• Οικονομία

    ΕΚΤ: Φρένο στα επιτόκια ύστερα από 15 μήνες αυξήσεων

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια η ΕΚΤ, κάνοντας μία παύση ύστερα από 15 μήνες διαδοχικών αυξήσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αύξηση της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο αναχρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

    “Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Οι πληροφορίες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή της ΕΚΤ για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υπερβολικά υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές”, αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην ανακοίνωσή του.

    Η ΕΚΤ έδωσε το σήμα για πιθανό τέλος στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά επέμεινε στη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: “Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου”.

    Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Ιούνιο ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 θα έχουν γίνει δύο κινήσεις μείωσης από την πλευρά του ΕΚΤ.

    Σχετικά με την αγορά ομολόγων, ένα θέμα που έχει προκαλέσει διχασμό μεταξύ των ευρωπαίων τραπεζιτών, το Διοικητικό Συμβούλιο, ανέφερε για το πρόγραμμα PEPP, το έκτακτο πρόγραμμα που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, ότι θα το διατηρήσει μέχρι το τέλος του 2024, διατηρώντας αμετάβλητη τη θέση της από την προηγούμενη συνεδρίαση.

    “Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ