• Μετοχές

    Citi: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα)


    Ο αμερικανικός οίκος Citi και ο Simon Nellis αυξάνουν τις τιμές στόχους που προτείνουν για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας, διατηρώντας και τις συστάσεις αγοράς.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει την τιμή στόχο στα 5,00 ευρώ από 4,15 ευρώ πριν, με το θετικό σενάριο να οδηγεί την τιμή στόχο υψηλότερα στα 6,05 ευρώ και το αρνητικό σενάριο να μειώνει το στόχο σε €3,50, μόλις 9% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή στόχος στο βασικό σενάριο ανεβαίνει στα 8,80 ευρώ από 7,60 ευρώ πριν, ενώ στο θετικό σενάριο για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή στόχος αυξάνεται σε 10,4 ευρώ και στο αρνητικό σενάριο η τιμή μειώνεται στα 6,45 ευρώ.

    Ο Nellis αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη των δύο τραπεζών, ώστε να αντανακλούν τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά κυρίως για να ενσωματώσει τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές των διοικήσεων και εξακολουθεί να βλέπει σημαντική άνοδο για τις δύο μετοχές από την αύξηση της ενσώματης λογιστικής αξίας τους και από την επανέναρξη της διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023 και μετά.

    Οι νέες προβλέψεις για την Τράπεζα Πειραιώς

    «Παραμένουμε αγοραστές για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Αναβαθμίζουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη της κατά +13% φέτος και υψηλότερα κατά 20% τα επόμενα έτη (οι εκτιμήσεις μας για τα δημοσιευμένα κέρδη ανά μετοχή αυξάνονται κατά χαμηλότερο +7% και +14% αντίστοιχα), κυρίως λόγω των καλύτερων εσόδων, δηλαδή των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, αλλά και των καλύτερων εσόδων από προμήθειες και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου.

    Η αναθεώρηση προς τα πάνω αντανακλά τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις που απολαμβάνουμε από το 2023, δηλαδή την καλύτερη εξέλιξη του περιθωρίου κέρδους λόγω του συγκρατημένου beta των καταθέσεων.

    Επιπλέον, έχουμε πλέον συνυπολογίσει στις προβλέψεις μας το επικαιροποιημένο λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο της διοίκησης για τα επόμενα τρία χρόνια», εξηγεί ο Nellis.

    «Συγκρίνοντας τις αναθεωρημένες προβλέψεις μας με το λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο της διοίκησης, φαίνεται να υπάρχει περιορισμένη απόκλιση μεταξύ των προβλέψεών μας και των προβλέψεων της εταιρείας. Ωστόσο, οι μικρές διαφορές οδηγούν τις κανονικοποιημένες εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή να είναι μεταξύ 5-11% χαμηλότερα από τους στόχους της διοίκησης, με τη μεγαλύτερη απόκλιση το 2025 και το 2026.

    Η διαφορά φαίνεται να οφείλεται στα χαμηλότερα NII το 2025 και το 2026 στα χαμηλότερα τέλη», συνεχίζει ο αναλυτής της Citi. Η αποτίμηση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τη Citi είναι στις 5 φορές τα κέρδη για φέτος και 5,4 φορές το 2025. Σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (P/BV), οι δείκτες αποτίμησης της τράπεζας είναι στις 0,6 φορές για τα έτη 2024-2025.

    Η μερισματική απόδοση της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπεται σε 4,4% φέτος και 6,3% το 2025 με τα μερίσματα σε 0,17 ευρώ και 0,24 ευρώ, αντίστοιχα.

    Οι εκτιμήσεις για την Εθνική Τράπεζα

    Για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ο Nellis εκτιμά ότι είναι αποτιμημένη με 0,8 φορές τον δείκτη P/BV για τα έτη 2024 και 2025, ενώ σε όρος Ρ/Ε η αποτίμηση της μετοχής είναι σε 6 φορές φέτος και 6,4 φορές το 2025.

    Η μερισματική απόδοση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας είναι 6,7% φέτος με το μέρισμα σε 0,49 ευρώ και για το 2025 7,8% με το μέρισμα να προβλέπεται σε 0,57 ευρώ.

    Η απόδοση κεφαλαίου θα είναι το κλειδί για την Εθνική Τράπεζα, καθώς ο αναλυτής της Citi προβλέπει ετήσια παραγωγή κεφαλαίου κατά τον ορίζοντα των προβλέψεών της, κατά μέσο όρο 265 μoνάδες βάσης κάθε έτος.

    Η τράπεζα θα κλείσει το 2026 με δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 στα επίπεδα του 19,3% ή περισσότερες από 500 μ.β. υπερβάλλοντα κεφάλαια πάνω από τον στόχο της διοίκησης για 14%. Αυτό παρέχει επιλογές και δύναμη για την εκτέλεση επαναγορών, πιθανώς για τη μείωση της συμμετοχής του κράτους, εφόσον επιτραπεί.

    O Nellis υπογραμμίζει ότι αν η τράπεζα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαιά της, ενδεχομένως μέσω επαναγορών που δεν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις της, η τιμή στόχος για τη μετοχή θα ανέβει υψηλότερα.

    «Παρά την πιθανή κορύφωση των κερδών, παραμένουμε θετικοί και παρά την ουσιαστική αναβάθμιση των εκτιμήσεών μας για τα κέρδη, οι προβλέψεις μας παραμένουν πιο επιφυλακτικές από τη διοίκηση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια πιο προσεκτική άποψη για το επιτοκιακό περιθώριο NIM καθώς ο κύκλος των επιτοκίων γυρίζει.

    Ειδικότερα, εκτιμούμε ένα βασικό δείκτη ROTE 11,3%, ενώ η τράπεζα εκτιμά ότι θα επιτύχει πάνω από 13% και ένα υψηλότερο πάνω από 18% βασικό ROTE προσαρμοσμένο για πλεονάζοντα κεφάλαια CET1 πάνω από 14%», καταλήγει ο Nellis.

    Διαβάστε επίσης:

    Pantelakis Securities για ΕΧΑΕ: Από έναν φαύλο σε έναν ενάρετο κύκλο – Τιμή στόχος τα €7,5 και σύσταση overweight

    BofA: Αγοράστε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank – Αποφύγετε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα

    Euroxx: Ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ