• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσός: Η άνοδος και η απρόσμενη πτώση ενός παγκόσμιου πρωταθλητή

    • Bloomberg
    Χρυσός: Γιατί οι Γερμανοί σπεύδουν σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου


    Ο χρυσός «πάτησε» το 2021 με μεγάλες προσδοκίες, έχοντας σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών και τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων δέκα ετών. Αντ’ αυτού, το πολύτιμο μέταλλο ξεκίνησε τη χρονιά κάνοντας τη χειρότερη εκκίνηση των τελευταίων 30 ετών.

    Η τιμή του χρυσού για άμεση παράδοση υποχώρησε σήμερα, Παρασκευή, σε χαμηλό 7μήνου, ενώ πτωτικά κινούνται και τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης, εμβολίζοντας καθοδικά ένα σημείο στήριξης που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να προοιωνίζεται περαιτέρω απώλειες.

    Το μέταλλο, το οποίο σημείωσε μεγάλη άνοδο πέρυσι χάρη στην ισχυρή ζήτηση που υπήρξε, εν μέσω πανδημίας, για επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, τα χαμηλά επιτόκια και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, καταγράφει απώλειες άνω του 6% το 2021 και τη χειρότερη επίδοση στον δείκτη commodities του Bloomberg. Κι αυτό γιατί βρέθηκε αντιμέτωπος ξαφνικά με μια σειρά από μάλλον απροσδόκητα εμπόδια, μεταξύ των οποίων, από τα βασικότερα, είναι η εντυπωσιακή ανθεκτικότητα του δολαρίου και το ράλι των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η ανάκαμψη από την πανδημία έχει ήδη αρχίσει.

    Με «τα επιτόκια να αυξάνονται και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να ανεβαίνουν, βλέπουμε πολλές ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών στον χρυσό και ο κόσμος στρέφεται από τον χρυσό σε βιομηχανικά μέταλλα όπως ο χαλκός», δήλωσε ο Πίτερ Τόμας, ανώτερος αντιπρόεδρος του Zaner Group στο Σικάγο, κάνοντας λόγο για «τέλεια καταιγίδα».

    Η πτώση της τιμής spot του χρυσού κατά 6,7% το 2021 είναι η χειρότερη εκκίνηση που έχει κάνει το πολύτιμο μέταλλο σε επίπεδο έτους από το 1991, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η αύξηση της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση για τον χρυσό, που δεν προσφέρει επιτόκιο ως επένδυση, με το μέταλλο να διευρύνει μάλιστα τις απώλειές του. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας αυξήθηκε αυτήν την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 12 μηνών.

    Ωστόσο, δεν αποκλείεται ένα comeback του χρυσού. Οι αναλυτές της Goldman Sachs Group, με επικεφαλής τον Τζέφρι Κάρι, ανέφεραν στις 27 Ιανουαρίου ότι όσο η προοπτική να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και τα επιτόκια της Federal Reserve παραμένουν σε αναμονή, το μέταλλο «συνεχίζει να αποτελεί μια επιβεβλημένη επένδυση για τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επενδυτή». Ακόμη κι αν η βραχυπρόθεσμη ενίσχυση του δολαρίου μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο…

    Διαβάστε επίσης:

    Private Equity: Γιατί Citigroup και Goldman Sachs βλέπουν να έρχεται «πάρτι» και jumbo deals στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ