Titans

ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ

Εφοπλίστρια

Κυρίαρχος των θαλασσών.

Δικαιωματικά κερδίζει αυτόν τον τίτλο η Μαρία Αγγελικούση, καθώς είναι η μεγαλύτερη Ελληνίδα πλοιοκτήτρια με όρους χωρητικότητας του στόλου.

Παράλληλα παραμένει υπέρμαχος της ιδιωτικής και ανθρωποκεντρικής κουλτούρας του ναυτιλιακού κολοσσού, που η ίδια διοικεί με πυγμή και εξαιρετική επιτυχία.

Η Μαρία Αγγελικούση βρέθηκε πέρσι στην 10η θέση της Lloyd’s List με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους της ναυτιλίας παγκοσμίως. Πρώτη ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες εφοπλιστές. Δηλωτικό της τεράστιας επιδραστικότητας που εκείνη διαθέτει. Έχοντας μάλιστα εκλεγεί την περσινή χρονιά και στο ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, λαμβάνοντας μεγάλο αριθμό ψήφων.

Ο όμιλος Angelicoussis Shipping Group διαθέτει 140 πλοία η αξία των οποίων ξεπερνά τα 12 δισ. δολάρια, ενώ έχει υπό κατασκευή άλλα 16.

Κόρη του αείμνηστου Ιωάννη Α. Αγγελικούση, που για δύο δεκαετίες διατηρούσε τον τίτλο του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή, η Μαρία Αγγελικούση συνέχισε και πέρσι τις κινήσεις αναδιάρθρωσης του στόλου της. Βασικός στόχος της στρατηγικής της παραμένει η απαλλαγή των πλοίων από τις εκπομπές άνθρακα. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η πώληση οκτώ mini capes, έναντι 200 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσει στον στόλο της με νέας γενιάς «πράσινα πλοία».

Ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την περσινή χρονιά ήταν η ιστορικού χαρακτήρα ναύλωση που πέτυχε η Μαρία Αγγελικούση, εκμεταλλευόμενη την άνοδο των τιμών της ναυλαγοράς. Το πλοίο της, LNG carrier Yiannis, με ελληνική σημαία, μεταφορικής ικανότητας 174.000 κυβικών μέτρων, ναυλώθηκε στη Shell έναντι 400.000 δολαρίων την ημέρα.

To 2022 η δυναμική πλοιοκτήτρια διακρίθηκε και επαινέθηκε από διεθνείς παράγοντες, για την δημόσια δήλωση της ότι «τα πλοία της δεν θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και δεν θα παραβιάσουν τις κυρώσεις».

Η Μαρία Αγγελικούση ξεχώρισε πέρυσι και για τέσσερα ακόμη ρεκόρ: ο όμιλος της διαθέτει τα περισσότερα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία, ναυπηγεί δεκαέξι πλοία, απασχολεί τους περισσότερους Έλληνες ναυτικούς, και το σημαντικότερο, απασχολεί ετησίως στα πλοία συνολικά 1.200 δόκιμους πλοιάρχους και μηχανικούς.

Αίσθηση προκάλεσε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν προχώρησε στη δωρεά του ποσού των 2 εκατομμυρίων δολαρίων στους εργαζόμενους του ναυπηγείου DSME της Νότιας Κορέας στη μνήμη του πατέρα της Ιωάννη Αγγελικούση που πέθανε τον Απρίλιο του 2021.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως μια χειρονομία καλής θέλησης από την Angelicoussis Shipping Group. Μια έκφραση ευγνωμοσύνης προς όλους τους εργαζομένους της DSME που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στα ναυπηγικά προγράμματα και να παραδοθούν έγκαιρα τα πλοία του ομίλου.

Η Μαρία Αγγελικούση ασκεί παράλληλα και έντονα φιλανθρωπική δράση. Σπούδασε γιατρός και άσκησε το επάγγελμα για οκτώ χρόνια, πριν αποφασίσει να ενταχθεί στον οικογενειακό ναυτιλιακό όμιλο. Τον οποίο και διοικεί από το εντυπωσιακό Μέγαρο της Angelicoussis, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στην Καλλιθέα, δίπλα στο Ωνάσειο.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα