• ΑΓΟΡΕΣ

    Φήμες, ψέματα, limit up και limit down στην Πληροφορική: Εφοπλιστές, διαψεύσεις και το σκωτσέζικο ντους των επενδυτών

    Ηλίας Γκότσης, Πάνος Γερμανός, Γιάννης Καραγεώργης, Σπύρος Γιαμάς

    Ηλίας Γκότσης, Πάνος Γερμανός, Γιάννης Καραγεώργης, Σπύρος Γιαμάς


    Φήμες, διαψεύσεις και επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως πλείστες φορές κατά το παρελθόν.

    Τραγέλαφος με τις μετοχές των μικρών εταιρειών της πληροφορικής, εταιρείες με μικρές κεφαλαιοποιήσεις (38 εκατ. ευρώ η Q&R, ή 8,5 εκατ. ευρώ η CPI), χαμηλές επιδόσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό τα τελευταία χρόνια και ανυπαρξία στα χρόνια της κρίσης, μικρά οικονομικά μεγέθη, ή ζημιές, οι φήμες οργιάζουν.

    Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, γεγονός είναι ότι η είσοδος του Γερμανού στην Έντερσοφτ στα 8 ευρώ σκοπεύοντας να δώσει 240 εκατ. ευρώ (235 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση σήμερα), ανέβασε τον πήχη, αφού εκτιμάται ότι το p/e για το deal ανέρχεται στις 30 φορές.

    Το σημαντικό είναι ότι το  deal γίνεται με μετρητά.

    Με ρευστό όμως, φαίνεται να γίνεται και το deal στην Q&R με την είσοδο των εφοπλιστών (Γκότσης, Καραγεώργης) με 5,01% και 31,9% αντίστοιχα, το ράλι της οποίας ανέρχεται σε 131% από την αρχή του χρόνου.

    Η διάψευση της εισόδου και του εφοπλιστή Μπάκου, ο οποίος με τον κ. Καϋμενάκη έχουν πολισχιδή δραστηριότητα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ανασταίνοντας στην κυριολεξία την Ιντρακάτ, φτάνοντας να δημιουργήσουν μέσα σε 1,5 χρόνο έναν κατασκευαστικό όμιλο άνω των 5 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο υπόλοιπο, προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση της μετοχής.

    Βεβαίως, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν το εφοπλιστικό σχήμα υπό τους κ.κ. Γκότση και Καραγεώργη έχει σχέδια για την Q&R ή για το αν πρόκειται για χρηματιστηριακό κυνήγι κερδών.

    Κι αν στην Ιντρακάτ η ηγετική ομάδα υπό τους κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από την διακίνηση φημών με στόχο το εφήμερο χρηματιστηριακό κέρδος, οι επενδυτές χθες τα είδαν… όλα στον κλάδο της πληροφορικής.

    Μετά το +30% της Τρίτης χθες πήγε ενδοσυνεδιακά πήγε μέχρι το +15,71%.

    Μετά έχασε όλη την άνοδο και γύρισε και μέχρι το -4,29%.

    Μετά ξαναγύρισε υψηλότερα και τελικά έκλεισε με οριακή άνοδο 0,71% και συνολικό όγκο 1,06 εκατ. τεμάχια.

    Η εταιρεία είχε τζίρο στο πρώτο εξάμηνο του 2023 περί τα 3,2 εκατ. ευρώ και ζημιά 29 χιλ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 2,3 εκατ. ευρώ.

    Προφανώς και δεν πρόκειται για σοβαρά πράγματα…

    Μεγάλη κίνηση είχε γίνει την Τρίτη και στην μικρή CPI.

    Για να πληροφορηθεί στη συνέχεια η αγορά ότι από 24,61% ο κ. Αναστάσιος Πικούνης βρίσκεται με 19,57% κι ενώ έχει πουλήσει, άλλες 233 χιλιάδες κομμάτια.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος είναι ο… αγοραστής.

    Η εταιρεία εμφάνισε ζημιά 122 χιλ. ευρώ στη χρήση που έληξε 30 Ιουνίου 2023 μετά από τζίρο 18,5 εκατ. ευρώ.

    Είχε ίδια κεφάλαια 3,06 εκατ. ευρώ.

    Ως προς τις υπόλοιπες μετοχές οι διακυμάνσεις δεν ήταν το ίδιο έντονες όπως στις δύο προηγούμενες.

    Πτώση 4,5% για την Ίλυδα, που είχε σημειώσει κέρδη την προηγούμενη μέρα πάνω από 14%, αμετάβλητη στο 1,40 η Ιντερτέκ, για την οποία ακούγεται ότι ένας από τους βασικούς μετόχους, ο Σπύρος Γιαμάς της CD Media σκοπεύει να απευθύνει δημόσια πρόταση,  στο 1,33 η Logismos, περιορισμένες απώλειες 0,23% για την Real Consulting, η οποία σχεδιάζει μετάταξη στην κύρια αγορά του Χ.Α.

    Διαβάστε επίσης

    Δημήτρης Μπάκος: Διάψευση φημών για την Q&R

    Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ: Δίνει τιμή – στόχο 20 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ

    Pantelakis Securities για ΕΧΑΕ: Από έναν φαύλο σε έναν ενάρετο κύκλο – Τιμή στόχος τα €7,5 και σύσταση overweight



    ΣΧΟΛΙΑ