• Business

    Euroxx για Mytilineos: Θα ξεπεράσει τους στόχους για το 2023 – Έρχονται EBITDA πάνω από 1 δισ.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS


    Η Mytilineos ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο τρίτου τριμήνου πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, καταγράφοντας την υψηλότερη τριμηνιαία κερδοφορία στην ιστορία της, εξηγεί η Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Η τιμή στόχος διατηρείται στα 48 ευρώ ανά μετοχή και η σύσταση είναι overweight.

    Η Mytilineos αναφορικά με τις πολιτικές ESG έλαβε πρόσφατα αξιολόγηση ”ΑΑ” στον δείκτη MSCI ESG (από ”Α” προηγουμένως), μια βαθμίδα κάτω από την καλύτερη αξιολόγηση.

    H ανάπτυξη οδηγήθηκε από τον τομέα της ενέργειας, παρά τις σημαντικά χαμηλότερες ενεργειακές και τιμές των μετάλλων, με τον συνεργατικό χαρακτήρα του ομίλου να αφήνει το στίγμα του όσον αφορά τη λειτουργική αποδοτικότητα.

    Η M Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εναλλαγές στα περιουσιακά στοιχεία συνέχισαν να ξεπερνούν τις προσδοκίες, ενώ ο τομέας αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά και στα μεγέθη του 4ου τριμήνου. «Από τη έναρξη κάλυψης της μετοχές στις 9 Οκτωβρίου, η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 17%.

    Παρόλα αυτά, ενόψει αυτών των επιδόσεων του τρίτου τριμήνου και του παραδοσιακά ισχυρού τριμήνου που έχουμε μπροστά μας, επιφυλασσόμαστε για ανοδικό κίνδυνο στα EBITDA του ενός δισ. και επαναλαμβάνουμε την υπερεπενδεδυμένη θέση μας για την Mytilineos», εξηγεί η Euroxx.

    Τα EBITDA για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση στα 285 εκατ. ευρώ, 6% πάνω από τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής, καταφέρνοντας να επιτύχει διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους κατά 8%, τα ενεργειακά EBITDA ανήλθαν σε 229 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση, χάρη στους ισχυρούς ρυθμούς λειτουργίας της M RES, το σχέδιο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων καθώς και την παραγωγή θερμικής ενέργειας, που επίσης αντιπροσωπεύει τη συμβολή της νέας μονάδας CCGT H-Class 826MW.

    Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο εννέα μηνών (ΑΠΕ και θερμική) ανήλθε σε 4,41TWh, ενώ η ίδια η λειτουργούσα ισχύς ΑΠΕ ανήλθε σε 626MW με άλλα 4,2 GW υπό κατασκευή ή και σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

    Τα EBITDA τρίτου τριμήνου από τον τομέα των μετάλλων διαμορφώθηκαν στα 57 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 12% σε ετήσια βάση λόγω των χαμηλότερων προμηθειών για billet και αλουμίνα.

    Παρόλα αυτά, η κερδοφορία του τομέα υποστηρίχθηκε από την εξασφαλισμένη τιμή στο LME και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε ευνοϊκές τιμές, σε συνδυασμό με το σφιχτό κόστος παραγωγής.

    Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο κατέγραψαν αύξηση 32% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 193 εκατ. ευρώ, 15% πάνω από τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής.

    Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα EBITDA της Mytilineos διαμορφώθηκαν σε 723 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35% σε ετήσια βάση, με τα καθαρά κέρδη να διευρύνονται κατά 48% σε ετήσια βάση στα 462 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται σε 1,37 δισ. ευρώ, με προσαρμοσμένο καθαρό χρέος/EBITDA στις 1,37 φορές, παρά το βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Στα €723 εκατ. τα EBITDA στο 9μηνο, άλμα 48% στα καθαρά κέρδη

    Moody’s: Τι σημαίνει η συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit και γιατί είναι σημαντική

    Χρηματιστήριο: Μυτιληναίος και ΔΕΗ ευκαιρία απόδρασης της αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ