• ΑΓΟΡΕΣ

    «Μαύρη λίστα» από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για χειραγώγηση μετοχών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κεφαλαιαγορά: Όλα στο φως για το πόσα παίρνουν τα στελέχη και οι managers των εισηγμένων

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Δυόμιση χρόνια μετά η υπόθεση της Folli Follie πονάει ακόμα τις εποπτικές αρχές και την Πολιτεία.

    Τουλάχιστον, την παρούσα κυβέρνηση που έχει συνδέσει την ανάπτυξη της χώρας με την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας.

    Κι αν έχουν  ψηφιστεί μέχρι στιγμής δύο νόμοι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για την εταιρική διακυβέρνηση και την εποπτεία της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, θα συνεχίσει, αξιοποιώντας ακόμα και τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ταμείο Ανάκαμψης (το Recovery Fund).

    Πηγές πολύ κοντά στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι έχουν εντάξει σε ένα από τα προγράμματα για τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και το οποίο αποτελεί μεταρρύθμιση αιχμής για την κεφαλαιαγορά και την ελληνική αγορά στο σύνολό της  με ψηφιακό αποτύπωμα. Πρόκειται για το machine readable data on listed companies, ώστε να βρίσκει ηλεκτρονικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χειραγωγήσεις μετοχών, ξέπλυμα και φαινόμενα τύπου που οδηγούν σε φούσκες τύπου Folli Follie.

    Η συζήτηση για την ένταξη του προγράμματος αυτού είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ από το 2013 για να υλοποιηθεί από την SEC το 2018, ξεκινώντας μια μεγάλη συζήτηση στην αγορά της Νέας Υόρκης ως προς το αν οι «μηχανές» θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη παρέμβαση σε κραυγαλέες περιπτώσεις νόθευσης οικονομικών στοιχείων στους ισολογισμούς, ή ακόμα – ακόμα σε συναλλαγές που αφήνουν υποψία κατάχρησης ή χειραγώγησης της αγοράς.

    Στην Ευρώπη, το θέμα φαίνεται πως ήρθε προς συζήτηση το 2017 και πως ένα χρόνο μετά φαίνεται ότι αποτελεί θεσμοθέτηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως προς τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων για εταιρείες και επενδυτές, αποκλίσεις οικονομικών στοιχείων, «δεδικασμένων» κατά το παρελθόν περίεργων ή ύποπτων εντολών πώλησης ή αγοράς μετοχών ή ανοικτών πωλήσεων που αλλοίωναν τις τιμές μετοχών.

    Πλέον, τέτοιου είδους βάση δεδομένων φαίνεται ότι διεκδικείται από την Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία σε μία προσπάθεια να εξαλειφθούν εν τη γενέσει τους σκάνδαλα και φαινόμενα που παραπέμπουν στη Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Επιτέλους κάτι κινείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Σκάνδαλο Folli Follie: Τα εμπόδια των Κουτσολιούτσων στις έρευνες της Α&Μ και ΕΥ

    Σκάνδαλο Folli Follie: Ποιοι «κατέθεσαν» και ποιοι όχι στην PwC (και γιατί εξαφανίστηκε ο πεθερός του Τζώρτζη, Ζαχαρίας Μαντζαβίνος)

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ