άλλαξε η επωνυμία της εταιρείας

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings


    Από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου θα γίνει η ενοποίηση της IDEAL με τα Αττικά Πολυκαταστήματα εκτινάσσοντας τα οικονομικά μεγέθη της πρώτης.

    Σύμφωνα με όσα είπε στους αναλυτές ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, το P/E της IDEAL για φέτος αναμένεται να κατέλθει από 12,9 φορές στις 8,3 φορές, διευρύνοντας πλέον την γκάμα των φθηνών εταιρειών που υπάρχουν σήμερα στο Χρηματιστήριο.

    Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη χθεσινή παρουσίαση του deal το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι ξένων οίκων, όπως η Citigroup, η Axia, η BNP και η Ambrosia.

    Το μέγεθος της νέας IDEAL λοιπόν, που εισέρχεται στον κρίσιμο τομέα του λιανεμπορίου, θα φανεί από τη δημοσίευση των pro forma αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, που θα γίνουν γνωστά τον Αύγουστο, σημειώνουν πηγές στην εταιρεία.

    Ως προς το deal, ύψους 100 εκατ. ευρώ (με την αξία των Αττικών Πολυκαταστημάτων να εκτιμάται από ανεξάρτητο εκτιμητή μεταξύ 91-111 εκατ. ευρώ), θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια και 65 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλιστεί με συμμετοχή των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

    Η προετοιμασία για το deal, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει ξεκινήσει εδώ και επτά μήνες.

    Τα Αττικά Πολυκαταστήματα έχουν ως μέτοχο μία κυπριακή εταιρεία που φέρει τον τίτλο KT Golden και αποτελεί μέτοχό τους σε ποσοστό 100%.

    Στο πλαίσιο της συναλλαγής και ως προϋπόθεση ολοκλήρωσης της εξαγοράς, συμφωνήθηκε όπως οι έμμεσοι/απώτεροι μέτοχοι της εταιρείας ΚΤ συμμετάσχουν σε:

    (α) αγορά των 592.000 ιδίων μετοχών που κατέχει η IDEAL στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή και

    (β) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της IDEAL με καταβολή μετρητών και με έκδοση 7.869.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,40 και με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ ανά μετοχή, που θα πραγματοποιήσει η IDEAL, υπέρ αυτών, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της, ώστε να καταστούν μέτοχοι της Iντεάλ με ποσοστό που θα ανέρχεται περίπου στο 17,63% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου μετά την ανωτέρω αύξηση.

    Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγείται προς έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα ακολουθήσει στις 20 Ιουλίου, ένα μήνα δηλαδή μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της IDEAL και της ανακοίνωσης που έγινε γνωστή μέσω του Τύπου.

    Ταυτόχρονα δεν τίθεται θέμα δημόσιας πρότασης.

    Κι αυτό, διότι, όπως επεξηγείται στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε η Ιντεάλ στο Χρηματιστήριο, «μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι υφιστάμενοι έμμεσοι/απώτεροι μέτοχοι και ελέγχοντες της K.T.GOLDEN αναμένεται να κατέχουν όλοι μαζί ποσοστό περίπου 16,39% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της IDEAL, ενώ μετά την πώληση των ιδίων μετοχών το ποσοστό που θα κατέχουν θα είναι 17,63%, με αποτέλεσμα κανείς από αυτούς μεμονωμένα να μην υπερβεί το όριο του 1/3 και συνακόλουθα να μην υποχρεούται σε υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας».

    Ενδιαφέρον είναι ότι η IDEAL, όπως εξηγεί στο ενημερωτικό σημείωμά της προς το Χ.Α., επιδιώκει να εισέρχεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με πλειοψηφικές επενδύσεις σε κερδοφόρες πολυσχιδείς δραστηριότητες, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών, τη δημιουργία συνεργειών, την κερδοφορία και την εν γένει δημιουργία αξίας για τους μετόχους και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders).

    Η IDEAL, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα δραστηριοποιείται επιπρόσθετα στο λιανικό εμπόριο μέσω εμπορικών πολυκαταστημάτων, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών λειτουργεί με συμφωνίες τύπου «shops-in-a-shop».

    Μάλιστα, τονίζεται ότι στα πλαίσια της στρατηγικής της εταιρείας, το Διοικητικό της Συμβούλιο δύναται, με αποφάσεις του, να επεκτείνει, εντός ή και εκτός Ελλάδος, τις ανωτέρω συμμετοχές/επενδύσεις και σε άλλους κλάδους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε διάφορους δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων με στόχο το ολοένα αυξανόμενο μέγεθος της εταιρείας, τη συνεχή αύξηση της αποτίμησης της (valuation) και την αποδοτικότητα και εμπορευσιμότητα των μετοχών της προς όφελος των μετόχων και όλων των εμπλεκομένων μερών.

    Διαβάστε επίσης:

    Το success story των Attica Stores

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (IDEAL Holdings): Γιατί εξαγοράσαμε τα Attica Stores

    H ανακοίνωση της Ideal για την εξαγορά των Attica Stores – Πλήρης επιβεβαίωση mononews

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ