Leaders

ΕΛΠΗ ΠΕΤΡΑΚΗ 

Πρόεδρος της WISTA International

Η Έλπη (Ελπινίκη) Πετράκη ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας ENEA Management, η οποία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια και specialized tankers μικρού μεγέθους. Έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα αντικείμενα της εταιρείας και πλέον εξειδικεύεται στο operation, στο chartering και στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Το 2022 συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στην Lloyd’s List με τις 100 ισχυρότερες και επιδραστικότερες προσωπικότητας της παγκόσμιας ναυτιλίας, καταλαμβάνοντας την 83η θέση.

Πέρα από τη ξεχωριστή διάκριση, η πολύπλευρα δραστήρια και δυναμική Έλπη Πετράκη αναδείχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο Πρόεδρος της WISTA International (Women’s International Shipping & Trading Association). Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο, είχε αναλάβει εκ νέου την θέση της Προέδρου στη WISTA Hellas. Και αυτές δεν είναι οι μόνες θεσμικές παρουσίες της.

Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με 22 χρόνια έντονης δράσης στο ναυτιλιακό επιχειρείν, είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η Έλπη Πετράκη ενδιαφέρεται για πολλά γνωστικά πεδία που αναπτύσσουν τον τρόπο σκέψης, τη λειτουργίας μιας επιχείρησης αλλά και συμβάλλουν στην προσωπική εξέλιξη. Φροντίζοντας παράλληλα να είναι ενήμερη για τα τρέχοντα θέματα του ναυτιλιακού κλάδου.

Σπούδασε Maritime Business and Maritime Law στο Plymouth της Αγγλίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Μεταφορές και το Εμπόριο από το βρετανικό Guildhall University .

Είναι από τα πιο ενεργά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και αρθρογραφεί στον ναυτιλιακό τύπο.

Ο ανταγωνισμός για την εκλογή της στην Προεδρία της κορυφαίας γυναικείας οργάνωσης της ναυτιλίας ήταν μεγάλος. Στις διαδικασίες που έλαβαν χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας, η Έλπη Πετράκη έδωσε μάχη με αντίπαλο μια άλλη Ελληνίδα, την Πρόεδρο της WISTA USA Αλεξάνδρα Αναγνώστη – Irons.

H WISTA International είναι μία ένωση διεθνούς βεληνεκούς, αποτελούμενη από 56 Εθνικούς Συνδέσμους, και θεωρείται το σημαντικότερο όργανο εκπροσώπησης των γυναικών στη ναυτιλία. Με χαρακτηριστικά διεθνή φορέα που λειτουργεί ως σύνδεσμος για περισσότερες από 3.800 γυναίκες επαγγελματίες από όλους τους ναυτιλιακούς τομείς.  Έχοντας ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση του ρόλου του γυναικείου φύλου στη λήψη των αποφάσεων εντός της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Μετά από την εκλογή της στην κορυφαία αυτή θέση η Έλπη Πετράκη τόνισε με έμφαση πως θα συνεργαστεί με όλες τις εθνικές ενώσεις, καθώς και με άλλους οργανισμούς, προκειμένου να αποσβεστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη ναυτιλία. Θέτοντας επίσης ως ζητούμενο «να βρούμε λύσεις στις προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας, όπως είναι η απανθρακοποίηση και η ψηφιοποίηση. Αλλά και να προσελκύσουμε νέα ταλέντα, φροντίζοντας να παρέχονται ίσες ευκαιρίες για όλους».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα