Leaders

ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ ΠΑΛΗΟΥ 

Εφοπλίστρια

Το εξαιρετικά σπάνιο όνομά της προέρχεται τη θρυλική βασίλισσα της Βαβυλωνίας. Έτσι κι αλλιώς όμως η Σεμίραμις Παληού ξεχωρίζει όχι μόνο από το όνομα, αλλά κυρίως για τη δράση της στη ναυτιλία. Όπου και διαδεχόμενη τον εφοπλιστή πατέρα της, Συμεών Παληό, ανέλαβε να οδηγήσει στη νέα εποχή την οικογενειακή ναυτιλιακή Diana Shipping, που εκείνος ίδρυσε.

Μάλιστα το 2022, η Σεμίραμις Παληού βρέθηκε για πρώτη φορά στη λίστα των Lloyd’s με τα 100 πιο ισχυρά πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Με τον διεθνή οργανισμό να επισημαίνει ότι ανήκει στην προοδευτική νέα γενιά των ηγετών της ναυτιλίας.

Έπειτα από μελετημένες κινήσεις αναδιάρθρωσης του στόλου και επικερδή deals ναυλώσεων, η ναυτιλιακή εμφάνισε στο 9μηνο της περσινής χρονιάς εκρηκτική άνοδο στην κερδοφορία της. Διαμορφώθηκε σε 93,4 εκατ. δολάρια, από 16,3 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η έχουσα τη θέση CEO Σεμίραμις Παληού εντόπισε επενδυτικές ευκαιρίες και προέβη σε μαζική αγορά πλοίων από την second hand αγορά, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον στόλο της εταιρείας, που ανέρχεται πλέον σε 43 bulkers. Αξίας περίπου 1,3 δισ. δολαρίων. Όλα αυτά μετά από την απόκτηση -το καλοκαίρι του 2022- εννέα σύγχρονων πλοίων ultramax  με τίμημα 330 εκατ. δολάρια.  Mε βάση τη συμφωνία, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Diana Shipping πλήρωσε 220 εκατ. δολάρια μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω της έκδοσης 18,5 εκατ. κοινών μετοχών στην τιμή των 5,95 δολαρίων εκάστη.

Θετική ήταν πέρσι και η πορεία της Ocean Pal, της spin-off εταιρείας της Diana Shipping που ίδρυσε η Σεμίραμις Παληού τον Δεκέμβριο 2021 και στην οποία κατέχει τη θέση της προέδρου. Η ναυτιλιακή, της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται στην αγορά Nasdaq, διαθέτει τέσσερα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, δύο panamax και δύο capesize.

Με σπουδές υψηλού επιπέδου, η Σεμίραμις Παληού απέκτησε πτυχίο μηχανολογίας από το Imperial College του Λονδίνου και MSc στη Ναυπηγική από το University College του Λονδίνου, εκτός από τις εταιρείες που διοικεί δραστηριοποιείται έντονα στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας.

Εξελέγη το 2022 στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για πρώτη φορά.

Παράλληλα, λίγο πριν από τη εκπνοή του έτους επανεξελέγη πρόεδρος της HELMEPA, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Επισημαίνοντας ότι «όλοι μαζί θα συνεχίσουμε με πάθος και ανιδιοτέλεια το διαχρονικό έργο της HELMEPA στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορίας και της προστασίας των θαλασσών». Μέσω της συγκεκριμένης αυτής  ιδιότητας  η Σεμίραμις Παληού έχει εστιάσει στην ανάγκη να γίνουν γρήγορα βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία χαρακτηρίζει ως την μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα