Pioneers

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Διευθύντρια BlueCycle, Director Laskaridis Shipping, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Σουζάνα Λασκαρίδη είναι το πιο προβεβλημένο από τα τέσσερα παιδιά του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη. Έχοντας ενεργή συμμετοχή στις ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειας, που διαχειρίζονται 90 πλοία, στο Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», αλλά και σε σημαντικές, οικολογικές και ανθρωπιστικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες.

Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσηλωμένη στις παραδοσιακές αξίες, αλλά και υπέρμαχος της καινοτομίας, κατέχει μία σειρά από υψηλόβαθμες θέσεις: Διευθύντρια της BlueCycle, Director της Laskaridis Shipping, Πρόεδρος της Lavinia Corp, αλλά και Γενική Γραμματέας του κοινωφελούς πολιτιστικού Ιδρύματος.

«Πιστεύω πως η καινοτομία είναι συνυφασμένη με την πρόοδο και δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς παραδοσιακές αξίες», τόνισε η Σουζάνα Λασκαρίδη μιλώντας στα περσινά Ποσειδώνια. Για να προσθέσει ότι «η παράδοση δεν εμποδίζει την ανάπτυξη, αντιθέτως αποτελούν αλληλοσυμπληρωματικές έννοιες. Η έντιμη επιχειρηματικότητα και η καινοτομία δια της ψηφιοποίησης, μπορούν να συνδυαστούν».

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς αποφασίστηκε η συμμετοχή της Laskaridis Shipping σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, διάρκειας 18 μηνών, σε συνεργασία με τον γαλλικό νηογνώμονα Bureau Veritas. Με το πρόγραμμα αυτό θα εγκατασταθούν κυψέλες καυσίμου σε ένα από τα φορτηγά πλοία του ναυτιλιακού ομίλου. Όπως έχει επισημάνει η Σουζάνα Λασκαρίδη, το εν λόγω πρωτοποριακό σύστημα για τα ποντοπόρα πλοία, θα λειτουργεί με μεθανόλη και βαθμιαία θα επιτρέψει σε αυτά να έχουν μηδενικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα λιμάνια.

Η Σουζάνα Λασκαρίδη σπούδασε Καλές Τέχνες και πήρε Master στις Ψηφιακές Τέχνες και την Επικοινωνία, ενώ συνέχισε με σπουδές της στο Ship Management, αποκτώντας μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο στο City University του Λονδίνου.

Εκτός από τις διοικητικές θέσεις που έχει τα τελευταία 15 χρόνια στις οικογενειακές ναυτιλιακές εταιρείες, η δραστήρια Σουζάνα Λασκαρίδη είναι κινητήριος μοχλός και του Ιδρύματος.  Καθώς συμμετέχει ενεργά στις πολυάριθμες δράσεις του, διευθύνοντας παράλληλα και τις περιβαλλοντικές του πρωτοβουλίες.

Είναι ακόμα, μέλος της Επιτροπής Ηγεσίας του UNSDSN,  ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχουν ιδρύσει τα Ηνωμένα Έθνη, για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Επίσης, είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του BlueCycle, του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος στην Ευρώπη, που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων τα οποία προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα Blue Cycle εντάσσεται στη γαλάζια και κυκλική οικονομία. Αποβλέπει στην αέναη αξιοποίηση πλαστικών για τη δημιουργία πρώτης ύλης υψηλού επιπέδου, που σε δεύτερο χρόνο επανεντάσσεται στη βιομηχανία. Μάλιστα το 2022 η BlueCycle βρέθηκε στις υποψηφιότητες για το πιο σημαντικό βραβείο παγκοσμίως για περιβαλλοντικά θέματα, το Earthshot Prize 2022.

Πέραν τούτων, πρόσφατα ήρθε να προστεθεί στη σειρά δωρεών του πατέρα της Πάνου Λασκαρίδη, το έργο της ανακαίνισης και αναβάθμισης του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα