• Business

    ΔΕΠΑ: Οι δανειστές θέλουν να πουληθεί σύντομα

    ενεργειακή κρίση - ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ


    Στο «στόχαστρο» των δανειστών μπαίνει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), καθώς στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, που ξεκινά σήμερα, θα τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων και το αίτημα για αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

    Ήδη από την πρώτη αξιολόγηση έχει συμφωνηθεί και νομοθετηθεί η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, ώστε να ανοίξει η αγορά και για νέους «παίκτες», με τις δημοπρατούμενες ποσότητες να αυξάνονται σταδιακά στο 20% μέχρι το 2020. Όμως φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί στους δανειστές, οι οποίοι αναμένεται να επιμείνουν για μία δεύτερη προσπάθεια πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του 2013, όταν δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος στον διαγωνισμό.

    Τι θα αλλάξει αυτή τη φορά; Οι εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πιέσουν για την πρόσληψη συμβούλου που θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση – άλλωστε, η πρόσληψη συμβούλου προβλέπεται και από το στρατηγικό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει και για τη ΔΕΗ, αν και υπό την ηγεσία του Πάνου Σκουρλέτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «μπλόκαρε» την πρόσληψη αυτή.

    Όμως δεν είναι μόνο αυτό: οι δανειστές έχουν και άλλες αξιώσεις για τη ΔΕΠΑ, και αυτές αφορούν στην αποχώρηση της Επιχείρησης από τη λιανική. Αυτό που ενδεχομένως να ζητήσει το κουαρτέτο από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη κατά τη σημερινή τους συνάντηση είναι η παραχώρηση του 51% που κατέχει η ΔΕΠΑ στις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας), ο τζίρος των οποίων ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια το χρόνο. Ήδη, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έχει συμφωνηθεί (στη λογική του ανοίγματος της αγοράς) να προχωρήσει ο διαχωρισμός των τριών ΕΠΑ σε Εταιρείες Παροχής Αερίου και Εταιρείες Διανομής Αερίου, με τις τελευταίες να αναλαμβάνουν αποκλειστικά τη διαχείριση των δικτύων διανομής αερίου, από τα οποία προέρχεται περίπου το 80% των εσόδων.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απίστευτο! Τραπεζοϋπαλλήλους πρόθυμους για… αποχώρηση αναζητούν ματαίως οι τράπεζες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Καλώς ήλθε το δολάριο”: έτσι πρέπει να υποδεχτεί ο Α. Τσίπρας τον Ομπάμα (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπό κράτηση ο υπ. Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλουκάγιεφ για δωροδοκία 2 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ