Τα ασφάλιστρα για τα πλοία που προσεγγίζουν λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνονται κατακόρυφα μετά από μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων σε σκάφη με δεσμούς με τη Μόσχα.

Το κόστος ασφάλισης για επισκέψεις σε ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα έχει υπερτριπλασιαστεί, σύμφωνα με τη Marsh, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή παγκοσμίως. Τα ασφάλιστρα ήταν μεταξύ 0,25% και 0,3% της αξίας του πλοίου πριν από τα πρόσφατα περιστατικά, όπως ανέφερε η Marsh.

1

Οι ασφαλιστές πλέον χρεώνουν έως και 1% για ορισμένα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση της αγοράς που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Ουκρανία έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια του λεγόμενου ρωσικού “σκιώδους στόλου” — πλοία που λειτουργούν με μυστικότητα για να παρακάμπτουν τις κυρώσεις. Έχουν σημειωθεί δύο ακόμη περιστατικά που αφορούν πλοία συνδεδεμένα με τη Μόσχα από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

«Για τις προσεγγίσεις σε ρωσικά λιμάνια, οι ασφαλιστές τιμολογούν πλέον με βάση ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών σημείων επίθεσης και υψηλότερη πιθανότητα επανάληψης», δήλωσε ο Munro Anderson, επικεφαλής επιχειρήσεων της Vessel Protect — μέλος της Pen Underwriting και ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ειδικούς στην ασφάλιση ναυτιλιακού πολεμικού κινδύνου. «Καθώς οι επιθέσεις κλιμακώνονται, αυξάνεται και η πιθανότητα ρωσικών αντιποίνων κατά πλοίων που συνδέονται με την Ουκρανία».

Οι εκρήξεις, τρεις από τις οποίες σημειώθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, έρχονται σε ένα πλαίσιο συνεχών χτυπημάτων σε ευρύτερες ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές, που έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ταξιδιού στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δύτες εξουδετέρωσαν ένα θαλάσσιο drone Sea Baby σε απόσταση 36 μιλίων ανατολικά της Κωνστάντζας, υπογραμμίζοντας ότι οι κίνδυνοι για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα αφορούν και χώρες που δεν είναι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία.

Τα ασφάλιστρα «έχουν σημειώσει σταθερή αύξηση και ως άμεση απάντηση στις νέες επιθέσεις, οι οποίες φαίνεται ολοένα και περισσότερο να στοχοποιούν τόσο τα πλοία όσο και τις λιμενικές και τερματικές υποδομές», δήλωσε ο Dylan Mortimer, επικεφαλής Marine Hull UK War της Marsh.

Διαβάστε επίσης 

Νέα ηγεσία στη Binance: Η Yi He ορίζεται συν-CEO

Σαουδική Αραβία: Ανοιχτή στο ενδεχόμενο να ακυρώσει δαπανηρά έργα του σχεδίου Vision 2030

ΗΠΑ: Οριακή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο