• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη απειλή μετά τα αρνητικά επιτόκια

    • Bloomberg


    Έχοντας ήδη ζήσει με τα αρνητικά επιτόκια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, οι τραπεζίτες στη Δανία πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη μεγάλη απειλή.

    Ο Lars Rohde, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Δανίας, λέει ότι η χρηματοπιστωτική βιομηχανία πρέπει να αποφασίσει εάν το επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο βασίστηκε στο παρελθόν είναι κατάλληλο για έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από αρνητικά επιτόκια, αλλά και από ένα νέο είδος ανταγωνιστών.

    «Ο τομέας θα πρέπει να δει αν το επιχειρηματικό μοντέλο αντέχει», δήλωσε ο Rohde σε συνέντευξή του στη Κοπεγχάγη τη Δευτέρα.

    Η ανταγωνιστική απειλή, στην οποία αναφέρεται, αφορά τους κολοσσούς της τεχνολογίας. Επιπλέον, εταιρείες όπως η Apple και η Facebook μπαίνουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα χωρίς να αισθάνονται τον πόνο των αρνητικών επιτοκίων ή των αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων. Αυτό θα μπορούσε να φέρει τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία σε μειονεκτική θέση μέσα στο ίδιο της το γήπεδο.

    Οι τράπεζες «θα αμφισβητηθούν από άλλους που δε σηκώνουν το βάρος της κληρονομιάς τους», ανέφερε ο Rohde. Οι τεχνολογικοί γίγαντες μπορούν να αναπτύξουν «ένα σύστημα διανομής που γεννήθηκε σε άλλη εποχή, με διαφορετικές απαιτήσεις συμμόρφωσης και χαμηλότερες αρχικές δαπάνες», ανέφερε.

    Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν «κάποιες πολύ ισχυρές διαρθρωτικές συνέπειες», ανέφερε.

    Στη Δανία, όπου οι τράπεζες ζουν με τα αρνητικά επιτόκια από το 2012, είναι πλέον σαφές ότι η ζωή κάτω από το μηδέν δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι «χαμηλότερα για περισσότερο», δήλωσε ο Rohde. Και αυτό θα έχει «σίγουρα» αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες, είπε.

    Ο κλάδος έχει ήδη στραφεί προς τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και άλλους επιχειρηματικούς τομείς που δημιουργούν έσοδα από χρεώσεις, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες σε όλη τη Σκανδιναβία προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους υποδομή για πληρωμές μέσω διαδικτύου, προκειμένου να καταστήσουν πιο δύσκολο για τις εταιρείες τεχνολογίας να αποκτήσουν ισχυρό μερίδιο. Όμως, τα επί χρόνια αρνητικά επιτόκια, οι αυστηρότερες κανονιστικές απαιτήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ξεπερασμένη τεχνολογία, έχουν αφήσει κάποιες τράπεζες πίσω.

    Σύμφωνα με μια έκθεση στην Borsen την Τρίτη, η Apple Pay έχει πλέον καθιερωθεί ως μια πολύ δημοφιλέστερη εφαρμογή μεταξύ των Δανών ιδιοκτητών καταστημάτων από μια τοπική λύση πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου που προσφέρει η Nets, η οποία μέχρι τώρα κυριαρχούσε στις ψηφιακές πληρωμές εντός της Σκανδιναβίας.

    Η Δανία, η οποία χρησιμοποιεί νομισματική πολιτική για να υπερασπιστεί την ισοτιμία της κορώνας με το ευρώ, έχει δει έναν αυξανόμενο αριθμό τραπεζών να μετακυλίει τα αρνητικά επιτόκια στους πελάτες λιανικής, καθώς ο κλάδος προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νομισματικό περιβάλλον. Προς το παρόν, οι τράπεζες έχουν τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή στις 750.000 κορώνες (110.000 δολάρια), που είναι το όριο κάτω από το οποίο οι καταθέσεις καλύπτονται από εγγυήσεις.

    Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ήδη μικρότερα περιθώρια επιτοκίων, καθώς ανταγωνίζονται για εταιρικούς πελάτες, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα σε έκθεση σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Η Ένωση Δανών Τραπεζιτών έχει διαμαρτυρηθεί για το ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν πλήξει σοβαρά τα κέρδη τους. Αλλά ο Rohde λέει ότι η εικόνα είναι μικτή και υποδεικνύει τις χαμηλότερες απώλειες από δάνεια και τις υψηλότερες χρεώσεις ως αποτέλεσμα μιας αύξησης στις αναχρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων.

    Αντίθετα, ο Rohde προέτρεψε τη βιομηχανία να μειώσει τις φιλοδοξίες της όσον αφορά στις αποδόσεις των επενδυτών. Και την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα επεσήμανε ότι ορισμένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Danske Bank, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κάλυψη των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους.

    Ο Ulrik Nodgaard, επικεφαλής της Ένωσης Δανών Τραπεζιτών, λέει ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, όπως το αυξημένο κόστος συμμόρφωσης.

    «Θα είναι πολύ σημαντικό για τις τράπεζες να επικεντρωθούν στο κόστος», δήλωσε ο Nodgaard. «Αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες διορθώσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ