• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανακωχή στις αγορές: Ανάκαμψη μετά το τραπεζικό sell off χάρη στις παρεμβάσεις για Credit Suisse, First Republic


    Ύστερα από υψηλές δόσεις αδρεναλίνης στις διεθνές αγορές από την ελεύθερη πτώση σε τραπεζικές μετοχές, η ηρεμία επανήλθε για την ώρα σε ευρωαγορές και Wall Street. Προηγήθηκε η παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας για την Credit Suisse και η αντίστοιχη των τραπεζικών κολοσσών της Wall Street για την First Republic Bank, για να εγκαταλείψει ο πανικός τους επενδυτές και να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος οι μετοχές των τραπεζών  των δύο αγορών.

    Νωρίτερα, η ΕΚΤ προχώρησε σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5, με τη Λαγκάρντ να διαβεβαιώνει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει εάν χρειαστεί για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε δηλώσεις του ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η κατάρρευση των δύο τραπεζών στις ΗΠΑ (Silicon Valley και Signature) διαφέρουν από την περίπτωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Οι κινήσεις αυτές έδωσαν ανάσα στον Dow Jones ο οποίος επέστρεψε σε θετικό έδαφος κλείνοντας με άνοδο 1,17%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με 1,76%. Την ίδια ώρα, ο Nasdaq σημείωνε νέα άνοδο 2,4% και είναι πλέον έτοιμος να κλείσει την καλύτερη εβδομάδα του 2023, καθώς οι επενδυτές των τεχνολογικών μετοχών ελπίζουν πως τα πρόσφατα δεινά στις τράπεζες θα οδηγήσει τη FED σε χαλάρωση της στρατηγικής της.

    Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι αγορές της Ευρώπης, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κλείνει στο +0,89%, τον DAX στη Φρανκφούρτη στο +1,57% και τον CAC 40 στο Παρίσι στο +2,03%.

    Η σανίδα σωτηρίας στη Credit Suisse

    Το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν το άνοιγμα των αγορών, τις δηλώσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα στηρίξει τη Credit Suisse ακολούθησε η ανακοίνωση για μία ένεση ρευστότητας έως και 50 δις ευρώ, εκτοξεύοντας τη μετοχή της δοκιμαζόμενης ελβετικής τράπεζας στα ύψη με κέρδη έως και 40% για να κλείσει η τιμή της με άνοδο κατά  19%.

    «Αν κοιτάξετε τι είπε χθες ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας με όλους τους δείκτες, είναι όλοι υγιείς, όλα είναι εντάξει», δήλωσε ο Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, οι δηλώσεις του οποίου την προηγούμενη ημέρα ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω κεφαλαιοποίηση, πυροδότησαν το δραματικό sell off.

    Τα ασφάλιστρα κινδύνου υποχώρησαν με τη σειρά τους αν και η τράπεζα συνεχίζει να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Τα σενάρια για πιθανή απορρόφησή της από τον Ελβετό ανταγωνιστή της UBS, οργιάζουν, αν και τα δύο μέρη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο. Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει την πρώτη αγωγή επενδυτή από τις ΗΠΑ, ο οποίος την κατηγορεί για «ουσιώδεις ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις στην ετήσια έκθεση για το 2021.

    Το σωσίβιο ρευστότητας, πάντως, από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας διέλυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οδηγώντας τις  μετοχές τους σε θετικό έδαφος, με τον τραπεζικό δείκτη να ανακάμπτει ύστερα από απώλειες 120 δις ευρώ μέσα σε μία εβδομάδα.

    H δήλωση της ΕΚΤ που γύρισε –προσωρινά- τις αγορές

    Η Λαγκάρντ βρέθηκε στο επίκεντρο την περασμένη Τετάρτη  καθώς ήταν η πρώτη επικεφαλής κεντρικής τράπεζας που θα προχωρούσε σε αύξηση επιτοκίων, την ώρα που οι αγορές βρίσκονταν σε κρίση, με επίκεντρο τις τράπεζες.

    Η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση κατά 0,50, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 3,5%, προχώρησε όμως και σε δηλώσεις για την αγορά. «Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη  της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη ώστε να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, αν χρειαστεί», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ η Λαγκάρντ σε δηλώσεις της κατά τη συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μία κρίση ρευστότητας. Όμως δεν θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο».

    Μετά τις διαβεβαιώσεις ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ πιο ανθεκτικές απ’ ότι ήταν το 2008, ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η περίπτωση των αμερικάνικων τραπεζών που κατέρρευσαν είναι διαφορετική από αυτή των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Moody’s Νικ Χιλ, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις μεταβολές των επιτοκίων σε σχέση με εκείνες των ΗΠΑ, διέλυσαν σταδιακά την νευρικότητα στις ευρωαγορές, που ακολούθησε μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τους δείκτες να ανακάμπτουν σταθερά.

    Συναγερμός στις ΗΠΑ για την First Republic

    Με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να μην «αντέχει» πολλά χτυπήματα ακόμα, ύστερα από το διπλό χτύπημα της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank και Signature, οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street κινητοποιήθηκαν άμεσα για τη διάσωση της First Republic Bank, η μετοχή της οποίας δεχόταν ισχυρό σφυροκόπημα τις τελευταίες ημέρες.

    JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, U.S. Bancorp, Truist Financial Corp. και PNC Financial Services Group Inc αποφάσισαν να καταθέσουν κεφαλαίων ύψους 30 δις δολαρίων στην First Republic Bank, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ως μία κίνηση εμπιστοσύνης προς την τράπεζα. Είχε προηγηθεί πριν λίγες ημέρες η δυνατότητα πρόσβασης της περιφερειακής τράπεζας σε κεφάλαια ύψους 70 δις δολαρίων από την JP Morgan.

    Νωρίτερα, η μετοχή της κατέρρευσε ακόμα και κατά 31%, με την αξία της τις τελευταίες πέντε ημέρες να έχει συρρικνωθεί κατά 65%.

    Η παρέμβαση των κολοσσών της Wall Street έδωσε ώθηση στη μετοχή, η οποία έκλεισε με κέρδη 9%.

    Η First Republic Bank που ηγήθηκε στο τραπεζικό sell off των προηγούμενων ημερών στη Wall Street, είδε τις καταθέσεις των πελατών της να εξαφανίζονται μέσα στο προηγούμενο σαββατοκύριακο, με εκροές δισεκατομμυρίων.

    Γιατί η Silicon Valley Bank είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση

    Η Silicon Valley Bank διέφερε από τις υπόλοιπες τράπεζες. Από την κουλτούρας της εργασίας εξ’ αποστάσεως έως την πολιτική της να δίνει προτεραιότητα στην καινοτομία εις βάρος της διαχείρισης κινδύνων,  ακολουθούσε διαφορετική πορεία από τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street.

    Εξελίχθηκε σε έναν βασικό τραπεζικό εταίρο σχεδόν των μισών εταιρειών που εκπροσωπούν τη Silicon Valley, κυρίως λόγω αυτής της συμπεριφοράς.

    «Πρόκειται για μια τράπεζα της δυτικής ακτής που λειτουργεί στην καρδιά της καινοτομίας, έχει ενσυναίσθηση και εξαρτάται από τις σχέσεις που χτίζει», δήλωσε ένα πρώην στέλεχος στους FT. “Δεν είναι μαχαιροβγάλτης όπως η Goldman Sachs».

    Όμως πλέον η λειτουργία της τράπεζας βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες εξετάζουν την απόφαση της διοίκησης την περίοδο της πανδημίας, όταν ο τομέας της τεχνολογίας απολάμβανε μια επενδυτική έκρηξη, να δεσμεύσει σχεδόν το 50% των περιουσιακών της στοιχείων, ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 91 δις δολάριων σε ομόλογα, τα οποία αποδείχθηκαν ευάλωτα στην αύξηση των επιτοκίων.

    Το ράλι της μετοχής της, τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο εκτόξευσε τη χρηματιστηριακή της αξία στα 44 δις δολάρια, πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα άλλων περιφερειακών τραπεζών, την έκαναν να αγνοήσει τους κινδύνους, αναφέρουν οι insiders στους FT.

    Αυτή η επιλογή της το 2023, της κόστισε 1,8 δις δολάρια σε ζημιές και οδήγησε στη κατάρρευσή της εν μια νυχτί, καθώς δεν διέθετε άλλες δικλείδες ασφαλείας. Όπως περιγράφουν οι καλά γνωρίζοντες της λειτουργίας της, η τράπεζα τολμούσε εκεί που οι άλλοι δεν το έκαναν. «Δάνειζε χρήματα σε μη κερδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις και βοηθούσε τους επιχειρηματίες με τα οικονομικά των νοικοκυριών, όπως μεγάλα στεγαστικά δάνεια, πληρωμές αυτοκινήτων και δίδακτρα σχολείων».  Ως αντάλλαγμα είχε αποκλειστικές τραπεζικές σχέσεις με τους πελάτες της.

    Ένας πρώην τραπεζίτης της σχολιάζει την εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία της από αυτή των τραπεζών της Wall Street, με απουσία στρατηγικής για την αντιστάθμιση του κινδύνου και πρωτοβουλίες υψηλού ρίσκου.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πάνω από 10% διακύμανση στην Πειραιώς, πτώση για ΟΠΑΠ (μετά το μέρισμα 1,45), ενδέκατη πτωτική για ΟΤΕ, στο «κόκκινο» η Alpha



    ΣΧΟΛΙΑ