Titans

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥ

Εφοπλίστρια 

Είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, καθώς μετά τις πολλαπλά επιτυχημένες κινήσεις στρατηγικής, έχει καταφέρει να «χτίσει» έναν τεράστιο στόλο με 185 πλοία.

Η Αγγελική Φράγκου βρέθηκε πέρσι για μία ακόμη φορά στη Lloyd’s List, καταλαμβάνοντας την 19η θέση ανάμεσα στις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Αν και ίδια φροντίζει να διατηρεί χαμηλό προφίλ, εν τούτοις διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία στην ναυτιλιακή αγορά, στο επίκεντρο της οποίας και βρίσκεται. Έχοντας μάλιστα προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, με το νέο μοντέλο διαχείρισης του γιγάντιου στόλου της.

Κόντρα στην πολιτική των άλλων εισηγμένων ναυτιλιακών, που ιδρύουν spin-off εταιρείες (τεχνοβλαστούς) διαχωρίζοντας τους στόλους τους με βάση τον τύπο των πλοίων τους, η πανίσχυρη εφοπλίστρια από τα Καρδάμυλα της Χίου, αποφάσισε να συγκεντρώσει τον στόλο της κάτω από μία ομπρέλα. Αλλάζοντας άρδην το μοντέλο που εφάρμοσε στο παρελθόν, όταν εισήγαγε τέσσερις ναυτιλιακές στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Πέρυσι, η Navios Partners –η οποία το 2021 απορρόφησε την Navios Maritime Acquisition- εξαγόρασε από την μητρική εταιρεία Navios Maritime Holdings συνολικά 36 πλοία έναντι 835 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά τον ανασχηματισμό, διαχειρίζεται τώρα έναν συνολικό στόλο 185 πλοίων, εκ των οποίων 87 bulkers, 47 containerships και 51 τάνκερ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 22 υπό κατασκευή πλοία που θα παραληφθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Σύμφωνα με την Αγγελική Φράγκου η διαφοροποιημένη προσέγγιση του ομίλου εξυπηρέτησε τους μετόχους, παρά τις άνευ προηγουμένου μακροοικονομικές προκλήσεις. Όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το πιο περιοριστικό οικονομικό περιβάλλον, που δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες λόγω της ποσοτικής σύσφιξης και του πληθωρισμού.

Παράλληλα, η Navios πραγματοποίησε κινήσεις ανανέωσης του στόλου της και έκλεισε συμφέρουσες συμφωνίες ναύλωσης των πλοίων της.

Μεταξύ των άλλων πούλησε δύο containerships 16ετίας στην τιμή ρεκόρ των 220 εκατ. δολαρίων, εκμεταλλευόμενη την hot αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και τέσσερα φορτηγά πλοία. Από την άλλη πλευρά, απέκτησε έξι υπό κατασκευή τάνκερ aframax/LR2 χωρητικότητας 115,000 dwt, δύο πλοία μεταφορά ξηρού φορτίου, ένα capesize και ένα Kamsarmax.

Στο εννεάμηνο 2022 τα έσοδα της Navios Partners ανήλθαν σε 839,7 εκατ. δολάρια έναντι 445,02 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 461 εκατ. δολάρια, από 399 εκατ. δολάρια.

Εκτός από τον γιγάντιο στόλο της, η Αγγελική Φράγκου αποφάσισε να εστιάσει και στα logistics, μέσω της μητρικής Navios Maritime Holdings, η οποία είναι μεγαλομέτοχος με ποσοστό 63,8% της Navios South American Logistics.

Όπως έχει αποδείξει στην πράξη, η ισχυρή πλοιοκτήτρια αφουγκράζεται την αγορά και προετοιμάζει με προσοχή τις επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν τον όμιλο Navios ακόμη πιο ψηλά.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα