• Business

    Σκάνδαλο Folli Follie: Τα εμπόδια των Κουτσολιούτσων στις έρευνες της Α&Μ και ΕΥ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    «Τρικλοποδιές» στη προσπάθεια να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις της QCM για την «μεγάλη απάτη» στην Folli Follie από ανεξάρτητους ελεγκτές φέρεται να επιχείρησε να βάλει η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Αυτό προκύπτει από την ενδιάμεση έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου της PwC, σύμφωνα με την οποία εντοπίσθηκαν «ορισμένα περιστατικά, τα οποία αποτελούν ενδείξεις ενδεχόμενης παρεμπόδισης ελέγχου».

    Σε ένα από αυτά τα περιστατικά φέρεται να εμπλέκεται ο Hal Hirsch, Managing Partner της εταιρείας Sovereign Capital Partners (SCP) και δικηγόρος με άδεια άσκησης επαγγέλματος στη Νέα Υόρκη. Ο κ.  Hirsch φέρεται να είχε ευρύτερο ρόλο στα τεκταινόμενα στην Folli Follie μετά τις αποκαλύψεις της QCM, όντας συνεννόηση με την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Ο κ. Hirsch σύμφωνα πάντα με τον έλεγχο της PwC, εμφανίζεται να ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με τον χειρισμό της σχέσης και την εποπτεία του έργου που διεξαγόταν από την Alvarez & Marsal (A&M) στα (αρχικά στάδια τουλάχιστον). Φαίνεται μάλιστα να συνέβαλε στον περιορισμό του πεδίου της εγκληματολογικής έρευνας της A&M, παρ’ ότι «η σύμβαση της SCP με την Folli Follie αφορούσε στην εταιρική και οικονομική αναδιάρθρωσή της, με συγκεκριμένη αναφορά στη διασφάλιση χρηματοδότησης για τον όμιλο».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Hirsch φέρεται να επεδίωκε η A&M να εξετάσει «τι έγινε και όχι ποιος έπραξε τι» και παράλληλα ο έλεγχος να επικεντρωθεί στο έτος 2017. Ένας χρονικός περιορισμός που θα βοηθούσε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της έρευνας. Ο κ. Hirsch, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές στην ενδιάμεση έκθεση, ενδέχεται να σύστησε την A&M στην Folli Follie καθώς κατά το βιογραφικό του ήταν προηγουμένως και υψηλόβαθμο στέλεχος της A&M.

    «Οι περιστάσεις διεξαγωγής της έρευνας της A&M», σύμφωνα με τον έλεγχο, «ήταν προβληματικές και για άλλους λόγους». Η A&M, όπως αναφέρεται στον έλεγχο, υποχρεώθηκε μέσω της σύμβασής της με την Folli Follie να ενεργεί υπό την καθοδήγηση και του Γιώργου Κουτσουλιούτσου, ο οποίος τότε εκτελούσε χρέη CEO της εταιρείας. «Καθώς ο κ. Γιώργος Κουτσολιούτσος είχε εμπλακεί στενά με τις πράξεις που διερευνούσε η Α&Μ, η ανάμιξη αυτή του επέτρεψε να είναι σε θέση να επηρεάσει να καθυστερήσει ή να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της A&M», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον έλεγχο.

    Η περίπτωση της ΕΥ

    Πέρα από την έρευνα της A&M, η PwC εντόπισε σοβαρές ενδείξεις και για οργανωμένη παρεμπόδιση της ελεγκτικής εταιρείας ΕΥ, η οποία την ίδια χρονική περίοδο (Ιούνιος 2018) ανέλαβε να διενεργήσει συγκεκριμένο έλεγχο στην Folli Follie. Η ΕΥ αντιμετώπισε διάφορα εμπόδια στις προσπάθειές της, να εκπληρώσει τα καθήκοντά της γεγονός το οποίο δεν φαίνεται να ήταν τυχαίο καθώς εντοπίσθηκαν επικοινωνίες από τις οποίες εκτιμάται ότι υπήρχε οργανωμένη προσπάθεια καθυστέρησης της εργασίας της ΕΥ από τον Γιώργο Κουτσολιούτσο και άλλους.

    Ειδικότερα, ενώ η σύμβαση παροχής υπηρεσιών προέβλεπε υπογραφή συμβάσεων μεταξύ των γραφείων της ΕΥ σε άλλες χώρες με θυγατρικές του ομίλου Folli Follie σε αυτές τις χώρες, προκειμένου να εκτελεστούν οι συμφωνημένες διαδικασίες σε ολόκληρο τον όμιλο, φαίνεται πως τελικά ένας μικρός αριθμός θυγατρικών υπέγραψε μεταγενέστερες συμβάσεις ίδιου τύπου με τοπικά γραφεία της ΕΥ. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις η έρευνα εντόπισε ενδείξεις ότι η ΕΥ εμποδίστηκε από το να ξεκινήσει ουσιαστικά τις διαδικασίες.

    Τελικά, η ΕΥ παραιτήθηκε λίγο καιρό αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2018 χωρίς να ξεκινήσει ουσιαστικά το έργο της λόγω της αδυναμίας της να προχωρήσει όπως είχε συμφωνηθεί. Σε επιστολή που απέστειλε η EY (και επικαλείται διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και ότι 20 από τις 38 θυγατρικές του ομίλου Folli Follie δεν είχαν υπογράψει συμβάσεις για να αρχίσει να εργάζεται, και ότι δεν της κοινοποιήθηκαν ποτέ οι πληροφορίες της Α&Μ. Επιπλέον, η ΕΥ αναφέρει ότι παρότι στη σύμβαση είχε οριστεί πως θα προενέκρινε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις της Folli Follie σχετικά με τη δέσμευση της ΕΥ, η Folli Follie είχε εκδώσει έξι ανακοινώσεις χωρίς τέτοια έγκριση.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος από τη φυλακή: Η οικογένειά μας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αποκομίσει οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος

    Φλαμπουράρης-Χαρίτσης-Αραχωβίτης: Μήνυσαν τον διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση

    Αποκαλύψεις για Folli Follie: Ένταλμα σύλληψης για τον Γιάννη Μπεγιέτη – Δηλώσεις με αιχμές στο mononews από τον Αλέξη Κούγια

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ