Περιεχόμενα
Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που προέκυψε στις εκλογές της 21ης Μαΐου οδηγεί τη χώρα σε νέες κάλπες, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Παρακάτω αναλυτικός οδηγός για όλα όσα πρέπει να ξέρετε.
Στις εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, που επαναφέρει το μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα.
Η διαφορά του με το μπόνους των εκλογών του 2007 και από το 2012 έως το 2019, είναι ότι δεν είναι σταθερό αλλά κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
Εάν αυτό λάβει 25% το μπόνους είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή.
Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα (και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων), με ανώτατο όριο τις 30 έδρες.
Άρα, το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους εξασφαλίζει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%, όπως έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.
Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα λάβουν αθροιστικά τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%.
Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.
Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο.
Με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με επτακομματική στο 39,3%.
Οι επικείμενες εκλογές διαφέρουν από αυτές της 21ης Μαΐου και στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων.
Θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα), καθώς θα επαναπροκηρυχθούν σε διάστημα λιγότερο από 18 μήνες από τις προηγούμενες.
Με αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές Επικρατείας.
Προφανώς, τα κομματικά επιτελεία και οι πολιτικοί αρχηγοί θα καταρτίσουν τις λίστες των ψηφοδελτίων λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά κατάταξης των βουλευτών στις πρόσφατες εκλογές, αν και δεν δεσμεύονται για κάτι τέτοιο από την εκλογική νομοθεσία.
Έχουν, δηλαδή, το δικαίωμα να συμπεριλάβουν υποψηφίους ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και να θέσουν εκτός ψηφοδελτίων ή να κατατάξουν χαμηλότερα στη λίστα υποψηφίους, οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.
Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν για δεύτερη φορά στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Η διαδικασία και οι οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών για τις δεύτερες εκλογές δεν διαφοροποιούνται από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν για τις εκλογές 2023 μπορούν να μάθουν οι πολίτες, γρήγορα και εύκολα μέσω της υπηρεσίας του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις».
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Στον ειδικό ιστότοπο του gov.gr ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει.
Για όσους γνωρίζουν τον εκλογικό τους αριθμό μπορούν να πληκτρολογήσουν απευθείας εκείνον, προκειμένου να μάθουν πού ψηφίζουν.
Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος.
Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στους αριθμούς 2131361500 και 2131313800 καθημερινά από τις 08:00 έως 20:00.
Όλοι οι πολίτες την ημέρα των εκλογών, προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να έχουν μαζί τους, την αστυνομική ταυτότητα, η οποία θα ζητηθεί από την εφορευτική επιτροπή.
Εκτός από την ταυτότητα μπορείτε να ψηφίσετε και με τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο Gov.gr Wallet.
Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις τελευταίες εκλογές, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την α΄ αναθεώρηση του 2023, και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.
Σε ό,τι αφορά στους ετεροδημότες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές, όσοι είχαν υποβάλει ετεροχρονισμένα τη σχετική αίτηση.
Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
Εάν οι νέες εκλογές προκηρυχθούν τη Δευτέρα 29 Μαΐου, τότε αυτή τη δυνατότητα θα έχουν όποιων η αίτηση έχει υποβληθεί έως τις 17 Μαΐου.
Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία ψηφίζουν κατά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου 2023 οι Έλληνες που διαμένουν εκτός Ελληνικής Επικράτειας και έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Τα εκλογικά τμήματα αυξήθηκαν σε 102 από 99 σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού είναι 25.610.
Δείτε ΕΔΩ τα εκλογικά τμήματα για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Με την απόφαση της Α1 Ολομέλειας του Πολιτικού Τμήματος στις εκλογές θα συμμετέχουν 26 κόμματα, 4 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις
Εκλογές 2023: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων