Turning Point: Metlen 1
Αγαπητοί φίλοι, σήμερα είναι το σημείο καμπής για την νέα Metlen, από την ημέρα που μπήκε στο Λονδρέζικο χρηματιστήριο.
Μετά την προ εβδομάδων απόφαση να αφαιρεθεί από τον δείκτη Morgan Stanley Capital International Greece, σήμερα το απόγευμα στις 17:10 θα γίνει το περίφημο rebalancing.
Δηλαδή θα διαπιστώσουμε ποιοι θα πουλήσουν και ποιοι θα αγοράσουν (εκροές – εισροές).
Εκτιμάται ότι περίπου 7 έως 8 εκατ. μετοχές, είναι έτοιμες να αλλάξουν χέρια.
Η αξία όπως αντιλαμβάνεστε είναι θηριώδης καθώς δύναται να προσεγγίσει ακόμα και τα 350 εκατ. ευρώ.
Πάμε να δούμε τα δεδομένα.
Την Παρασκευή η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 42,80 ευρώ, με οριακές απώλειες.
Στην μετοχή έχουν βγει short 3 έμπειρα βρετανικά hedge funds που εκτιμάται ότι έχουν τοποθετηθεί σταδιακά (δηλαδή έχουν σορτάρει) σχεδόν από τα 55 ευρώ.
Ο όγκος των μετοχών που έχουν βγει short εκτιμάται σε περίπου 4 εκατ.
Άρα ποιο είναι το ζητούμενο;
Εκτιμάται ότι σήμερα, δυο εκ των 3 funds δηλαδή το Millennium Capital (DIFC) Limited και το Marshall θα “κλείσουν” τις θέσεις τους.
Έχουν βγει short για το 1,5% του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας δηλαδή περίπου 2,2 εκατ. χαρτιά.
Κάποιοι λένε ότι υπάρχει και το Covallis, το οποίο όμως είναι άγνωστο εάν εχει ακόμα θέση στην μετοχή.
Εάν την εχει διατηρήσει τότε είναι κάτω από το 0,5%, οπότε δεν είναι υποχρεωμένο να την δημοσιοποιεί.
Ερωτηματικά υπάρχουν για το Millennium International Management το οποίο φέρεται να «βγήκε» short για 1,30 εκατ. χαρτιά (περίπου το 0,95% του ΜΚ) προ ολίγων ημέρων.
Στην επενδυτική κοινότητα, λένε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μην κλείσει την θέση του αλλά να την διατηρήσει για μερικούς μήνες ακόμα.
Turning Point: Metlen 2
Τώρα ποια είναι η στρατηγική για τους μυημένους που θέλουν να πάρουν θέση.
Η σημερινή ημέρα για την μετοχή θα είναι το turning point.
Εκατοντάδες μέλη της επενδυτικής κοινότητας θα είναι σε επαγρύπνηση για να τοποθετηθούν.
Προφανώς πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση για κάποιον εξειδικευμένο επενδυτή που θέλει να πάρει θέση σήμερα.
Προβλέψιμη στρατηγική δεν υπάρχει αν και οι ειδικοί λένε ότι (θεωρητικά) το ποιο σωστό θα ήταν κάποιος που θέλει για παράδειγμα να τοποθετηθεί για 1000 μετοχές η αντίστοιχα 10 ΣΜΕ (Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης) να είχε πάρει τις 300 μετοχές η τα 3 ΣΜΕ την Παρασκευή και τις άλλες 700 η τα 7 ΣΜΕ σταδιακά σήμερα.
Αυτά μου λένε αυτά σας λέω.
Η σημερινή ημέρα πάντως είναι για μεγάλα παιδιά, με ατσάλινα νεύρα και χοντρά πορτοφόλια….
Γιάννης Βαρδινογιάννης: Χτίζει ένα πολυενεργειακο γίγαντα
Αγαπητοί φίλοι, είναι βέβαιο ότι έχετε προσέξει την τεράστια κούρσα που εχει κάνει η Motor Oil από τις 21 Οκτωβρίου και μετα.
Εκείνη την ημέρα η τιμή της μετοχής ήταν στα 24,70 ευρώ.
Σήμερα διαπραγματεύεται στα 28,60.
Δηλαδή άνοδος σχεδόν 4 ευρώ μέσα σε διάστημα μόλις 30 ημερών. Επειδή είμαι λάτρης της αριθμητικής, μέτρησα 7 συνεδριάσεις πτωτικές και 17 ανοδικές, εκ των οποίων οι 7 ήταν συνεχόμενες.
Όλα έχουν την εξήγηση τους.
Η μετοχή ταλαιπωρήθηκε big time, μετά από την αιφνιδιαστική, απαράδεκτη και έξω από κάθε επενδυτική λογική που θέλει να “πουλάει” ο Μητσοτάκης, φορολογία το 2024.
Μάλιστα στις αρχές του 2025 η τιμή της μετοχής «έπαιζε» κάτω από τα 20 ευρώ.
Τώρα όμως επανέρχεται στα επίπεδα των 29-30 ευρώ., βασιζομένη στα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν προ ολίγων ημερών.
Με 4 δισ. ευρώ που τοποθετεί σταδιακά μέχρι το 2030 η Motor Oil, υπό τη στιβαρή διοίκηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη χτίζει έναν πολυενεργειακο γίγαντα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Προ ημερών ο Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής CEO και ο Γεώργιος Τριαντάφυλλου γενικός διευθυντής Στρατηγικής της Motor Oil παρουσίασαν στους αναλυτές και εκπροσώπους χρηματοοικονομικών οίκων το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου μέχρι το 2030.
Η Motor Oil έχει ήδη επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ από το 2021 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2025 και πλέον προχωρά με άλλα 1,7 δισ. ευρώ έως το 2030.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου υποχώρησε στα 8,48 δισ. ευρώ από 9,36 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 453,2 εκατ. ευρώ, περισσότερο από διπλάσια των 224,05 εκατ. ευρώ του 2024.
Συμπέρασμα
H άνοδος των κερδών δεν προήλθε από τον όγκο των πωλήσεων, αλλά από περιθώρια, έκτακτα έσοδα και λειτουργική αποδοτικότητα.
Σιάμισιης: Εντυπωσιακές κινήσεις
Το αφεντικό της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) Ανδρέας Σιάμισιης μέσα σε 15 μέρες έκανε πράγματι εντυπωσιακές κινήσεις.
Έκλεισε και υπέγραψε το deal με την Exxon για το block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, και είναι θέμα ημερών η έγκριση της σύμβασης με τη Chevron.
Έτσι θα γίνει η πρώτη Ελληνική εταιρία που θα συνεργαστεί και με τους δυο αυτούς κολοσσούς.
Παρουσίασε την Enerwave (νέο όνομα της ELPEDISON) σε μια εκδήλωση με σχεδόν 1.000 καλεσμένους.
Έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, μέσα στο 2025 και έπειτα από 12 χρόνια αδράνειας.
Ανακοίνωσε ένα εντυπωσιακό 3ο τρίμηνο που έβαλε τις βάσεις για να πετύχει και το 2025 και για 4η συνεχόμενη χρονιά ΕΒΙΤDA άνω του 1 δις
Παρουσίασε στη Γενεύη τη νέα εταιρία trading που έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της εκεί.
Μάλιστα έγιναν όπως έμαθα, δυο εκδηλώσεις την ίδια βραδιά στις οποίες έδωσε το παρόν όλη η εκεί αγορά (traders από όλο τον κόσμο, τραπεζίτες, κτλ)
Στην συνέχεια ήλθε και η Goldman Sachs να αναβαθμίσει τη τιμή στόχο από της μετοχής από 6,6 € στις 14/10 στα 8,50 € στις 18/11
Not bad για τον αεικίνητο μάνατζερ…
Ύδρα: Το ακίνητο των 5,5 εκατ. ευρώ
Τις τελευταίες ημέρες μεταβιβάστηκε ένα από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα της Ύδρας.
Το ακίνητο ανήκε για πάνω από 35 χρόνια σε εφοπλιστικές οικογένειες.
Η αξία του όπως έμαθα ξεπέρασε τα 5.500.000 ευρώ. Το σπίτι των 600 τ.μ. έχει χτιστεί σε οικόπεδο των 3 στρεμμάτων.
Αγοραστής είναι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας.
Πίσω από την αγοραπωλησία όπως μου λένε πηγές της αγοράς, είναι η famous κτηματομεσίτης, η έμπειρη και ικανή Μαρία Κοντού (Contos).
Η Κοντού που γνωρίζει την αγορά όσο λίγοι έχει εκτός από γνώσεις, και ένα μοναδικό πλεονέκτημα.
Έχει εξαιρετικές επαφές στο ελληνοαμερικανικό lobbying καθώς για πολλά χρόνια εργαζόταν στην Washington DC.
Έτσι το πελατολόγιο της δεν περιλαμβάνονται μόνο Έλληνες αλλά και πολλοί Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί επιχειρηματίες.
Superbe για την επίμονη και ταλαντούχα Κοντού….
Κεφαλογιάννης: H EFG επενδύει
Προ ολίγων μηνών, ένας φιλόδοξος τραπεζίτης αναλαμβάνει επικεφαλής της EFG στην Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Κεφαλογιάννης, προερχόμενος από την Εθνική τράπεζα.
Ο επίμονος όσο και χαρισματικός μπανκιέρης, προχωρά στην αναμόρφωση του υποκαταστήματος στην Ελλάδα επενδύοντας σημαντικούς πόρους.
Ο Κεφαλογιάννης ετοιμάζει ένα μεγάλο event στις αρχές της χρονιάς με πολλούς πελάτες της τράπεζας που θα γνωρίσουν τα κορυφαία στελέχη της EFG σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το σίγουρο είναι ότι ο όμιλος του Σπύρου Λάτση που είναι ο βασικός μέτοχος του EFG Group, θέλει να αναπτύξει περαιτέρω την τράπεζα του στην Ελλάδα, και ο Κεφαλογιάννης εχει κεντρικό ρόλο για αυτή την προσπάθεια.
Lamda: Η πονηρή απόφαση για τον Marina Tower 1
Αγαπητοί φίλοι, πριν από λίγα χρόνια όταν ξεκινούσε η Ελληνικό ΑΕ (Lamda developmet) να πωλεί στα σχέδια τα διαμερίσματα του marina tower υπήρχε μια αυστηρή ρήτρα στα συμβόλαια.
Αναφέρει ότι για μεταβιβασθεί ένα διαμέρισμα πριν ολοκληρωθεί (δηλαδή στα μπετά) από τον ένα ιδιοκτήτη στον επόμενο, θα πρέπει να συναινέσει η Ελληνικό ΑΕ.
Αυτή την στιγμή εφόσον ακόμα δεν έχουν παραδοθεί τα διαμερίσματα στους ιδιοκτήτες τους «απαγορεύεται» να τα μεταβιβάσουν.
Προφανώς αυτό έγινε για να μην υπάρχει κερδοσκοπία στις τιμές.
Ως εδώ όλα καλά.
Όμως όπως γνωρίζετε υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση των κατοικιών που μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 12-18 μήνες.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η Lamda θα αναγκαστεί να πληρώνει από το καλοκαίρι του 2026, σοβαρά πέναλτι (2.000 ευρώ/όροφο την ημέρα) στους ιδιοκτήτες.
Το τελικό νούμερο των αποζημιώσεων μη έγκαιρης παράδοσης θα είναι θηριώδες, αφού θα προσεγγίζει τις 100.000 ευρώ ανά ημέρα.
Όμως οι άνθρωποι της LAMDA, όπως μου λένε, άρχισαν να γίνονται ελαστικοί, εάν κάποιος θέλει ΤΩΡΑ να πουλήσει το ακίνητο του, που ούτως η άλλως οι περισσότεροι τα έχουν σε εταιρείες.
Lamda: Η πονηρή απόφαση για τον Marina Tower 2
Πλέον σε μια περίπτωση που ξέρω, συμφώνησαν να προχωρήσει η πράξη της αγοραπωλησίας, εφόσον αφαιρεθεί η ρήτρα του πέναλτι για την καθυστέρηση της παράδοσης της κατοικίας.
Έτσι στα νέα συμβόλαια που θα υπογράφονται δεν θα περιλαμβάνεται ο επαχθής αυτός όρος.
Προφανώς η λογική πίσω από αυτή την «πονηρή» απόφαση είναι η εξής:
Αυτήν την ώρα το τετραγωνικό στο Marina Tower αποτιμάται στα 20.000 ευρώ.
Όμως οι νυν ιδιοκτήτες τα αγόρασαν από 9.000 έως 16.000 ευρώ, ανάλογα με την εποχή που τα συμφώνησαν και τον όροφο.
Άρα από την συναλλαγή κερδίζουν όλοι.
Και πωλητής και αγοραστής και LAMDA Development.
Not bad!!!
Gravity: State of the art καμπάνια για Lamda
Και τώρα που πέρασαν μερικές ημέρες από την ολοκλήρωση του ομολόγου της Lamda Development θέλω να σημειώσω, ότι όταν έχεις στόχο τα 500 εκατ. ευρώ και σηκώνεις το 88% (δηλαδή αγόρασαν 16.000 φυσικά πρόσωπα) από την ευρεία επενδυτική κοινότητα, τότε ένας κρίσιμος παράγοντας έχει δουλέψει ιδιαίτερα καλά.
Και αυτός είναι η επικοινωνία για το ομόλογο.
Που έδωσε με τον σωστό τόνο και την δυνατότητα στον κόσμο να καταλάβει και να αγοράσει.
Η καμπάνια ήταν state of the art.
Και η ομάδα της Gravity the Newtons απέδειξε γιατί την εμπιστεύεται η διοίκηση της Lamda για πολλά χρόνια τώρα.
Η ΑΑΔΕ και ο Φραγκούλης
Ο κ. Κώστας Φραγκούλης, ο επικεφαλής του Franman Group και του Propeller Club θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός στις κινήσεις της εταιρείας του, καθώς φαίνεται να εχει μπει στο στόχαστρο πολλών.
Μου λένε ότι τον τελευταίο καιρό εκεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετά από καταγγελίες, ερευνούν.
Και τον ψάχνουν big time.
Βέβαια αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά μπορεί και τίποτα.
Οι άνθρωποι της ΑΑΔΕ είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα ειδικά μετά από σοβαρές καταγγελίες…
Βέβαια είναι γεγονός ότι εάν σε βάλει στο μικροσκόπιο ο ελεγκτής δύσκολα ξεφεύγεις…..
Δύο σημαντικά γεγονότα
Να τονίσω δύο πολύ σημαντικά γεγονότα για την αγορά.
Σήμερα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο rebalancing του MSCI με έμπειρους χρηματιστές να μιλούν για κομβική συνεδρίαση που μπορεί να κρίνει την τάση για το επόμενο διάστημα. Εκτιμώνται περί τα 300 εκατ. ευρώ οι εκροές από την μετοχή της Metlen λόγω εξόδου από τον MSCI.
Επίσης, σε δύο ημέρες, δηλαδή την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το Χρηματιστήριο σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην σύνθεση των δεικτών FTSE και οι οποίες τίθενται σε ισχύ από την επόμενη εργάσιμη ημέρα της τρίτης Παρασκευής του Δεκεμβρίου 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονές Χριστουγέννων, 22/12/2025.
Σήμερα θα γίνει και η εκδήλωση για τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Θυμίζω ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες όπως ΑΔΜΗΕ, Premia, Dimand, AEM, ACAG, ΠΛΑΘ, ΠΡΟΦ, Trade Estate, ΑΒΑΞ, Φάις, ΙΝΤΕΚ, Κρι Κρι, ΛΑΒΙ, Noval, ΑΛΜΥ, ΠΛΑΚΡ.
Data center: Το «βαρύ πυροβολικό» του Στάσση
Εγκαίρως διέγνωσε την απόλυτη ανάγκη της Ευρώπης σε νέες υποδομές κέντρων δεδομένων ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ και προσανατόλισε τον όμιλο και προς αυτή την κατεύθυνση που θα φέρει πλούσια επιπλέον έσοδα και επιπλέον κερδοφορία.
Εδώ και εννέα μήνες το mononews.gr (wiseman 5 Μαρτίου: «Γιατί ο οραματιστής Γιώργος Στάσσης στέλνει το παγκόσμιο μήνυμα των mega data centers από τη Δυτική Μακεδονία») σας πληροφόρησε πρώτο ότι ο CEO της ΔΕΗ επικεντρώθηκε στα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η περιοχή. Μέσω… Κοζάνης και Πτολεμαΐδας μπήκε δυνατά στον παγκόσμιο κόσμο των data center, πιστοποιώντας πως είναι PowerTech παίκτης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ήδη μετράει την ανάπτυξη μιας μονάδας στη Σπάτα σε συνεργασία με τη DAMAC, συνολικής ισχύος 12,5 MW και με προοπτική επέκτασης στα 25 MW.
Το mega data center στη Δυτική Μακεδονία
Το μεγάλο πλάνο του Ομίλου αφορά στην δημιουργία data center στη Δυτική Μακεδονία.
Μεγάλο πλεονέκτημα η διαθεσιμότητα ιδιόκτητων εκτάσεων στα πρώην λιγνιτωρυχεία καθώς και η ύπαρξη παραγωγικής ισχύος και υποδομών. Στον αρχικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται το data center 300 MW με δυνατότητα σύντομης επέκτασης στο 1 GW αφού θα το απαιτήσουν οπωσδήποτε οι ανάγκες της αγοράς.
Στη ΔΕΗ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι με το mega – data center στη Δυτική Μακεδονία θα ανέβουν στο τραίνο των 12 GW στην Ευρώπη μέχρι το 2030.
ΔΕΗ: Έρχονται ανακοινώσεις για τον hyperscaler
Γιατί όμως αυτό το τεράστιο project ήταν εκτός του βασικού επενδυτικού σχεδίου στην παρουσίαση που έκανε ο Στάσσης στα πλαίσια του Capital Markets Day στο Λονδίνο;
Ήταν το ερώτημα πολλών και την απάντηση έδωσε ο ίδιος: «Πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία με hyperscaler. Αυτή την στιγμή, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους, εισπράττοντας θετικό feedback ενώ το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη του 2026 με την τελική απόφαση».
Με δυο λόγια πρώτα η απαραίτητη τεράστια συνέργεια και κατόπιν η ένταξη. Το κάρο πρέπει να είναι πίσω από το άλογο.
Να σας αποκαλύψουμε πως το κενό της Ευρώπης σε mega data center υπολογίζεται περί τα 12 GW μέχρι το 2030 με τις συνολικότερες προβλέψεις να θέλουν το ευρωπαϊκό «χαρτοφυλάκιο» να φτάνει τα 28 GW μέχρι το 2030 από 20 GW το 2027.
Και ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης…
Ο προσανατολισμός του Στάσση στα data center δεν βασίζεται σε μια αποσπασματική απόφαση αλλά κυρίως στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και στη δομή των υπηρεσιών που προσφέρει, με αιχμή το «energy management».
Η ψηφιοποίηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν οργανικό μέρος του επενδυτικού σχεδίου του Ομίλου, με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά κερδοφορίας και ανάπτυξης.
Από …«αύριο», ειδικό βάρος στην αποθήκευση…
Αν όμως αυτά είναι τα πλάνα του Στάσση για το «μεθαύριο» (σ.σ. όσο και αν αυτό βρίσκεται πολύ κοντά) υπάρχει και το «αύριο το πρωί»: Μιλάμε για έργα αποθήκευσης με standalone μπαταρίες, συνολικής ισχύος 1 GW, που θα λειτουργήσει το πολύ σε ενάμιση χρόνο.
Ο νέος παραγωγικός προσανατολισμός παραγωγής, περιλαμβάνει αποθήκευση, ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, ανασχεδιάζοντας έτσι την τροφοδοσία στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.
Διαδικαστικά υπάρχει εκκίνηση τριών μονάδων μπαταριών των 50 MW η καθεμία, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σε Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και Μελίτη. Τα έργα θα διασφαλίσουν ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο και την παροχή ευέλικτης ισχύος στις ώρες αιχμής.
Στην τριετία 2026- 2028, η λεγόμενη «ευέλικτη παραγωγή» της ΔΕΗ θα φτάσει τα 1500 ΜW.
Berlin calling Πιερ (και στο βάθος Eurogroup)
Δύο ομιλίες με ξεχωριστή βαρύτητα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Βερολίνο.
Λίγους μόλις μήνες μετά τη 10η επέτειο του δημοψηφίσματος, σε μια περίοδο που η γερμανική οικονομία κλυδωνίζεται δημοσιονομικά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ καλείται να παρουσιάσει πώς η Ελλάδα κατάφερε να βγει από την κρίση.
Έτσι, σήμερα το πρωί ο Πιερρακάκης θα απευθυνθεί σε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU-CSU, που συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Οικονομικών της Bundestag και σε πρόγευμα εργασίας που διοργανώνει το Ίδρυμα Konrad Adenauer.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κάρστεν Βίλντμπεργκερ, αλλά και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπέιλ.
Και αν η τελευταία συνάντηση μυρίζει… Eurogroup, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι το ραντεβού και η ατζέντα έχουν συμφωνηθεί εδώ και πολλές εβδομάδες.
Παπασταύρου: Ξεκινάει το Εξοικονομώ 2025
Διαβάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου στον Γιώργο Σιαδήμα, καταλαβαίνει εύκολα κανείς την προτεραιότητα που έχει θέσει το ΥΠΕΝ στην ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Όμως, η προσοχή του Παπασταύρου και του Υφυπουργού, Νίκου Τσάφου δεν είναι στραμμένη μόνο στα μεγάλα της ενέργειας, αλλά και στα καθημερινά.
Σε αυτό το πλαίσιο, μαθαίνω πως ξεκλείδωσε το Εξοικονομώ 2025.
Σήμερα, το ΥΠΕΝ ανακοινώνει την έγκριση των αρχικών πινάκων του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2025.
Ουσιαστικά μετά και την σημερινή έγκριση των αρχικών πινάκων του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2025», ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών που εντάχθηκαν σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπερβαίνει τις 135.000, με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Το ΥΠΕΝ αύξησε τους προϋπολογισμούς ενεργειακής αναβάθμισης, απλοποίησε τις διαδικασίες με έμφαση σε δικαιούχους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιτάχυνε τις διαδικασίες υπό τον συντονισμό της Γ.Γ., Δέσποινας Παληαρούτα.
Είναι ξεκάθαρο ότι το ΥΠΕΝ ανεβάζει ταχύτητα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και υλοποιεί τα αιτήματα που φτάνουν στην πόρτα της Μεσογείων απευθείας από τους πολίτες…
Μύκονος: Νέα εταιρεία από τον ξενοδόχο Γιώργο Δακτυλίδη
Αν υπάρχει μια οικογένεια που έχει βάλει σφραγίδα στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο της Μυκόνου, αυτή είναι η οικογένεια Δακτυλίδη. Ο πατριάρχης Γιώργος Δακτυλίδης έχει παραδώσει μια ξενοδοχειακή αυτοκρατορία στα 4 παιδιά του, Παναγιώτη, Μάρκο, Μάριο και Βαγγέλη οι οποίοι πλέον διαχειρίζονται 14 μονάδες, μεταξύ των οποίων τα Royal, Imperial, Villa Collection, Utopia, Avaton κ.λπ.
Κι αν πιστεύει κάποιος ότι ο Γιώργος Δακτυλίδης, ο οποίος ξεκίνησε με έναν μεταχειρισμένο εκσκαφέα να αλλάζει τον ξενοδοχειακό χάρτη της Μυκόνου, ότι θα συνταξιοδοτούταν, μάλλον δεν τον έχει γνωρίσει. Μπολιασμένος με τις business ο Δακτυλίδης προχώρησε την Παρασκευή στη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της «Ανατολή Ηλίου Ξενοδοχειακή, Τουριστική, Εμπορική, Κατασκευαστική», με κεφάλαιο 25.000 ευρώ.
Μια εταιρεία real estate για την εκμίσθωση και εκμετάλλευση ακινήτων, αγοραπωλησίες, ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Και φαντάζομαι ότι ο υπερδραστήριος Γιώργος Δακτυλίδης ετοιμάζει νέες δουλειές στην αγαπημένη του Μύκονο.
Το νέο βήμα του Γιώργου Κεχριμπάρη
Και μιας και μιλάμε για ανθρώπους της αγοράς που δεν συμβιβάζονται με τη συνταξιοδότηση και θέλουν συνεχώς να δημιουργούν, ένας τέτοιος είναι και ο Γιώργος Κεχριμπάρης.
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TÜV HELLAS (TÜV NORD) & Regional Manager Middle East TÜV NORD GROUP, για 30 χρόνια δραστήριο στέλεχος, πριν από λίγους μήνες συνταξιοδοτήθηκε, αλλά δεν σταματά πουθενά.
Ίδρυσε την εταιρεία Rpospera με σκοπό την παροχή υπηρεσιών επιστημονικών τεχνικών συμβουλών, αγοραπωλησία ακινήτων, συμβουλές μηχανικού, πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας αλλά και… υπηρεσίες συμβούλου ψυχικής υγείας, καθώς στην εταιρεία βρίσκεται με ποσοστό 40% και η σύζυγος του κ. Κεχριμπάρη, η Μάρβα Σκαρμέα, γνωστή ψυχοθεραπεύτρια αλλά και Σύμβουλος Δημάρχου του Αθηναίων σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.
Το κανονικό κόμμα και οι άλλοι
Πριν από ένα χρόνο συνέβη μια από τις πιο κωμικοτραγικές στιγμές στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το γνωστό και ως μπουζουξίδικο του ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο που έγινε δηλαδή σε νυχτερινό κέντρο, τότε που οι σύνεδροι έμπαιναν από το υπόγειο λέγοντας συνθηματικό ενώ είχαν αποκλειστεί οι «Κασσελίστας». Θυμήθηκα επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε τη χώρα, να είναι υπό διάλυση και τον ίδιο του τον πρόεδρο, τον αξιοπρεπή αλλά λίγο Σωκράτη Φάμελλο να ανακοινώνει ουσιαστικά τη διάλυση του κόμματος για να πάνε στο κόμμα Τσίπρα που δεν έχει ακόμη ιδρυθεί.
Και τα θυμήθηκα όλα αυτά βλέποντας την εσωκομματική εκλογική διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας. Ολα με τάξη, οργάνωση, πάνω από 122 χιλιάδες εγγράφηκαν να ψηφίσουν, μια προσυνεδριακή διαδικασία άψογη που δείχνει ότι η ΝΔ είναι κανονικό κόμμα, παρά τα προβλήματα που έχει.
Ενώ βλέπεις το ΠΑΣΟΚ να έχει κάνει εκλογές πριν από ένα χρόνο και ο αρχηγός Νίκος να αμφισβητείται κάθε δεύτερη μέρα ενώ η Αριστερά μοιάζει με σκορποχώρι.
Οι εκλογές, ο Greg και ο απόλυτος έλεγχος της ΝΔ
Μαθαίνω ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωκομματικές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας είχε (και έχει) ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Οπως μου είπε άνθρωπος που ξέρει καλά τα νεοδημοκρατικά, έπιασε τόπο η δραστηριότητα του Greg, ο οποίος το τελευταίο τρίμηνο έτρεχε σαν τον… Βέγγο σε κομματικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα της χθεσινής κάλπης έδειξαν ότι ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου έκανε όλη τη «βρόμικη» δουλειά, δηλαδή το «χαμαλίκι» για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ελέγχουν απόλυτα τον κομματικό μηχανισμό σε επίπεδο νομαρχιακών και συνέδρων.
Ο Greg είχε το τελευταίο διάστημα πλήθος συναντήσεων με βουλευτές, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και η δραστηριοποίησή του έφερε το αποτέλεσμα του απόλυτου ελέγχου του κομματικού παιχνιδιού, όσο κι αν προσπάθησαν κι άλλοι να αποκτήσουν ισχυρά ερείσματα.
Η «Ιθάκη» του Τσίπρα και το έγκλημα στο Μάτι
Από σήμερα θα έχουμε να ασχολούμαστε με την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα το οποίο πλέον κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και δεν έχουμε φόβο μήπως μας κάνει ασφαλιστικά μέτρα αν γράψουμε κάτι για όσα μας διηγείται στο πόνημά του.
Σε λίγες ημέρες θα κάνει και την επίσημη παρουσίαση, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα ακούσουμε πολλά από εδώ και στο εξής. Πλέον το βιβλίο μπαίνει στην κρησάρα της ελληνικής κοινωνίας και όλων εμάς που ζήσαμε τον πολιτικό βίο του νέου… Οδυσσέα, ο οποίος ψάχνει την «Ιθάκη» του, αφού πρώτα περάσει από την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Εχουμε ασχοληθεί βεβαίως με το δραματικό 2015, αφού «πουλάει», αλλά δεν ασχοληθήκαμε με την μεγαλύτερη εθνική τραγωδία της Μεταπολίτευσης, το έγκλημα στο Μάτι με τους 100 και πλέον νεκρούς, που έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, ξέρετε πόσες σελίδες, από τις 762 συνολικά, αφιερώνει γι’ αυτή την ανεπανάληπτη τραγωδία; Μόλις… 7. Και πώς το κάνει αυτό; Λες και γράφει μυθιστόρημα ή ένα Άρλεκιν, αποστασιοποιημένος, με λογοτεχνικό ύφος και χωρίς καμιά διάθεση για αυτοκριτική.
Γράφει ο κ. Τσίπρας: «Ο αφανισμός ανυποψίαστων ανθρώπων από μια αδυσώπητη δύναμη που έπρεπε, αλλά δε μπορέσαμε να ελέγξουμε. Άκουσα τον εαυτό μου για πρώτη φορά να ψιθυρίζει «γιατί Θεέ μου;» εγώ που ποτέ δεν επικαλέστηκα το Θεό για να εξηγήσω το Σύμπαν, που είχα μάθει να ψάχνω τις αιτίες στη γη και όχι στον ουρανό».
Εγώ ξέρω ότι η επίκληση του Θεού από έναν άθεο (δικαίωμά του βεβαίως) είναι η απόλυτη υποκρισία. Διότι απλά θέλει να βγάλει από πάνω του το άγος της καταστροφής και καταφεύγει στο θείο.
Ντροπή. Και καλά κάνουν οι συγγενείς των θυμάτων και είναι εξοργισμένοι.
Η ντροπή της σύσκεψης
Και λέει για εκείνη την απίστευτη θεατρική παράσταση στο Κέντρο Επιχειρήσεων, με τον ίδιο, τον Πολάκη, τον Φάμελλο και όλους εκείνους τους ανευθυνοϋπεύθυνους υπουργούς: ««Η ατμόσφαιρα ήταν σιωπηλή και αποπνικτική. Η ενημέρωση που ζήτησα αποσπασματική, δυσοίωνη, αλλά χωρίς καθαρή εικόνα της καταστροφής, λες και οι άνθρωποι κρύβονταν από την αλήθεια και τον ίδιο τον εαυτό τους».
Βγάζει δηλαδή τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών, κατηγορώντας τους άλλους γιατί… δεν τον ενημέρωσαν. ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΨΕΜΑ κύριε… Οδυσσέα.
Την ώρα της σύσκεψης όλοι ήξεραν για δεκάδες πτώματα, όλοι είχαν εικόνα της ανείπωτης καταστροφής, αλλά ο Τσίπρας και η παρέα του ήθελαν απλά να συγκαλύψουν την πραγματικότητα.
Και σίγουρα ο θάνατος τόσων αθώων ψυχών δεν οφείλεται στον «μανιασμένο δυτικό άνεμο», όπως γράφει. Επειδή μιλάμε, και σωστά, για το έγκλημα στα Τέμπη, να η ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε και για το έγκλημα στο Μάτι. Τώρα που ο Τσίπρας μας κάνει τη χάρη να αφιερώσει μόλις 7 σελίδες για να «ξεπλυθεί» από το αίμα τόσων αθώων.
Ετσι για να μη νομίζει ότι είμαστε αμνήμονες…
«Πνίγονται» οι ελληνικές φυλακές
Μαθαίνω ένα στοιχείο εξαιρετικά ανησυχητικό που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Οπως με ενημέρωσε πηγή μου, ο αριθμός των φυλακισμένων σε όλες τις ελληνικές φυλακές έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Συγκεκριμένα έγκλειστοι βρίσκονται αυτή την ώρα 13.300 όταν οι φυλακές έχουν 10.763 θέσεις, δηλαδή σχεδόν 3.000 περισσότεροι φυλακισμένοι.
Ασφυκτικές καταστάσεις που αφενός βάζουν την Ελλάδα σε μια δραματική λίστα ως προς τον υπερπληθυσμό και τις συνθήκες διαβίωσης κι αφετέρου μπορεί να οδηγήσουν σε εξεγέρσεις που θα πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μαθαίνω ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες ο αριθμός των φυλακισμένων ήταν 12.979 και πριν από 2 χρόνια κάτω από 11 χιλιάδες. Επομένως κάτι συνέβη και γέμισαν τα κελιά, κι αυτό δεν είναι άλλο από την αυστηροποίηση των ποινών που οδηγεί στις φυλακές περισσότερο κόσμο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 2.500 με 3.000 κρατούμενοι εκτίουν ποινές για πλημμελήματα!!!!
Ο σχεδιασμός που είχε γίνει το 2020-2021 από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για τη δημιουργία δικτύου νέων φυλακών (οικονομικές φυλακές στη Χαλκίδα, νέο κατάστημα κράτησης στα Ιωάννινα κ.λπ.) έχει μείνει στα χαρτιά. Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και στο έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων φυλακών 2.000 θέσεων στον Ασπρόπυργο.
Οπότε, κάτι πρέπει να γίνει στις φυλακές που μετατρέπονται σε κολαστήρια…
Η απάντηση του «Ψηλού» στις μισές αλήθειες
Οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από το μεγαλύτερο ψέμα γιατί γίνονται το καλύτερο πεδίο παραπληροφόρησης, δεδομένου ότι αναπαράγονται εύκολα και από τα σόσιαλ μίντια.
Είδαμε για παράδειγμα τον Παύλο Μαρινάκη να καλείται να απαντήσει στο Briefing με τους πολίτες (αυτό που συνεχίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα) σε ερώτηση περί μισθών Βουλγαρίας, αυτά δηλαδή που υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
Αφού σχολίασε ότι όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο μιλούν λες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 εξελέγη πρωθυπουργός στο Λουξεμβούργο, απάντησε με στοιχεία ως προς την αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και τη σημασίας της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Και αφού αναφέρθηκε στις μισές αλήθειες της αντιπολίτευσης, επανέλαβε ότι ναι μεν η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί που αξίζει στους πολίτες, αλλά, σε κάθε περίπτωση, πάει πολύ να «μας κουνάνε το δάχτυλο τα κόμματα της απόλυτης καταστροφής».
Η Σοφία στα Ιεροσόλυμα
Την ανακαίνιση του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως και την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για αναβίωση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού ανακοίνωσε από τα Ιεροσόλυμα η Σοφία Ζαχαράκη.
Η υπουργός Παιδείας το Σάββατο και την Κυριακή βρέθηκε στην περιοχή για την επέτειο των 20 ετών από την ενθρόνιση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου.
Η Σοφία Ζαχαράκη στην συνάντηση με τον Πατριάρχη εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει εμπράκτως το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβίωση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, ενώ παράλληλα πρότεινε και συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πέρα από τις σημαντικές ανακοινώσεις η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή.
Ο εφοπλιστής, ο υπουργάρας και οι 2 εξωσυζυγικές σχέσεις
Και από τα δύσκολα και στριφνά οικονομικά και πολιτικά νέα ήλθε η ώρα να περάσουμε στα hot νέα.
Στα πραγματικά juicy .
Έμαθα από τον φίλο μου, τον εφοπλιστή με τον γάτο Dollar, ο οποίος ήταν παρών το Σάββατο στον Αντώνη Ρέμο στο διάσημο ΝΟΧ του Άγγελου Κοτταρίδη, πως οι δύο (αριθμός: 2 και χαρά στο κουράγιο του) εξωσυζυγικές σχέσεις υπουργού, απέκτησαν επαφή μεταξύ τους!
Μάλιστα.
Μιλάνε στο τηλέφωνο, περιέργως όχι για να τσακωθούν αλλά για να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την συμπεριφορά του «παράνομου» δεσμού τους.
Οι φήμες πως ανταλλάσσουν πληροφορίες για να τσεκάρουν εάν όντως ο υπουργός βρίσκεται στο σπίτι μίας εκ των δύο και όχι στην οικία άλλης τρίτης παράνομης αγαπημένης
Όπως σχολίασε πλατινομαλλούσα φίλη του εφοπλιστή κάπως ειρωνικά, την ώρα που μου έλεγε τα νέα: «Τελικά γίναμε ΠΑΣΟΚ. Τόση δραστηριότητα ούτε τις εποχές της αστακομακαρονάδας του 1996-2004».
Χαμογελάσαμε και οι δυο πονηρά.
Πολιτικοποιημένο τελικά το κορίτσι του εφοπλιστή!!!
Η Κίμπι και οι αμαζόνες της στο ΣΕΦ ξανά…
Απορώ πώς προλαβαίνει και τα συνδυάζει όλα η αεικίνητη Κίμπερλι Γκιλφόιλ.
Δεν έχει κλείσει μήνα στην Ελλάδα και βρίσκεται παντού.
Από τις μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες στα δείπνα με επιχειρηματίες και εφοπλιστές κι από κοινωνικές εκδηλώσεις και… μπουζούκια στον Ολυμπιακό.
Ομολογώ ότι περίμενα ότι θα πάει και στο ΟΑΚΑ για να δει τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ, και για λόγους ισονομίας. Ίσως να το κάνει αυτή την εβδομάδα.
Μέχρι τώρα πάντως έχει το 2 στα 2 στο ΣΕΦ αφού όποτε πήγε να δει τον Ολυμπιακό αυτός νίκησε και με σχετική άνεση. Αυτή τη φορά η πρέσβης δεν φορούσε λευκά, αλλά κολλητό μίνι φόρεμα, μαύρου χρώματος, και μαύρες μπότες.
Και το τελετουργικό με την Κίμπερλι ίδιο.
Πρώτο ημίχρονο με τους αδερφούς Αγγελόπουλους στις θέσεις των VIP και στο δεύτερο ημίχρονο στις court seats όπου βρίσκονται τα πρόσωπα που την ακολουθούν παντού.
Ο στυλίστας της, Fancy James έλειπε στις ΗΠΑ, όμως, στο ΣΕΦ με την πρέσβη ήταν και πάλι οι δύο ξανθές αμαζόνες (και μια μελαχροινή), έβγαλαν φωτογραφίες στο τέλος του αγώνα και χάρηκαν με τη νίκη του Θρύλου.




Και η ψαροφαγία της Κίμπερλι στο «Ιώδιο»
Και για να μη νομίζετε ότι η «Κίμπι» -για τους φίλους- μετά το ΣΕΦ σταμάτησε να βγαίνει, σας πληροφορώ ότι είχε κι άλλη έξοδο. Ο εφοπλιστής με τον γάτο Dollar περνούσε το Σάββατο το βράδυ τυχαία από το Κολωνάκι. Ο Dollar νιαούρισε απελπισμένα όταν άρχισε να μυρίζει τις εκπληκτικές μυρωδιές που έβγαιναν από το cozy εστιατόριο Ιώδιο στη Λουκιανού, το οποίο είναι κορυφαίο στην ψαροφαγία.
Αμέσως το μάτι του εφοπλιστή έπεσε πάνω σε μια ωραία φιγούρα με κοντό μίνι φόρεμα που μπήκε στο εστιατόριο για να απολαύσει τα μοναδικά ψάρια. Ηταν η Κίμπερλι Γκιλφόιλ με την παρέα της, τον γιο της Ρόναν και δύο νεαρές όμορφες κυρίες.
Η πρέσβης κάθισε αρκετή ώρα στο Ιώδιο και γεύτηκε τα πιάτα που παρήγγειλε, με τον γάτο Dollar να κοιτάζει πεινασμένος από τη βιτρίνα.
Σας παραθέτω και τις σχετικές φωτό και το βίντεο από την επίσκεψη της Κίμπερλι στο εστιατόριο.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πόσα κέρδη είχαν στο 9μηνο Κούστας, Φράγκου, Τσάκος, Κωνσταντακόπουλος, Προκοπίου, Παληού, Αλαφούζος
- Η δεσπόζουσα θέση της booking.com
- Γονική παροχή με επικαρπία στον γονιό: Πότε δεν συμφέρει και ποια λύση είναι καλύτερη σε περίπτωση χρεών
- O εντυπωσιακός γάμος του γιού του Αβραμόπουλου, τι φοβάται το ΜΜ, τον Μάρτιο ο ανασχηματισμός, το τετ α τετ Αδωνι – Greg και το γκάζι Παπασταύρου