Εξασφαλισμένη είναι η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο όπως προκύπτει από τις χθεσινές δύο έκτακτες συνεδριάσεις της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Η διάρκεια που θα έχει η πόλεμος στο Ιράν και η αντίδραση που θα δούμε την περίοδο αυτή στις τιμές σποτ του φυσικού αερίου, είναι οι κρίσιμοι  παράγοντες ωστόσο που θα καθορίσουν το αν θα δημιουργηθεί κρίση στις τιμές ενέργειας. Ωστόσο, χθες, το πρώτο μέλημα του υπουργείου ήταν να εξασφαλίσει ότι δεν επηρεάζεται η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

1

Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, του ΥΠΕΝ και των διυλιστηρίων Motor Oil και Helleniq Energy εξετάστηκε η επάρκεια καυσίμων, η επάρκεια των προμηθευτών τους και των διαδρομών.

Στη δεύτερη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάστηκε η επάρκεια φυσικού αερίου και η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος.

Το συμπέρασμα των διαδοχικών συσκέψεων –μίας με τα διυλιστήρια και μίας με αντικείμενο το φυσικό αέριο– είναι ότι, στην παρούσα φάση, η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων, οι πρώτες ανατιμήσεις στα καύσιμα έρχονται τις επόμενες μέρες, καθώς θα αποτυπωθούν στην αγορά, οι πρώτες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Καμία ανησυχία για την επάρκεια πετρελαίου

Τα ελληνικά διυλιστήρια, Motor Oil και HelleniQ Energy, που έχουν διακόψει την εισαγωγή ιρανικού αργού ήδη από το 2018, προμηθεύονται αργό κυρίως από αγορές εκτός Περσικού Κόλπου, από χώρες όπως το Καζακστάν, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Νορβηγία, ενώ και οι χώρες η Σαουδική Αραβία και  Ιράκ, που είναι στους προμηθευτές τους, επιχειρούν να διαθέτουν την παραγωγή τους μέσω εναλλακτικών διαδρομών.

Επίσης , τονίστηκε ότι είναι ανοιχτή η δυνατότητα εισαγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και προσθήκης νέων εν δυνάμει προμηθευτών αν χρειαστεί. Παράλληλα, τα στρατηγικά αποθέματα επαρκούν για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες, λειτουργώντας ως ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας. Όπως σημειώθηκε έλλειψη προϊόντων δεν θα υπάρξει, ενώ τα δύο διυλιστήρια επεξεργάζονται ήδη λύσεις για την περίπτωση κλιμάκωσης των προβλημάτων εφοδιασμού σε δεύτερο χρόνο.

Όσον αφορά τις τιμές, σημειώθηκε ότι   μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί φαινόμενα πανικού ή διακοπές στις φυσικές ροές ενώ ο OPEC παρακολουθεί τις εξελίξεις ήδη αποφάσισε αύξηση της παραγωγής και ενδεχομένως αποφασιστεί και νέα αύξηση της παραγωγής αν η κρίση διαρκέσει και δεν μπορούν οι χώρες του Περσικού να τροφοδοτούν την αγορά.

Οι πρώτες ανατιμήσεις καυσίμων θα φανούν στην αγορά τις επόμενες μέρες καθώς θα αποτυπωθούν οι πρώτες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου από τα διυλιστήρια. Οι δύο εταιρείες HelleniQ Energy και Motor Oil διαβεβαίωσαν ότι με αυστηρότητα θα διασφαλίσουν ότι από τα πρατήριά τους θα γίνουν μόνο οι αναγκαίες αυξήσεις και δεν θα έχουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Επάρκεια και σε φυσικό αέριο- Χαμηλή ζήτηση και ΑΠΕ περιορίζουν την αύξηση τιμών στο ρεύμα

Στη δεύτερη σύσκεψη του ΥΠΕΝ συμμετείχαν ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου, ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος, εκπρόσωποι της ΡΑΑΕΥ, των ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών φυσικού αερίου (ΔΕΗ, Metlen, Ήρων, Enerwave), traders και οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ. Οι προμηθευτές φυσικού αερίου (ΔΕΗ, Metlen, Ήρων, Enerwave) διαβεβαίωσαν ότι δεν επηρεάζεται η τροφοδοσία και τα προγραμματισμένα φορτία από την κρίση στον Περσικό Κόλπο και ότι είναι εξασφαλισμένη η τροφοδοσία της αγοράς ενέργειας με φυσικό αέριο. Εξετάστηκαν τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς και τα εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης πιθανών διαταραχών, με τις αρμόδιες αρχές να διαβεβαιώνουν ότι το σύστημα παραμένει θωρακισμένο.

Όσον αφορά τις τιμές, η εκτίμηση ήταν ότι δεν θα υπερβούν οι  τιμές αερίου το όριο των 60 ευρώ/MWh, οπότε και δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, είναι θετικό, ότι την περίοδο λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών είναι περιορισμένη η  ζήτηση ενώ στο ενεργειακό μίγμα είναι αυξημένη η συμμετοχή των ΑΠΕ με αποτέλεσμα να συγκρατούνται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Πιθανές πιέσεις εντοπίζονται κυρίως στην ασιατική αγορά, καθώς περίπου το 20% της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου κατευθύνεται στην Κίνα. Παράλληλα, η προσωρινή αναστολή παραγωγής LNG από το Κατάρ, για λόγους προστασίας κρίσιμων υποδομών μετά τις ιρανικές επιθέσεις με drones, ενδέχεται να ωθήσει το Πεκίνο σε αναζήτηση εναλλακτικών προμηθειών από τις ίδιες αγορές που απευθύνεται και η Ευρώπη, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για διαθέσιμες ποσότητες.

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νίκου Τσάφου και εκπροσώπων των εταιρειών πετρελαίου,  με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης και τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων. Όπως τονίζεται, επιβεβαιώθηκε η επάρκεια εφοδιασμού, ενώ υπογραμμίζεται ότι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος ενισχύει την ανθεκτικότητα της χώρας. Η ενεργειακή ασφάλεια, σημειώνεται, αποτελεί κρίσιμο πυλώνα της εθνικής ασφάλειας, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη ΡΑΑΕΥ, τους διαχειριστές και τους φορείς της αγοράς.

Διαβάστε επίσης

Φυσικό Αέριο: Νέο άλμα 20% στην Ευρώπη – Κλειστή η στρόφιγγα του Κατάρ

FT: Πόσο σοβαρό είναι το σοκ στο φυσικό αέριο που προκαλεί η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Πετρέλαιο: Άλμα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή – Στα 81 δολάρια ανά βαρέλι έκλεισε το Brent