• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Επιμένει ανοδικά ο Σαράντης, σε υψηλά 24 ετών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αγοραστές στον ΟΠΑΠ και η απογείωση της ΔΕΗ από Euroxx

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Γιώργος Περιστέρης (Τέρνα Ενεργειακή)

    Γιώργος Στάσσης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ) – Γιώργος Περιστέρης (Πρόεδρος και CEO ΓΕΚ Τέρνα)


    Περιεχόμενα

    Σε υψηλά που παραπέμπουν πέραν των 20 ετών κινείται η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση του α’ 3μηνου με συναλλαγές πέραν των 100 χιλιάδων τεμαχίων.

    Ακολούθως κέρδη 2,205 για την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 που ξεπερνάει τα 18,13 ευρώ με άνοδο 2,20%.

    Η τρέχουσα περίοδος ανήκει στον όμιλο του Γιώργου Περιστέρη.

    Την Παρασκευή 29/3 μπαίνουν – επιτέλους- οι υπογραφές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου ο όμιλος αναλαμβάνει για 35 χρόνια (σε κοινοπραξία με την EGIS Project) τη συντήρηση και λειτουργία του οδικού άξονα μήκους 658 χιλιομέτρων, καθώς και των τριών κάθετων αξόνων συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει κατά 100% τις συμβάσεις των οδικών παραχωρήσεων Νέα Οδός (Ιόνια Οδός και Αθηνών – Λαμίας, με αρχή την περιοχή του Ανισόπεδου Κόμβου Μεταμόρφωσης έως την περιοχή της Σκάρφειας – μετά τα Καμένα Βούρλα – και το συνδετήριο κλάδο του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα) και Κεντρική Οδός (Ε 65), έχει μερίδιο 17% στην Ολυμπία Οδό, ενώ έχει επικρατήσει και στον διαγωνισμό για τη νέα 25ετή σύμβαση για την Αττική Οδό.

    Παραχωρήσεις

    Επίσης, ο Όμιλος έχει παρουσία και σε άλλες παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ, όπως το μεγάλο έργο στο αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη, το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων (π.χ. Πελοπόννησο), η υπο-παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β’ στην Καβάλα, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού (ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband, ψηφιακός μετασχηματισμός, τηλεματική, και ενιαίο αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου για τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης κ.α.), παρουσία σε σταθμούς αυτοκινήτων κ.ά.

    Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν την τελική υπογραφή της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τη Masdar, όπου μέτοχοι είναι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, γνωστή ως ADNOC, η εταιρεία ενέργειας TAQA που προτίθεται μάλιστα να συμμετάσχει στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το fund Mubadala (πάνω από 290 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια) που ενεργεί ως ένα από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Εμιράτου.

    Deal με πολλαπλά οφέλη για τους μετόχους, καθώς, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

    Διαβάζοντας κανείς το προφίλ του πρεσβευτή των Εμιράτων, όπως αποκαλείται από φίλους και ανταγωνιστές η Masdar, κατά την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, μία χώρα πλήρως εστιασμένη μέχρι πρόσφατα στην παραγωγή πετρελαίου, παρατηρεί ότι έχει παρουσία από το Ουζμπεκιστάν μέχρι την Αίγυπτο και από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Μόνο στην Αρμενία αναπτύσσει μετά από συμφωνία το 2021 με την κυβέρνηση της χώρας ηλιακά πάνελ με στόχο την ηλεκτροδότηση 280 χιλιάδων νοικοκυριών!

    Ταμπλό

    Κατά τα άλλα, η αγορά δείχνει να σηκώνει κεφάλι την Πέμπτη, με τον γενικό δείκτη να επιστρέφει σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά 13 ετών, κινούμενος στις 1.422 μονάδες και με τις συναλλαγές πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ.

    Πάνω από 2% τα κέρδη για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42, αλλά στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης η ΔΕΗ και η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 1,77% 5,18

    Στα 11,57 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης και στα 5,48 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, μετά τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα και τα μέρισμα (παρά τις αυξημένες αμοιβές των μελών του Δ.Σ.).

    H Euroxx ανεβάζει την τιμή στόχο της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 στα 19,7 ευρώ. Μία μέρα πριν, η Χρυσοχοίδης ΑΧΕΠΕΥ ανέβασε τον ΟΠΑΠ στα 20 ευρώ.

    Την ίδια στιγμή οι μεγάλες διακυμάνσεις συνεχίζονται σε μια σειρά από μετοχές της περιφέρειας.

    Η CPI επιστρέφει σε ανοδική τροχιά με κέρδη 16,6% και «δουλειά» των lobbies, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές.

    Νέα κούρσα για Σαράντη με κέρδη 2,7% παρά την πτώση 0,5% στην αρχή των συναλλαγών. Μόνο τέσσερις πτωτικές για τον Σαράντη τον Μάρτιο, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει αναπτυχθεί για την μετοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα

    Φήμες, ψέματα, limit up και limit down στην Πληροφορική: Εφοπλιστές, διαψεύσεις και το σκωτσέζικο ντους των επενδυτών

    Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ: Δίνει τιμή – στόχο 20 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ