• Business

    Moodys: Μεγάλη εξάρτηση από Ελλάδα θα έχει πλέον η Εθνική

    moodys


    Η πώληση της Finansbank θα περιορίσει σημαντικά τη γεωγραφική ποικιλομορφία των περιουσιακών στοιχείων και των κερδών της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη Moody’s, αυξάνοντας ανάλογα την έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα.

    Ωστόσο ο οίκος χαρακτηρίζει τη συμφωνία πιστωτικά θετική για την ΕΤΕ, διότι θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα και τα κεφάλαιά της, σύμφωνα με τη Moody’s. Όμως, πλέον η πιστωτική θέση της Εθνικής θα εξαρτάται τώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις της στην Ελλάδα, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσώπευαν το 33,8% των μικτών δανείων τον Σεπτέμβριο του 2015 και οι προκλήσεις και τα πτωτικά ρίσκα είναι αξιοσημείωτα. Έως τώρα αν και οι δραστηριότητες της Εθνικής στην Τουρκία αντιστοιχούσαν στο περίπου 34% των assets σταθμισμένου κινδύνου, αντιστοιχούσαν επίσης στο 42% των εσόδων από βασικές δραστηριότητες και συνεισέφεραν σημαντικά στην κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Η πώληση της τουρκικής θυγατρικής Finansbank στην Qatar National Bank προς 2,75 δισ. ευρώ εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα. Αν και η Εθνική πουλά την Finansbank με απώλεια 780 εκατ. ευρώ και η πώληση θα περιορίσει σημαντικά τη γεωγραφική διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των κερδών της Εθνικής, ωστόσο η συμφωνία είναι πιστωτικά θετική για την ΕΤΕ, διότι θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα και τα κεφάλαιά της, σύμφωνα με τη Moody’s.

    Όπως αναφέρει ο οίκος, η πώληση θα ενισχύσει τη ρευστότητα της Εθνικής κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να αποπληρώσει CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που πήρε από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της τον περασμένο Δεκέμβριο, ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα εκτιμά πως θα λάβει τα κεφάλαια από την Qatar National Bank στο α’ εξάμηνο του 2016, αφού λάβει πρώτα τις απαιτούμενες ρυθμιστικές εγκρίσεις.

    Για τον οίκο αξιολόγησης, η ποιότητα και το επίπεδο των κεφαλαίων της τράπεζας επίσης θα επωφεληθούν από την πώληση της Finansbank, διότι το pro forma CET1 είναι πιθανό να αυξηθεί κατά περισσότερο από 600 μ.β., γύρω στο 19,6%, εξαιρουμένων των CoCos. Αυτό θα είναι το υψηλότερο CET1 μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών, παρέχοντας στους πιστωτές της Εθνικής ένα επιπλέον «μαξιλάρι» για την απορρόφηση των απωλειών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ