• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Ποιοι και γιατί κάνουν ανάρπαστο το πολύτιμο μέταλλο

    • Bloomberg


    Η πτώση της τιμής του χρυσού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, έχει προσελκύσει του αγοραστές κοσμημάτων στην Ασία που κυνηγούν ευκαιρίες.

    Μετά από ένα χρόνο υποτονικής ζήτησης, τώρα οι έμποροι λιανικής σπεύδουν να αγοράσουν όσο περισσότερο μπορούν από το πολύτιμο μέταλλο προκειμένου να καλύψουν την ζήτηση που υπάρχει από άτομα όπως η Seema B, μια 35χρονη νοικοκυρά που επισκέφτηκε το παζάρι Zaveri της Βομβάης για να πάρει καινούργια βραχιόλια μετά από μήνες. «Οι τιμές έχουν μειωθεί λίγο και οι ανησυχίες για τον ιό έχουν περιοριστεί”, είπε.

    Η Seema όπως και πολλοί άλλοι στην Ινδία και τη Μαλαισία προχωρούν σε αγορές κοσμημάτων καθώς προετοιμάζονται για επικείμενους γάμους αλλά και για επένδυση. Οι επενδυτές λιανικής στη Νότια Κορέα συγκεντρώνουν ράβδους, ενώ η ζήτηση στην Κίνα οδήγησε τις πωλήσεις σε υψηλότερα επίπεδα κατά το σεληνιακό νέο έτος. Η ζήτηση για φυσικό χρυσό μπορεί να αναχαιτίσει την πτώση των τιμών που έχουν υποχωρήσει μετά από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και των εκροών από τα ETFs χρυσού.

    Όταν οι θεσμικοί επενδυτές δεν αγοράζουν, «η φυσική αγορά καθίσταται όλο και πιο σημαντική για τον καθορισμό του ορίου στις τιμές», δήλωσε η Suki Cooper, αναλύτρια του κλάδου πολύτιμων μετάλλων της Standard Chartered Bank. «Το κατώτατο όριο τιμών χρυσού αρχίζει να απορροφάται”.

    Η spot τιμή του χρυσού υποχωρούσε κατά 0,9% και διαμορφώνονταν στα 1.729,60 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα. Νωρίτερα αυτό το μήνα υποχώρησε κατά από τα 1.700 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο, πυροδοτώντας το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών που αποθαρρύνθηκαν από την αύξηση της τιμής του στα επίπεδα ρεκόρ των 2.075,47 δολαρίων, τον Αύγουστο 2020.

    Demand Returns

    Η επιστροφή της ζήτησης

    Τα κοσμηματοπωλεία στην Ινδία βλέπουν τη δυναμική να συνεχίζεται μέχρι την περίοδο του Akshaya Tritiya, του ετήσιου φεστιβάλ των Ινδουιστών τον Μάϊο. Ο Kumar Jain, ιδιοκτήτης του καταστήματος U.T. Zaveri στη Βομβάη, αναμένει ότι οι πωλήσεις του θα διπλασιαστούν σχεδόν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ είναι αισιόδοξος και για το επόμενο τρίμηνο.

    «Είχαμε την μεγαλύτερη ζήτηση τον περασμένο μήνα από τότε που εμφανίστηκε ο ιός τον Μάρτιο του περασμένου έτους, καθώς οι πελάτες βγήκαν για να αγοράσουν για τους γάμους πιστεύοντας ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω», είπε.

    Η μείωση των δασμών στις εισαγωγές έχει επίσης καταστήσει το πολύτιμο μέταλλο πιο φθηνό στην Ινδία, η οποία εισάγει σχεδόν όλο το χρυσό που καταναλώνει. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι αγορές χρυσού αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2019.

    The Festival of Dhanteras, India's Biggest Gold-Buying Day of the Year
     

    Στην Κίνα, η κατανάλωση χρυσών κοσμημάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 28% το 2021, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να σημειώνεται το πρώτο τρίμηνο, καθώς η ανάκαμψη εν αναμονή της μετά Covid εποχής, αναμένεται να χάσει τη δυναμική της αργότερα μέσα στο έτος, δήλωσε η Metals Focus σε έκθεση της νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Οι πωλήσεις κοσμημάτων σε μεγάλα αστικά καταστήματα υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Zhang Yongtao, γενικό γραμματέα της Ένωσης Χρυσού της Κίνας. Αυτό ώθησε την τοπική αγορά να διαπραγματευτεί σε μεγάλο βαθμό με premium από τα μέσα Ιανουαρίου, κάτι που είχε να συμβεί από τον Φεβρουάριο του 2020, δήλωσε η Cooper της Standard Chartered Bank.

    Οι έμποροι του χρυσού αναφέρουν ότι τα premium στις ράβδους ενός κιλού έχουν επίσης αυξηθεί στην Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη από τον Φεβρουάριο.

    Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι η αγορά scrap αδρανοποιείται μετά την πτώση των τιμών του χρυσού, πράγμα που σήμαινε ότι τα διυλιστήρια αγωνίζονται να βρουν υλικό για να φτιάξουν αρκετές ράβδους χρυσού, δήλωσε ο Joshua Rotbart, ιδρυτής και εταίρος της J. Rotbart & Co.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ποια είναι η αξία του χρυσού της Ελλάδος και πώς χάθηκε μισό δισ. στους δύο τελευταίους μήνες

    Χρυσός: Η άνοδος και η απρόσμενη πτώση ενός παγκόσμιου πρωταθλητή

    Ο χειρότερος Ιανουάριος της τελευταίας δεκαετίας για τον χρυσό – Καθοριστικό το επίπεδο των 1.800 δολαρίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ