• Ναυτιλία

    Οι 10 επιδραστικότερες γυναίκες της ελληνικής ναυτιλίας ανατρέπουν στερεότυπα και προκαταλήψεις

    Μαρία Αγγελικούση, Άννα Αγγελικούση, Μελίνα Τραυλού, Αθηνά Μαρτίνου, Σουζάνα Λασκαρίδη, Έλπη Πετράκη, Σεμίραμις Παληού, Χριστίνα Μαργέλου, Δωροθέα Ιωάννου, Αγγελική Φράγκου

    Μαρία Αγγελικούση, Άννα Αγγελικούση, Μελίνα Τραυλού, Αθηνά Μαρτίνου, Σουζάνα Λασκαρίδη, Έλπη Πετράκη, Σεμίραμις Παληού, Χριστίνα Μαργέλου, Δωροθέα Ιωάννου, Αγγελική Φράγκου


    Στη λίστα mononews100 με τους πιο Επιδραστικούς Έλληνες για το 2022 ξεχωρίζουν 10 γυναίκες που κυριαρχούν στην ελληνική ναυτιλία.

    Ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική ναυτιλία, ισχυροποιείται από χρόνο σε χρόνο. Εκτιμάται ότι οι γυναίκες που σήμερα διευθύνουν ναυτιλιακές εταιρείες διαχειρίζονται πάνω από 550 ποντοπόρα πλοία, εκατοντάδες μικρότερα πλοία και σκάφη θαλάσσιου τουρισμού, είναι επικεφαλής ναυτιλιακών θεσμών, πιστωτικών και ασφαλιστικών οργανισμών, έχουν γίνει πλοίαρχοι ποντοπόρων πλοίων.

    Η παρουσία των γυναικών τα τελευταία χρόνια στο «τιμόνι» των ναυτιλιακών εταιρειών, διαλύει στερεότυπα και προκαταλήψεις της ελληνικής κοινωνίας, που ήθελε στο ναυτικό επιχειρείν μόνο άνδρες.

    Αλλά, εκτός από πλοιοδιαχείριση, γυναίκες είναι πάνω στα βαπόρια, στα γραφεία, σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, καθηγήτριες στα Πανεπιστήμια και διδάσκουν τη θαλάσσια οικονομία, στελεχώνουν διεθνείς και περιφερειακούς ναυτιλιακούς οργανισμούς, Νηογνώμονες, ελληνικές και παγκόσμιες ναυτιλιακές οντότητες.

    Η δημιουργός της Thenamaris, Αθηνά Μαρτίνου, είναι η πρωτοπόρος γυναίκα στο χώρο της ναυτιλίας, η οποία δικαίως υπερηφανεύεται ότι από την εταιρεία της «ξεπετάχτηκαν» σαράντα Έλληνες εφοπλιστές και οι τρεις γιοι της και τα εγγόνια της έχουν πάνω από 300 ποντοπόρα πλοία.

    Η κόρη και η εγγονή του Αντώνη Αγγελικούση, Άννα και Μαρία σήμερα διαθέτουν αθροιστικά τα περισσότερα ποντοπόρα στην ελληνική σημαία. Η Μαρία διευθύνει τον στόλο που γιγάντωσε ο πατέρας της Ιωάννης Αγγελικούσης και είναι η μεγαλύτερη εκτός Χρηματιστηρίου ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία.

    Η Μελίνα Τραυλού ψηφίστηκε πέρσι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και εκπροσωπεί πλέον την μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο.

    Ανάμεσα στις επιδραστικότερες γυναίκες είναι η Αγγελική Φράγκου που με τις συνεχείς καινοτόμες απόψεις και πρακτικές της ανοίγει δρόμους στην πλοιοδιαχείριση.

    Η Σουζάνα Λασκαρίδη, έχει ένα ξεχωριστό ρόλο δίπλα στον πατέρα της Πάνο Λασκαρίδη, τόσο στην ναυτιλιακή εταιρεία με τα 90 πλοία, όσο και στο Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» με έντονη κοινωνική προσφορά.

    Σημαντικό λόγο έχει και η Σεμίραμις Παληού ως πρόεδρος της HELMEPA του πρώτου οικολογικού συλλογικού οργανισμού των εφοπλιστών παγκοσμίως.

    Όπως και η Έλπη Πετράκη που αναδείχθηκε πρόεδρος της παγκόσμιας οργάνωσης γυναικών της ναυτιλίας WISTA.

    Την δεκάδα των επιδραστικών γυναικών συμπληρώνουν η Δωροθέα Ιωάννου και η Χριστίνα Μαργέλου, οι οποίες από το χώρο των ασφαλίσεων και των τραπεζών με σημαντικό έργο στην επέκταση του ελληνόκτητου στόλου.

    Μαρία Αγγελικούση

    Δικαιωματικά κερδίζει τον τίτλο «κυρίαρχος των Θαλασσών» η Μαρία Αγγελικούση, καθώς είναι η μεγαλύτερη Ελληνίδα πλοιοκτήτρια με όρους χωρητικότητας του στόλου.

    Παράλληλα παραμένει υπέρμαχος της ιδιωτικής και ανθρωποκεντρικής κουλτούρας του ναυτιλιακού κολοσσού, που η ίδια διοικεί με πυγμή και εξαιρετική επιτυχία.

    Η Μαρία Αγγελικούση βρέθηκε πέρσι στην 10η θέση της Lloyd’s List με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους της ναυτιλίας παγκοσμίως. Πρώτη ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες εφοπλιστές. Δηλωτικό της τεράστιας επιδραστικότητας που εκείνη διαθέτει. Έχοντας μάλιστα εκλεγεί την περσινή χρονιά και στο ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, λαμβάνοντας μεγάλο αριθμό ψήφων.

    Ο όμιλος Angelicoussis Shipping Group διαθέτει 140 πλοία η αξία των οποίων ξεπερνά τα 12 δισ. δολάρια, ενώ έχει υπό κατασκευή άλλα 16.

    Κόρη του αείμνηστου Ιωάννη Α. Αγγελικούση, που για δύο δεκαετίες διατηρούσε τον τίτλο του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή, η Μαρία Αγγελικούση συνέχισε και πέρσι τις κινήσεις αναδιάρθρωσης του στόλου της. Βασικός στόχος της στρατηγικής της παραμένει η απαλλαγή των πλοίων από τις εκπομπές άνθρακα. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η πώληση οκτώ mini capes, έναντι 200 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσει στον στόλο της με νέας γενιάς «πράσινα πλοία».

    Άννα Αγγελικούση

    Η δυναμική πλοιοκτήτρια Άννα Αγγελικούση πραγματοποίησε σειρά στοχευμένων κινήσεων και επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2022, για την ενίσχυση του στόλου της.

    Ισχυρή προσωπικότητα, αλλά χαμηλών τόνων και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τους γιους της Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη, πρωτοστατούν στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Ενδυναμώνοντας συνεχώς τις τρεις εταιρείες τους Pantheon Tankers, Alpha Bulkers και Alpha Gas.

    Χάραξε την δική της πορεία στην ναυτιλία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, όταν με τον αδελφό της, τον αείμνηστο Γιάννη Αγγελικούση, με τον οποίο διοικούσαν την ναυτιλιακή του πατέρα τους Αντώνη, Anangel Shipping Enterprises, αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους.

    Την περσινή χρονιά η Άννα Αγγελικούση συνέχισε την ανανέωση του στόλου της, παραμένοντας ένθερμη υπέρμαχος της ελληνικής σημαίας, η οποία κυματίζει στα περισσότερα πλοία της.

    Προχώρησε σε ναυπηγήσεις πλοίων, έξυπνες κινήσεις στη second hand αγορά και πωλήσεις των παλαιότερων πλοίων της, με γνώμονα τη διατήρηση του κορυφαίου επιπέδου ποιότητας των ναυτιλιακών του ομίλου της.

    Δίνοντας έμφαση στην αγορά των τάνκερ, ενέταξε το 2022 στην Pantheon Tankers, 12 δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων τα οκτώ, τύπου MR, εξαγόρασε έναντι 230 εκατ. δολαρίων.

    Η εταιρεία κατέχει πλέον 40 δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας 5.958.895 dwt.

    Μελίνα Τραυλού

    Χρονιά της Μελίνας Τραυλού ήταν αδιαμφισβήτητα το 2022. Έγινε, κατ’ αρχάς, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Εν συνεχεία, υπέγραψε με την κυβέρνηση το νέο Συνυποσχετικό για την αυξημένη εθελοντική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας. Με τα εγγυημένα έσοδα για το δημόσιο να ανεβαίνουν από τα 40 στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Ακολούθησε η βράβευσή της ως «Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς» στην εκδήλωση των Greek Shipping Awards των Lloyd’s. Κι ακόμα, βρέθηκε στην 23η θέση της λίστας με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους της ναυτιλίας για το 2022. Με τους Lloyd’s να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος της Ένωσης εφοπλιστών είναι ήδη μία εμβληματική φιγούρα».

    Η Μελίνα Τραυλού διευθύνει τη μοναδική ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς οχημάτων –Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises– την οποία ίδρυσε ο αείμνηστος πατέρας της, Νίκος Τραυλός, το 1975. Η ίδια βρίσκεται ήδη από τα μαθητικά της χρόνια κοντά στην εταιρεία την οποία κατάφερε να μεγεθύνει και να επεκτείνει.

    Σήμερα ο στόλος της Neptune Lines διαθέτει 18 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 2.500-5.000 οχημάτων και μεταφέρει ετησίως πάνω από 1 εκατ. οχήματα σε 20 χώρες. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου -ένας από τους νεότερους στην Ευρώπη- είναι τα 8,5 έτη. Προ πενταετίας η Μελίνα Τραυλού ίδρυσε την Neptune Dry που διαθέτει στόλο από πέντε φορτηγά πλοία.

    Στη διάρκεια της ταραγμένης γεωστρατηγικά περσινής χρονιάς, ξεχώρισε για την πρωτοβουλία της να προστατέψει από τον πόλεμο το πλήρωμα και τους αξιωματικούς της εταιρείας της που κατάγονται από την εμπόλεμη Ουκρανία. Διασφαλίζοντας την ασφαλή μετάβαση των ναυτικών και των οικογενειών τους στην Ελλάδα, όπου προσφέρθηκαν, διαμονή, απαραίτητες παροχές, ιατρικός έλεγχος και ψυχολογική υποστήριξη.

    Από τη νέα της θέση ως Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών, η Μελίνα Τραυλού έχει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων την ισχυροποίηση της ελληνικής σημαίας, την εξωστρέφεια, την πράσινη μετάβαση, όπως επίσης και την κοινωνική αλληλεγγύη.

    Αθηνά Μαρτίνου

    Η Πασιονάρια του εφοπλισμού, Αθηνά Μαρτίνου, είναι η δημιουργός και συνάμα κινητήριος δύναμη για μια από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές οικογένειες της Ελλάδας, τα μέλη της οποίας διαχειρίζονται συνολικά κοντά στα 300 πλοία.

    Από τη Γλυφάδα όπου γεννήθηκε, η Αθηνά Μαρτίνου έβλεπε μικρή τα καράβια να περνούν και τα λάτρεψε. Από τότε το έβαλε στο μυαλό της: «Θα κάνω κι εγώ δικά μου βαπόρια…».

    Και όντως αξιώθηκε να γίνει η δεύτερη γυναίκα εφοπλίστρια μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρώτη ήταν η Καδιώ Σιγάλα που έφυγε απ’ τη ζωή το 1967. Τρία χρόνια νωρίτερα είχε ανοίξει πανιά στη ναυτιλία η Αθηνά Μαρτίνου, 95 ετών σήμερα.

    Η Νουνού όπως την αποκαλεί η οικογένειά της, διακρινόταν για τον δυναμισμό της και ξεκίνησε τη ναυτιλιακή δραστηριότητα έχοντας δίπλα τον άνδρα της, αντικέρ στο επάγγελμα, Ιωάννη Μαρτίνο. Πούλησε την προίκα της για να αγοράσει με 80.000 λίρες το πλοίο “Θανάσης”, ένα παλιό σκαρί που ανήκε στον Σταύρο Λιβανό. Όμως, αυτό το πλοίο το πούλησε μετέπειτα στην οικογένεια Πατέρα, έναντι 300.000 δολαρίων…

    Έχοντας δημιουργήσει το 1971 την εταιρεία Thenamaris, κατάφερε να μεταδώσει τις βασικές αρχές και την μεθοδικότητά της στους τρεις γιους της: Ανδρέα, Θανάση και Ντίνο, που συντάχθηκαν άμεσα μαζί της επιχειρηματικά και έχουν κατορθώσει να πετύχουν πάρα πολλά στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου μένει στην Ανάβυσσο τον χειμώνα και το καλοκαίρι, στη Σχοινούσα. Καλλιεργεί φιστίκια Αιγίνης, διαθέτει δικό της… σκοπευτήριο, ενώ έχει ιδιαίτερες δεξιότητες στο κυνήγι και το ψάρεμα. Όπως η ίδια έχει πει «όταν έρχονται τα εγγόνια μου τους κάνω μάθημα στο ψάρεμα που είμαι μοναδική. Εμείς με τα σαλόνια δεν είμαστε παθιασμένοι. Έχουμε καταφέρει αυτά που επιθυμούσαμε…».

    Σουζάνα Λασκαρίδη

    Διευθύντρια BlueCycle, Director της Laskaridis Shipping, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», η Σουζάνα Λασκαρίδη είναι το πιο προβεβλημένο από τα τέσσερα παιδιά του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη. Έχοντας ενεργή συμμετοχή στις ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειας, που διαχειρίζονται 90 πλοία, στο Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», αλλά και σε σημαντικές, οικολογικές και ανθρωπιστικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες.

    Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσηλωμένη στις παραδοσιακές αξίες, αλλά και υπέρμαχος της καινοτομίας, κατέχει μία σειρά από υψηλόβαθμες θέσεις: Διευθύντρια της BlueCycle, Director της Laskaridis Shipping, Πρόεδρος της Lavinia Corp, αλλά και Γενική Γραμματέας του κοινωφελούς πολιτιστικού Ιδρύματος.

    Έλπη Πετράκη

    Η Έλπη (Ελπινίκη) Πετράκη ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας ENEA Management, η οποία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια και specialized tankers μικρού μεγέθους. Έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα αντικείμενα της εταιρείας και πλέον εξειδικεύεται στο operation, στο chartering και στην ανάπτυξη της εταιρείας.

    Το 2022 συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στην Lloyd’s List με τις 100 ισχυρότερες και επιδραστικότερες προσωπικότητας της παγκόσμιας ναυτιλίας, καταλαμβάνοντας την 83η θέση.

    Πέρα από τη ξεχωριστή διάκριση, η πολύπλευρα δραστήρια και δυναμική Έλπη Πετράκη αναδείχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο Πρόεδρος της WISTA International (Women’s International Shipping & Trading Association). Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο, είχε αναλάβει εκ νέου την θέση της Προέδρου στη WISTA Hellas. Και αυτές δεν είναι οι μόνες θεσμικές παρουσίες της.

    Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με 22 χρόνια έντονης δράσης στο ναυτιλιακό επιχειρείν, είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    Σεμίραμις Παληού

    Το εξαιρετικά σπάνιο όνομά της προέρχεται τη θρυλική βασίλισσα της Βαβυλωνίας. Έτσι κι αλλιώς όμως η Σεμίραμις Παληού ξεχωρίζει όχι μόνο από το όνομα, αλλά κυρίως για τη δράση της στη ναυτιλία. Όπου και διαδεχόμενη τον εφοπλιστή πατέρα της, Συμεών Παληό, ανέλαβε να οδηγήσει στη νέα εποχή την οικογενειακή ναυτιλιακή Diana Shipping, που εκείνος ίδρυσε.

    Μάλιστα το 2022, η Σεμίραμις Παληού βρέθηκε για πρώτη φορά στη λίστα των Lloyd’s με τα 100 πιο ισχυρά πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Με τον διεθνή οργανισμό να επισημαίνει ότι ανήκει στην προοδευτική νέα γενιά των ηγετών της ναυτιλίας.

    Έπειτα από μελετημένες κινήσεις αναδιάρθρωσης του στόλου και επικερδή deals ναυλώσεων, η ναυτιλιακή εμφάνισε στο 9μηνο της περσινής χρονιάς εκρηκτική άνοδο στην κερδοφορία της. Διαμορφώθηκε σε 93,4 εκατ. δολάρια, από 16,3 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

    Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η έχουσα τη θέση CEO Σεμίραμις Παληού εντόπισε επενδυτικές ευκαιρίες και προέβη σε μαζική αγορά πλοίων από την second hand αγορά, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον στόλο της εταιρείας, που ανέρχεται πλέον σε 45 bulkers. Αξίας περίπου 1,3 δισ. δολαρίων. Όλα αυτά μετά από την απόκτηση -το καλοκαίρι του 2022- εννέα σύγχρονων πλοίων ultramax με τίμημα 330 εκατ. δολάρια. Mε βάση τη συμφωνία, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Diana Shipping πλήρωσε 220 εκατ. δολάρια μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω της έκδοσης 18,5 εκατ. κοινών μετοχών στην τιμή των 5,95 δολαρίων εκάστη.

    Χριστίνα Μαργέλου

    Η επικεφαλής της Μονάδας Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της Eurobank, Χριστίνα Μαργέλου ακολουθεί το δόγμα: «Να συμπεριφέρεσαι σαν πλοιοκτήτης». Η Χριστίνα Μαργέλου, αναδεικνύεται σε σημαίνουσα δύναμη με διεθνές εκτόπισμα. Έχοντας οδηγήσει την τράπεζα στην πρώτη θέση των χρηματοδοτήσεων του ναυτιλιακού τομέα, ενώ η ίδια κατατάσσεται στις κορυφαίες προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα παγκοσμίως για την περσινή χρονιά, στο ship finance, σύμφωνα με την λίστα αξιολόγησης της Lloyd’s, που θεωρείται κάτι σαν «ιερή βίβλος» της ναυτιλιακής αγοράς.

    Η Χριστίνα Μαργέλου -που την εμπιστεύονται οι Έλληνες πλοιοκτήτες- βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων τραπεζιτών της ναυτιλίας. Με τους αναλυτές της Lloyd’s List να σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «παρακολουθεί στενά όλες τις πτυχές των εξελίξεων και βρίσκεται στο πλευρό των πελατών της, όταν αυτοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

    Η ίδια έχει τονίσει ότι η ναυτιλιακή ομάδα της Eurobank αποτελείται από έμπειρους και αξιόπιστους επαγγελματίες με κριτική σκέψη και τεχνογνωσία. Υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στην τράπεζα, έχουν αναπτυχθεί δεξιότητες και διαδικασίες σε όλο το φάσμα των εργασιών που υποστηρίζουν τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, έτσι ώστε να αξιολογούνται με ταχύτητα και εμπεριστατωμένα τα ναυτιλιακά θέματα.

    Δωροθέα Ιωάννου

    Η Δωροθέα Ιωάννου έγινε πέρσι η πρώτη γυναίκα Διευθύνουσα Σύμβουλος σε μεγάλο ναυτασφαλιστικό οργανισμό, αναλαμβάνοντας τα ηνία του American P&I Club.

    Η διοικητική της παρουσία σε υψηλόβαθμο πόστο ήρθε να επισφραγίσει μια συνεπή πορεία συνεχούς επαγγελματικής εξέλιξης και αναγνώρισης.

    Η ίδια εξέφρασε τον ενθουσιασμό για τη νέα της θέση, αλλά και την ανυπομονησία της να αξιοποιήσει τα επιτεύγματα του παρελθόντος, έτσι ώστε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο μέλλον.

    Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη διάκριση για την επιτυχημένη γυναίκα της ναυτιλίας.

    Πέρυσι βρέθηκε στην 88η θέση της λίστας των Lloyd’s με τους 100 πιο επιδραστικούς παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Παράλληλα, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του International Propeller Club, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην προεδρία της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Επόμενης Γενιάς.

    Συμμετέχει ακόμη στις λειτουργίες της WISTA (Women’s International Shipping & Trading Association), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

    Αγγελική Φράγκου

    Είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, καθώς μετά τις πολλαπλά επιτυχημένες κινήσεις στρατηγικής, έχει καταφέρει να «χτίσει» έναν τεράστιο στόλο με 185 πλοία.

    Η Αγγελική Φράγκου βρέθηκε πέρσι για μία ακόμη φορά στη Lloyd’s List, καταλαμβάνοντας την 19η θέση ανάμεσα στις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας.

    Αν και ίδια φροντίζει να διατηρεί χαμηλό προφίλ, εν τούτοις διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία στην ναυτιλιακή αγορά, στο επίκεντρο της οποίας και βρίσκεται. Έχοντας μάλιστα προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, με το νέο μοντέλο διαχείρισης του γιγάντιου στόλου της.

    Κόντρα στην πολιτική των άλλων εισηγμένων ναυτιλιακών, που ιδρύουν spin-off εταιρείες (τεχνοβλαστούς) διαχωρίζοντας τους στόλους τους με βάση τον τύπο των πλοίων τους, η πανίσχυρη εφοπλίστρια από τα Καρδάμυλα της Χίου, αποφάσισε να συγκεντρώσει τον στόλο της κάτω από μία ομπρέλα. Αλλάζοντας άρδην το μοντέλο που εφάρμοσε στο παρελθόν, όταν εισήγαγε τέσσερις ναυτιλιακές στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

    Πέρυσι, η Navios Partners –η οποία το 2021 απορρόφησε την Navios Maritime Acquisition- εξαγόρασε από την μητρική εταιρεία Navios Maritime Holdings συνολικά 36 πλοία έναντι 835 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά τον ανασχηματισμό, διαχειρίζεται τώρα έναν συνολικό στόλο 185 πλοίων, εκ των οποίων 87 bulkers, 47 containerships και 51 τάνκερ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 22 υπό κατασκευή πλοία που θα παραληφθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

    Σύμφωνα με την Αγγελική Φράγκου η διαφοροποιημένη προσέγγιση του ομίλου εξυπηρέτησε τους μετόχους, παρά τις άνευ προηγουμένου μακροοικονομικές προκλήσεις. Όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το πιο περιοριστικό οικονομικό περιβάλλον, που δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες λόγω της ποσοτικής σύσφιξης και του πληθωρισμού.

    Παράλληλα, η Navios πραγματοποίησε κινήσεις ανανέωσης του στόλου της και έκλεισε συμφέρουσες συμφωνίες ναύλωσης των πλοίων της.

    Στο εννεάμηνο 2022 τα έσοδα της Navios Partners ανήλθαν σε 839,7 εκατ. δολάρια έναντι 445,02 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 461 εκατ. δολάρια, από 399 εκατ. δολάρια.

    Εκτός από τον γιγάντιο στόλο της, η Αγγελική Φράγκου αποφάσισε να εστιάσει και στα logistics, μέσω της μητρικής Navios Maritime Holdings, η οποία είναι μεγαλομέτοχος με ποσοστό 63,8% της Navios South American Logistics.

    Όπως έχει αποδείξει στην πράξη, η ισχυρή πλοιοκτήτρια αφουγκράζεται την αγορά και προετοιμάζει με προσοχή τις επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν τον όμιλο Navios ακόμη πιο ψηλά.

    Δείτε τη λίστα με τα πιο επιδραστικά πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε εδώ



    ΣΧΟΛΙΑ