• Business

    Mytilineos: Θετικές οι προοπτικές του 2023 – Έμφαση στη διεθνοποίηση

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


    Θετικές διαγράφονται οι προοπτικές της Mytilineos για το 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εισηγμένη στο Ενημερωτικό Δελτίο για την έκδοση του ομολογιακού δανείου 300-5οο εκ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Τόσο η ενέργεια όσο και η μεταλλουργία κινούνται το 2023 καλύτερα από ότι το 2022, ενώ στον τομέα των κατασκευών ο όμιλος αναμένει να αναλάβει έργα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στον τομέα του φυσικού αερίου, επίσης η εταιρεία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη στο εξωτερικό, με στόχο να κυριαρχήσει στην προμήθεια φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Η Δημόσια Προσφορά θα ξεκινήσει την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 και ώρα Ελλάδος 10:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 και ώρα Ελλάδος 16:00 μ.μ.

    Η τιμή διάθεσης της κάθε ομολογίας είναι τα 1.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, αν συγκεντρωθούν λιγότερα από 300 εκ.η έκδοση θα ακυρωθεί, ενώ αν θα προτιμηθεί να συγκεντρωθούν λιγότερα κεφάλαια (αλλά πάνω από 300 εκ. ) με καλύτερο επιτόκιο, παρά περισσότερα με υψηλότερο.

    Η σημερινή συγκυρία θεωρήθηκε κατάλληλη από τη διοίκηση της εταιρείας για την έκδοση του ομολόγου αφού ολοκληρώθηκαν οι εκλογές, υπάρχει πολιτική σταθερότητα και θετικό επιχειρηματικό κλίμα.

    Τα παραπάνω τονίζει η διοίκηση της εταιρείας σε παρουσιάσεις που πραγματοποίησε σε τραπεζίτες και επενδυτές, ενώ θετικές είναι και οι προοπτικές της εισηγμένης για το 2023.

    «Έχουμε δώσει το σήμα και θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. Στόχος είναι η ελληνική οικονομία να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και η Mytilineos θα παίξει τον ρόλο της στην εθνική προσπάθεια», τονίζει ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στις παρουσιάσεις.

    Θετική η συγκυρία το 2023 για τα αποτελέσματα της Mytilineos

    Όπως αναφέρει το ενημερωτικό της έκδοσης, οι πρώτοι μήνες του έτους χαρακτηρίστηκαν από υψηλά επίπεδα απόδοσης και κερδοφορίας, παρόλο που το οικονομικό περιβάλλον παρέμεινε ιδιαίτερα ρευστό.

    Οι τιμές της ενέργειας και η τιμή του αλουμινίου υποχώρησαν σημαντικά και τα επιτόκια δανεισμού συνέχισαν να αυξάνονται καθώς ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

    Όμως, παρά το ρευστό περιβάλλον, το διαφοροποιημένο μοντέλο λειτουργίας, οι σημαντικές συνέργειες ανάμεσα στους Κλάδους της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας και ο διεθνοποιημένος χαρακτήρας της εταιρείας αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξής της.

    Τόσο οι προοπτικές του Κλάδου Ενέργειας όσο και οι προοπτικές του Κλάδου Μεταλλουργίας αναμένονται θετικές για το σύνολο της οικονομικής χρήσης 2023 χωρίς να υπάρχει κάποια αρνητική σημαντική μεταβολή από 1.1.2023 που να επηρεάζει τις προοπτικές ή/και τα οικονομικά τους μεγέθη.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, η Mytilineos διαθέτοντας την 31.12.2022 εγκατεστημένη ισχύ ~2,3 GW από θερμικούς σταθμούς που καταναλώνουν ιδιο εισαγόμενο φυσικό αέριο και από ενέργεια από έργα ΑΠΕ, έχει εδραιώσει τη θέση της ως καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

    Το 2023 αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζεται ο τομέας της Ενέργειας τόσο από τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές φυσικού αερίου όσο και από τις υψηλές τιμές CO2, σημειώνει η εταιρεία.

    Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται, εκτός τυχόν πολύ σημαντικού απροόπτου, τα οικονομικά αποτελέσματα του εν λόγω τομέα αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2022 κυρίως λόγω της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW, της συνεχιζόμενης πρόσβασης σε ανταγωνιστικές και ευέλικτες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου αγωγού μέσω απευθείας συμβολαίων με μεγάλους διεθνείς παραγωγούς και προμηθευτές, της προμήθειας LNG, της εμπορικής λειτουργίας του νέου Αιολικού Πάρκου ισχύος 43,2 MW, της σταδιακής λειτουργίας των 135 MW Φ/Β πάρκων καθώς και την προσθήκη του χαρτοφυλακίου των πελατών της WATT+VOLT.

    Ενέργεια: Επεκτείνεται εκτός Ελλάδας

    Στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνεται η δραστηριότητα M Integrated Supply & Trading, με αντικείμενο την προμήθεια, διαχείριση και εμπορία φυσικού αερίου, καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων, στοχεύοντας στην παροχή καινοτόμων προϊόντων  και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των συμμετεχόντων στην αγορά φυσικού αερίου (3ες Ενεργειακές εταιρείες, Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες, κλπ.) σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Η εταιρεία, πέραν της σημαντικής θέσης της στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου έχει περαιτέρω επεκταθεί τόσο στα Βαλκάνια όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναπτύσσοντας σημαντική δραστηριότητα.

    Στον τομέα των ΑΠΕ η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις 5 ηπείρους, είναι της τάξεως των ~4 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε λιγότερο ώριμα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,4 GW.  Το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας πλέον ξεπερνά τα 10GW στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και η εταιρεία έχει σε πρώιμο στάδιοανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~ 1,3 GW

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία συμφώνησε στην αγορά από τη MYTILINEOS M Renewables χαρτοφυλακίου πέντε (5) φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,41 GW στον Καναδά από την Westbridge Renewable Energy Corp.

    Τα έργα βρίσκονται στην πολιτεία της Αλμπέρτα, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία στον Καναδά, ενώ παράλληλα έχει θέσει ως στόχο να πετύχει 30% παραγωγή από ΑΠΕ.

    Τα έργα αυτά είναι υπό ανάπτυξη και η κατασκευή τους θα ξεκινήσει εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάπτυξης / αδειοδότησης ώστε να θεωρούνται «έτοιμα προς κατασκευή». Δύο έργα ισχύος 610 MW εκτιμάται ότι θα είναι «έτοιμα προς κατασκευή» έως το τέλος του 2023 ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο έως τα μέσα του 2024.

    Η Westbridge Renewable Energy Corp θα διατηρήσει την κυριότητα των εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs)που κατέχουν τα έργα κατά τη διάρκεια ανάπτυξής των, μέχρι τα έργα να φτάσουν σε στάδιο RTB («έτοιμα προς κατασκευή») και σε αυτό το σημείο η εταιρεία μέσω της Μ Renewables θα αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των SPVs.

    Εφόσον προχωρήσει η κατασκευή όλων των έργων, η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,7 δισ. καναδικών δολαρίων, ενώ σημειώνεται ότι ο Καναδάς παρέχει ειδικά κίνητρα για την προώθηση επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες που μπορεί να ανέλθουν σε έως και 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού των έργων.

    Επίσης, στοχεύοντας σε νέες δραστηριότητες και στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων που διευρύνουν τη σχέση με τους πελάτες της, η MYTILINEOS ανακοίνωσε τον Μάιο του 2023 την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της UNISON Facility Services S.A.

    Μεταλλουργία: Εξασφάλισε χαμηλές τιμές ενέργειας

    Όσον αφορά στον τομέα της Μεταλλουργίας, οι προοπτικές για το 2023 επίσης αναμένονται ευνοϊκές καθότι η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει χαμηλές τιμές ενέργειας για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κόστους παραγωγής.

    Παράλληλα έχει προβεί σε ενέργειες αντιστάθμισης υψηλών τιμών πώλησης στο LME, κατοχύρωσης ευνοϊκής ισοτιμίας €/$ καθώς και ενεργειών για τον έλεγχο του κόστους.

    Επίσης, όπως αναφέρει το 2023 αποτελεί το πρώτο έτος μερικής αποσύνδεσης προμήθειας ενέργειας της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ ενώ και στο μέτωπο των πηγών προμήθειας και καταναλώσεων του βωξίτη διερευνά εναλλακτικές λύσεις.

    Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συνύπαρξη των τομέων Ενέργειας και Μετάλλων, αντικατοπτρίζονται στην περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου κέρδους και διατηρούν τη MYTILINEOS μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως.

    Κατασκευές: Έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Αναφορικά με τη δραστηριότητα των κατασκευών, η δημιουργία των δύο νέων θυγατρικών εταιρειών ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ που θα εξειδικεύεται στον κλάδο των κατασκευών (general contracting) και Μ Παραχωρήσεων, η οποία θα αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα επιτρέψουν στην εταιρεία να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς έργων Υποδομών, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων που θα δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια και η δραστηριότητά της αυτή να επεκταθεί και στο εξωτερικό.

    Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2022, η εταιρεία παρουσίασε τη νέα στρατηγική της για τη δημιουργία αξίας και συνεχούς ανάπτυξης δημιουργώντας δύο διακριτούς κλάδους – της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας και αποφάσισε να προβεί στη διάσπαση με απόσχιση των κλάδων των υποδομών και των παραχωρήσεων σε δύο κατά 100% θυγατρικές της.

    Σκοπός του εν λόγω εταιρικού μετασχηματισμού, είναι να αποκτήσει η εταιρεία, μια ακόμα πιο δυναμική κι ευέλικτη μορφή, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που διαμορφώνονται, αλλά και αυτές που θα προκύψουν τα επόμενα έτη και να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία, με διεθνή παρουσία σε όλο το φάσμα της ενέργειας (Renewables, Energy & Generation Management, Energy Customer Solutions, Integrated Supply & Trading and Power Projects).

    Μέσα από την αναδιοργάνωση, η Εταιρεία επιδιώκει:

    • Μια νέα οργανωτική δομή προσαρμοσμένη στο νέο περιβάλλον και στα νέα μεγέθη της Εταιρείας, η οποία θα υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξή της και θα παρέχει στην επενδυτική κοινότητα άμεση κατανόηση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

    • Ένα λειτουργικό μοντέλο το οποίο ευνοεί περαιτέρω i) τις εσωτερικές συνέργειες, ii) την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και iii) την αποτελεσματική εσωτερική επικοινωνία, με βασικό χαρακτηριστικό την προοδευτική αποκέντρωση αποφάσεων της Διοίκησης.

    • Επικέντρωση στην ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία να δημιουργεί συνθήκες αξιοκρατικής ανέλιξης.

    • Περαιτέρω ανάπτυξη σε δραστηριότητες όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες (π.χ. υποδομές και παραχωρήσεις στην Ελλάδα, νέες τεχνολογίες, νέες αγορές διεθνώς).

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας €227.919

    Mytilineos: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο για το ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ

    Intrakat: Ανέλαβε νέο έργο ύψους $382,7 εκατ. στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    UniCredit Bank: Οι εκτιμήσεις για την οικονομία και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ