Titans

ΑΘΗΝΑ (ΝΟΥΝΟΥ) ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Πασιονάρια του εφοπλισμού… Δημιουργός και συνάμα κινητήριος δύναμη για μια από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές οικογένειες της Ελλάδας, τα μέλη της οποίας διαχειρίζονται συνολικά κοντά στα 300 πλοία.

Από τη Γλυφάδα όπου γεννήθηκε, η Αθηνά Μαρτίνου έβλεπε μικρή τα καράβια να περνούν και τα λάτρεψε. Από τότε το έβαλε στο μυαλό της: «Θα κάνω κι εγώ δικά μου βαπόρια…».

Και όντως αξιώθηκε να γίνει η δεύτερη γυναίκα εφοπλίστρια μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρώτη ήταν η Καδιώ Σιγάλα που έφυγε απ’ τη ζωή το 1967. Τρία χρόνια νωρίτερα είχε ανοίξει πανιά στη ναυτιλία η Αθηνά Μαρτίνου, 95 ετών σήμερα.

Η Νουνού όπως την αποκαλεί η οικογένειά της, διακρινόταν για τον δυναμισμό της και ξεκίνησε τη ναυτιλιακή δραστηριότητα έχοντας δίπλα τον άνδρα της, αντικέρ στο επάγγελμα, Ιωάννη Μαρτίνο. Πούλησε την προίκα της για να αγοράσει με 80.000 λίρες το πλοίο “Θανάσης”, ένα παλιό σκαρί που ανήκε στον Σταύρο Λιβανό. Όμως, αυτό το πλοίο το πούλησε μετέπειτα στην οικογένεια Πατέρα, έναντι 300.000 δολαρίων…

Έχοντας δημιουργήσει το 1971 την εταιρεία Thenamaris, κατάφερε να μεταδώσει τις βασικές αρχές και την μεθοδικότητά της στους τρεις γιους της: Ανδρέα, Θανάση και Ντίνο, που συντάχθηκαν άμεσα μαζί της επιχειρηματικά και έχουν κατορθώσει να πετύχουν πάρα πολλά στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Με τεράστια οικονομική επιφάνεια η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου, υπήρξε προσωπική φίλη της Βασίλισσας Ελισάβετ. Αν και συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες γυναίκες της Ευρώπης, φροντίζει πάντα να κρατάει χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας να επιδεικνύει την άνεση της οικονομικής ισχύος που διαθέτει.

Συνεχίζει μάλιστα ακόμη και σήμερα να επισκέπτεται τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας και να έχει άμεση επαφή με τους ανθρώπους που την στελεχώνουν. Συμμετέχει επίσης στην υλοποίηση των δωρεών που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.

Τον περασμένο Νοέμβριο, παραβρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ασκληπιείο Βούλας, για τη θεμελίωση του νέου, τετραώροφου κτιρίου που θα διαθέτει 115 νοσηλευτικές κλίνες. Δωρεά του γιού της Ντίνου και του κοινωφελούς ιδρύματος. Το έργο, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή του κτιρίου και τον εξοπλισμό των 6 νοσηλευτικών μονάδων που θα στεγάσει.

Η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου μένει στην Ανάβυσσο τον χειμώνα και το καλοκαίρι, στη Σχοινούσα. Καλλιεργεί φιστίκια Αιγίνης, διαθέτει δικό της… σκοπευτήριο, ενώ έχει ιδιαίτερες δεξιότητες στο κυνήγι και το ψάρεμα. Όπως η ίδια έχει πει «όταν έρχονται τα εγγόνια μου τους κάνω μάθημα στο ψάρεμα που είμαι μοναδική. Εμείς με τα σαλόνια δεν είμαστε παθιασμένοι. Έχουμε καταφέρει αυτά που επιθυμούσαμε…».

Ο γιός της Ντίνος, έχει παραδώσει στο εγγονό της Νικόλα, το τιμόνι της ναυτιλιακής Thenamaris, που διαχειρίζεται 98 πλοία. Στην εταιρεία Minerva, που διαθέτει 75 πλοία, επικεφαλής είναι ο δεύτερος γιός της Ανδρέας.

Ο Θανάσης, που είναι το τρίτο της παιδί, έχει την Eastern Mediterranean Maritime, με 77 πλοία. Τα παιδιά της κόρης της Ελένης Μαρτίνου, Άρης και Στέφανος Kοροπούλης, έχουν 7 βαπόρια. Ενώ άλλα 35 πλοία διαχειρίζεται η Signal Maritime του Ιωάννη Μαρτίνου, γιου του Ντίνου.

Αληθινή θαλασσοκρατορία…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα