• bloomberg

    Financial Times

    Αρνητικά επιτόκια για τους πλούσιους πελάτες της ετοιμάζει η UBS

    • των David Crow, Stephen Morris και Alice Ross
    ubs

    UBS


    Στη χρέωση αρνητικού επιτοκίου στις καταθέσεις των εύπορων πελατών της προσανατολίζεται η UBS, καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται για μια περίοδο υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

    Το αρνητικό επιτόκιο, ωστόσο, θα αφορά μόνο τους πελάτες της UBS που έχουν καταθέσεις στην τράπεζα πάνω από 2 εκατ. ελβετικά φράγκα.

    Αρκετές τράπεζες στην Ελβετία και στην Ευρωζώνη μετακυλίουν ήδη το κόστος των αρνητικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών στους επιχειρηματικούς πελάτες τους, αλλά οι περισσότεροι μεγάλοι «παίκτες» αποφεύγουν μέχρι στιγμής να κάνουν το ίδιο και με τους ιδιώτες πελάτες τους.

    Όμως, καθώς οι κεντρικές τράπεζες φαίνονται αποφασισμένες να μείνουν στα χαμηλά επιτόκια, η UBS Switzerland αποφάσισε να χρεώνει από τον Νοέμβριο 0,75% ετησίως για καταθέσεις άνω των 2 εκατ. ελβετικών φράγκων. Κίνηση που έρχεται να υπογραμμίσει την ανησυχία που επικρατεί στις τράπεζες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς η μείωση των επιτοκίων και η διατήρησή τους σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα απειλεί πλέον την κερδοφορία τους.

    Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το αρνητικό επιτόκιο που χρεώνει στις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στο -0,75%, ενώ το καταθετικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι -0,4%.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ