• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι 5+3 μετοχές που βγάζουν άμυνα και το στοίχημα για υπέρβαση των 1.200 μονάδων

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ήταν οι μετοχές που έβγαλαν άμυνα χθες, ενώ σε μια σειρά άλλες, όπως ο Μυτιληναίος ή Cenergy και Τιτάν, παρά το αρνητικό πρόσημο, είχαν μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα, με τους συναλλασσόμενους να σπεύδουν να τοποθετηθούν σε καλύτερες τιμές.

    Αυτός ήταν και ο λόγος, σύμφωνα με τους αναλυτές που η αγορά όταν είδε τα δύσκολα, πλησιάζοντας επικίνδυνα την περιοχή των 1.167 μονάδων, γύρισε πάνω από τις 1.170 με τις συναλλαγές να ανεβάζουν ταχύτητα.

    Απομάκρυνση από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών τις 1.163 μονάδες, δίνει σχετική ασφάλεια σε μία συγκυρία που τα ξένα χρηματιστήρια κλυδωνίζονται από τις απρόβλεπτες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Το μάζεμα της αγοράς και η επιστροφή πάνω από τις 1.180 μονάδες δεν είναι αδιάφορη κίνηση. Ή κίνηση που δεν συνδέεται με την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει παγωμένα τα επιτόκια.

    Οι αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποιήσαμε συνεχίζουν να μεταδίδονται στις συνθήκες χρηματοδότησης, περιορίζοντας τη ζήτηση και συμβάλλοντας στη μείωση του πληθωρισμού, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον στόχο του 2%», επανέλαβε.

    Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αρκούντως περιοριστικά επίπεδα για όσο καιρό χρειαστεί.

    Το ότι διατηρήσαμε τα επιτόκια αμετάβλητα στη σημερινή συνεδρίαση δεν σημαίνει ότι δεν θα τα αυξήσουμε ξανά, τόνισε.

    Η ίδια χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων.

    Οι θετικές επιπτώσεις της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολλαπλές, με κορυφαία ωστόσο τη δυνατότητα της ευχερέστερης και φθηνότερης χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους και κατ’ επέκταση όλων των νομικών προσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που επιζητούν χρηματοδοτικούς πόρους.

    Ο ευρωπαϊκός απόηχος της αναβάθμισης ήταν άμεσος: η Unicredit, κορυφαία ιταλική τράπεζα και 34η σε μέγεθος τράπεζα με ενεργητικό €858 δισ. λειτουργικά κέρδη πάνω από €1 δισ. και προσωπικό 75 χιλ. εργαζομένους και με δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη, ανήγγειλε την συμφωνία της με την Alpha Bank.

    Με τη συμπόρευση των δύο τραπεζών  στην πολλά υποσχόμενη Ρουμανική αγορά, στις ασφαλιστικές εργασίες και με την επιθυμία για απόκτηση του 9% των μετοχών της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 από το ΤΧΣ.

    Ευλόγως, οι ξένοι οίκοι (J.P.Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, AXIA) σπεύδουν να εγκωμιάσουν τη συμφωνία και να αναβαθμίσουν τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών καθώς σε συνέχεια της μεταβίβασης των μετοχών της Alpha Bank θα ακολουθήσει το 15-25% της Εθνικής ΕΤΕ 3,31% 7,81 και το 27% της Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 οδηγώντας στον  απογαλακτισμό των ελληνικών τραπεζών από την υπερβολική κρατική κηδεμονία ελέω της συμμετοχής του ΤΧΣ.

    Ωστόσο, η κίνηση του Γ.Δ. που θα επιτρέψει την υπέρβαση των 1.200 μονάδων απαιτεί αυξημένες συναλλαγές, δηλαδή πάνω από 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, διαδικασία που μπορεί να εκτυλιχθεί τις επόμενες ημέρες καθώς ξεκίνησε ήδη η δημοσιοποίηση των θετικών μεγεθών του 9μηνου αρκετών δεικτοβαρών τίτλων (Μυτιληναίος χθες και έπονται Alpha Bank, Eurobank κ.ά.), πιστοποιώντας ότι τα εταιρικά μεγέθη των εισηγμένων θα συνεχίσουν να βελτιώνονται στο 2ο εξάμηνο, τη στιγμή που οι χρηματικές διανομές θα φτάσουν τα 3 δισ. το 2023 με τις αποδόσεις λόγω μερισμάτων ή επιστροφών κεφαλαίου να φτάνουν το 3,6%!

    Διαβάστε επίσης:

    Βουλιάζουν οι Big Tech – Στα 200 δισ. δολάρια οι απώλειες στην κεφαλαιοποίησή τους

    Pantelakis Securities: Η Ideal Holdings αλλάζει επίπεδο με τα Attica – Η δίκαιη αποτίμηση στα €8,1 με 43% ανοδικό περιθώριο

    Euroxx για Mytilineos: Θα ξεπεράσει τους στόχους για το 2023 – Έρχονται EBITDA πάνω από 1 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ