Leaders

ΜΕΛΙΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

Εφοπλίστρια, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Χρονιά της Μελίνας Τραυλού ήταν αδιαμφισβήτητα το 2022.

Έγινε, κατ’ αρχάς, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Εν συνεχεία, υπέγραψε με την κυβέρνηση το νέο Συνυποσχετικό για την αυξημένη εθελοντική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας. Με τα εγγυημένα έσοδα για το δημόσιο να ανεβαίνουν από τα 40 στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολούθησε η βράβευσή της ως «Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς» στην εκδήλωση των Greek Shipping Awards των Lloyd’s. Κι ακόμα, βρέθηκε στην 23η θέση της λίστας με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους της ναυτιλίας για το 2022. Με τους Lloyd’s να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος της Ένωσης εφοπλιστών είναι ήδη μία εμβληματική φιγούρα».

Η Μελίνα Τραυλού διευθύνει τη μοναδική ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς οχημάτων –Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises– την οποία ίδρυσε ο αείμνηστος πατέρας της, Νίκος Τραυλός, το 1975. Η ίδια βρίσκεται ήδη από τα μαθητικά της χρόνια κοντά στην εταιρεία την οποία κατάφερε να μεγεθύνει και να επεκτείνει.

Σήμερα ο στόλος της Neptune Lines διαθέτει 18 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 2.500-5.000 οχημάτων και μεταφέρει ετησίως πάνω από 1 εκατ. οχήματα σε 20 χώρες. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου -ένας από τους νεότερους στην Ευρώπη- είναι τα 8,5 έτη. Προ πενταετίας η Μελίνα Τραυλού ίδρυσε την Neptune Dry που διαθέτει στόλο από πέντε φορτηγά πλοία.

Στη διάρκεια της ταραγμένης γεωστρατηγικά περσινής χρονιάς, ξεχώρισε για την πρωτοβουλία της να προστατέψει από τον πόλεμο το πλήρωμα και τους αξιωματικούς της εταιρείας της που κατάγονται από την εμπόλεμη Ουκρανία. Διασφαλίζοντας την ασφαλή μετάβαση των ναυτικών και των οικογενειών τους στην Ελλάδα, όπου προσφέρθηκαν, διαμονή, απαραίτητες παροχές, ιατρικός έλεγχος και ψυχολογική υποστήριξη.

Από τη νέα της θέση ως Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών, η Μελίνα Τραυλού έχει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων την ισχυροποίηση της ελληνικής σημαίας, την εξωστρέφεια, την πράσινη μετάβαση, όπως επίσης και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Θεωρεί ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και τονίζει ότι η ίδια θα εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της, ώστε να εμπεδωθεί το ενοποιημένο τρίπτυχο δράσης  ναυτιλία-κοινωνία-πολιτεία. Πιστεύει ακόμα ότι το success story των Ελλήνων πλοιοκτητών οφείλεται στην ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις, να προβλέπουν τις εξελίξεις και να προσαρμόζονται σε αυτές.

Πέραν τούτων, σημαντική είναι και η δράση της Μελίνας Τραυλού ως ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, που αποτελεί τον «βραχίονα» κοινωνικής προσφοράς από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Μάλιστα το 2022 συμμετείχε για μία ακόμη φορά στο πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία». Μια κοινή πρωτοβουλία με το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για τη χρηματοδότηση έργων που έχουν σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα της Δημόσιας υγείας.

Επίσης, τιμητικό βραβείο έλαβε η Μελίνα Τραυλού από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την διαχρονική προσφορά των Ελλήνων εφοπλιστών στην Ελληνική Αστυνομία και στα σωφρονιστικά καταστήματα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα