• ΑΓΟΡΕΣ

    UniCredit Bank: Μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο – Πολιτική σταθερότητα με τη νέα Κυβέρνηση

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ


    Η ιταλική τράπεζα UniCredit Bank και η οικονομολόγος Tullia Bucco, υπεύθυνη για τις εκτιμήσεις για τη χώρα μας, επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου τις 158 από τις 300 έδρες του ελληνικού κοινοβουλίου, καθησυχάζοντας τις αγορές, καθώς η πολιτική σταθερότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσουν να επικρατούν στη χώρα.

    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το πρώτο του νομοθέτημα θα αφορούσε τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και αλλαγές στη φορολογία.

    Προσδιόρισε επίσης τη μεταρρύθμιση της εθνικής υπηρεσίας υγείας και του συστήματος δικαιοσύνης ως προτεραιότητές του για τη δεύτερη θητεία του στην εξουσία.

    «Αναμένουμε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2023 και κατά 1,5% το 2024. Η αύξηση της ανάπτυξης μέσω των κονδυλίων του RRF (11 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με 5,5% του ΑΕΠ) αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις (αύξηση κατά περίπου 12% το 2022), ιδίως στις μη οικιστικές κατασκευές και σε μικρότερο βαθμό στον εξοπλισμό, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων», προβλέπει η Bucco.

    «Σε μια εξίσου ευνοϊκή σημείωση, η χαλάρωση των τιμών της ενέργειας, αναμένεται να αμβλύνει τον αρνητικό αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση εξαιτίας  της άρσης των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.

    Μετά από μια σοβαρή επιβάρυνση το 2022, οι καθαρές εξαγωγές είναι πιθανό να προσθέσουν στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος, αντανακλώντας ανθεκτική αύξηση των εξαγωγών και χαλάρωση της αύξησης των εισαγωγών, σύμφωνα με την εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης», συνεχίζει η Ιταλίδα οικονομολόγος.

    Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζεται από την εξελισσόμενη ανάκαμψη των διεθνών τουριστικών ροών, οι οποίες είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του έτους.

    «Μετά από μια οριακή συρρίκνωση το α’ τρίμηνο φέτος κατά -0,1% σε τριμηνιαίο επίπεδο, αναμένουμε μια μέτρια εκ νέου επιτάχυνση στην αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, αντανακλώντας την άρση των έκτακτων παραγόντων που επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα στην αρχή του έτους και την ανάκαμψη των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (-1,0% σε τριμηνιαίο επίπεδο το α’ τρίμηνο)», συνεχίζει η Bucco.

    Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν μικτά. Από τη μία πλευρά, μετά από μια ευρεία στασιμότητα το Μάρτιο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2% τον Απρίλιο, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής μηχανημάτων και εξοπλισμού.

    Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις, συνεχίζουν να διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα. Ο δείκτης PMI στη μεταποίηση για τον Μάιο παρέμεινε άνετα πάνω από το όριο του 50, ενώ οι έρευνες Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο για τον Ιούνιο παρέμειναν κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2008.

    «Πέρυσι, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα 0,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ (μετά από έλλειμμα περίπου 5,0% το 2021) χάρη σε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων. Οι σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίστηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πλεόνασμα περίπου 2,5 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ) τον Μάιο, έναντι στόχου για το τέλος του έτους ύψους 0,9 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ).

    Το αποτέλεσμα αυτό παρέχει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έχει προγραμματιστεί (1,1% του ΑΕΠ) για το τρέχον έτος, αν και οι θετικές επιδράσεις από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότερες στο μέλλον», καταλήγει η οικονομολόγος της UniCredit Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Οι 3 εβδομάδες «φωτιά» και το σενάριο της έκτακτης αναβάθμισης από S&P

    NBG Securities: Τα top picks του β’ εξαμήνου στο ΧΑ – Το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα

    JP Morgan: Αυξάνει τις τιμές στόχους στις τράπεζες – Τα νέα top picks



    ΣΧΟΛΙΑ