• Τράπεζες

    First Republic: Ομάδα τραπεζών συζητά να τοποθετήσουν κεφάλαια 30 δισ. δολάρια ως ένδειξη εμπιστοσύνης – Ράλι στη Wall Street

    • NewsRoom


    Σε συζητήσεις για την τοποθέτηση κεφαλαίων ύψους 30 δισ. δολαρίων στην First Republic φέρεται να βρίσκεται μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ως μια ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

    Στις συζητήσεις συμμετέχουν οι JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp., Wells Fargo & Co., Morgan Stanley, U.S. Bancorp, Truist Financial Corp. και PNC Financial Services Group Inc.. Οι πιο μεγάλες αναμένεται να συμβάλουν με 5 δισ. δολ. έκαστη, ενώ οι μικρότερες τράπεζες με μικρότερα ποσά.

    Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ενώ το σχέδιο δεν προβλέπει την εξαγορά της First Republic.

    Τα κεφάλαια θα πρέπει να παραμείνουν στην First Republic για τουλάχιστον 120 ημέρες.

    Τα νέα έρχονται μετά την πτώση της μετοχής της First Republic τις τελευταίες ημέρες, η οποία πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή και της Signature Bank το Σαββατοκύριακο. Και οι δύο αυτές τράπεζες είχαν μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων καταθέσεων, όπως και η First Republic, με αποτέλεσμα να ανησυχούν ότι οι πελάτες θα τραβήξουν τα χρήματά τους.

    Η μετοχή της First Republic, η οποία έκλεισε στα 115 δολάρια ανά μετοχή στις 8 Μαρτίου, διαπραγματεύτηκε κάτω από τα 20 δολάρια κάποια στιγμή την Πέμπτη . Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη ενώ ξεκίνησε ξανά λίγο από τη δημοσίευση της είδησης δημοσίευμα της είδησης και ανέβηκε στα 40 δολάρια ανά μετοχή κάποια στιγμή.

    Παράλληλα το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας έδωσε μεγάλη ανάσα στη Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο 1% επιστρέφοντας πάνω από τις 32.000 μονάδες, τον  S&P 500 να κινείται λίγο πάνω από τις  3.950 μονάδες με άνοδο άνω του 1,5% και τον Nasdaq να ενισχύεται στις  11.700 μονάδες με άνοδο 2,4%

    Η τράπεζα είχε δηλώσει την Κυριακή ότι διαθέτει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστότητας, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα κεφάλαια που θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκεντρώσει από το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας , αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τους επενδυτές από το ντάμπινγκ της μετοχής.

    Οι καταθέσεις από κάποια μεγαλύτερη τράπεζα θα πρόσθεταν σε αυτή επιπλέον ρευστότητα, εάν το σχέδιο υλοποιηθεί.

    Η First Republic  ανέφερε περιουσιακά στοιχεία άνω των 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου και δημιούργησε περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα πέρυσι.

    Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή τις πληροφορίες.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Πτώση μετά τα υψηλά 6 εβδομάδων μετά την προσπάθεια διάσωσης της First Republic



    ΣΧΟΛΙΑ