Titans

ΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ

Εφοπλίστρια 

Η δυναμική πλοιοκτήτρια Άννα Αγγελικούση πραγματοποίησε σειρά στοχευμένων κινήσεων και επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2022, για την ενίσχυση του στόλου της.

Ισχυρή προσωπικότητα, αλλά χαμηλών τόνων και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τους γιους της Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη, πρωτοστατούν στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Ενδυναμώνοντας συνεχώς τις τρεις εταιρείες τους Pantheon Tankers, Alpha Bulkers και Alpha Gas.

Χάραξε την δική της πορεία στην ναυτιλία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, όταν με τον αδελφό της, τον αείμνηστο Γιάννη Αγγελικούση, με τον οποίο διοικούσαν την ναυτιλιακή του πατέρα τους Αντώνη, Anangel Shipping Enterprises, αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους.

Την περσινή χρονιά η Άννα Αγγελικούση συνέχισε την ανανέωση του στόλου της, παραμένοντας ένθερμη υπέρμαχος της ελληνικής σημαίας, η οποία κυματίζει στα περισσότερα πλοία της.

Προχώρησε σε ναυπηγήσεις πλοίων, έξυπνες κινήσεις στη second hand αγορά και πωλήσεις των παλαιότερων πλοίων της, με γνώμονα τη διατήρηση του κορυφαίου επιπέδου ποιότητας των ναυτιλιακών του ομίλου της.

Δίνοντας έμφαση στην αγορά των τάνκερ, ενέταξε το 2022 στην Pantheon Tankers, 12 δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων τα οκτώ, τύπου MR, εξαγόρασε έναντι 230 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία κατέχει πλέον 40 δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας 5.958.895 dwt.

Ανάλογες κινήσεις πραγματοποίησε και στην αγορά ξηρού φορτίου, όπου η οικογένεια της  Άννας Αγγελικούση δραστηριοποιείται μέσω της Alpha Bulkers. Διαθέτει σήμερα 34 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, με μέσο όρο ηλικίας τα εννέα έτη.

 Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς παρέλαβε δύο νεότευκτα, τα newcastlemax Alpha Trophy και Alpha Treasure. Επίσης, πρόσθεσε στον στόλο της το Alpha Peace, μεταφορικής ικανότητας 179,000 dwt, κατασκευής 2009, το οποίο απέκτησε έναντι 26 εκατ. δολαρίων.

Δυναμικό άνοιγμα έκανε η Άννα Αγγελικούση το 2022 στην συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά μεταφοράς LNG, μέσω της ναυτιλιακής της Alpha Gas, η οποία ιδρύθηκε το 2012.

Έχοντας ολοκληρώσει το προηγούμενο ναυπηγικό της πρόγραμμα με την παραλαβή τεσσάρων LNG carriers, αγόρασε πέρυσι τρία συμβόλαια (resale) ναυπήγησης πλοίων, που είχε παραγγείλει αρχικά η Sovcomflot.

Πρόκειται για μία τεράστια επένδυση ύψους 720 εκατ. δολαρίων, με κάθε πλοίο να κοστολογείται στα 240 εκατ. δολάρια. Η παράδοση τους στην εταιρεία έχει προγραμματιστεί για το 2023 και το 2024.

“Ήρεμη δύναμη” είχαν χαρακτηρίσει την Άννα Αγγελικούση οι Lloyds σε άρθρο τους, αναφορικά με τις ισχυρότερες προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία. Τις τάσεις της οποίας παρακολουθεί ή ίδια στενά. Ενώ εδώ και αρκετά χρόνια έχει και την πολύτιμη συμβολή των δύο γιων της, του Φραγκίσκου και του Αντώνη Κανελλάκη, που έχουν αναλάβει καίριες θέσεις στον μεγάλο ναυτιλιακό όμιλο.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα