• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ- Στο 1,19% ο Stoxx 600, στο +19% η Credit Suisse

    Ευρωαγορές


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν, σήμερα, Πέμπτη οι ευρωαγορές, μόλις λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης.

    Το τραπεζικό sell off των προηγούμενων ημερών, που προήλθε από την χρεωκοπία της Silicon Valley Bank, αλλά και την κατάρρευση της Credit Suisse, παρ’ όλο που ανησύχησε τους επενδυτές, δεν επηρέασε καθόλου τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία προχώρησε στη νέα αύξηση που είχε ήδη ανακοινώσει, στηριζόμενη στην υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

    Η ανακοίνωση της νέας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, στην αρχή έφερε αναταραχή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο οι επενδυτές ξεκίνησαν να αναλύουν ενδελεχώς τις δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να στοχεύει ο πληθωρισμός να φτάσει  στο 2%.

    Όσον αφορά την πορεία της αύξησης των επιτοκίων, η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι ο δρόμος είναι ακόμα μεγάλος, χωρίς να διευκρινίσει το πότε η τράπεζα ενδέχεται να χαλαρώσει την αυστηρή νομισματική πολιτική σύσφιξης, που ακολουθεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

    «Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ πιο υψηλός για πολύ καιρό και οι αξιωματούχοι δεν θα υποχωρήσουν από τη δέσμευσή μας να τον καταπολεμήσουμε και να τον επαναφέρουμε στο 2%», σχολίασε η Λαγκάρντ και συνέχισε λέγοντας ότι στις τριμηνιαίες προβλέψεις που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται ταχύτερα από τις εκτιμήσεις των προηγούμενων μηνών.

    Παράλληλα, οι επενδυτές καθησυχάστηκαν προς το παρόν, καθώς η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε στην οικονομική στήριξη της Credit Suisse, η μετοχή της οποίας κατέρρευσε χθες, δημιουργώντας αναστάτωση στον οικονομικό και επιχειρηματικό κλάδο.

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι ευρωαγορές έκλεισαν με θετικά πρόσημα.

    Πώς κινήθηκαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 441,64 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,19%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν η Credit Suisse Group AG (19,15%) και η Rentokil Initial PLC (10,06%), ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις Aroundtown S.A. (-10,21%) και ISS A/S (-6,99%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.410,03 μονάδες με ήπια άνοδο 0,89%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 14.967,10 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,57%.

    Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.025,72 μονάδες με ισχυρή άνοδο 2,03%.

    Τέλος, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 25.918,76 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,38%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στις 8.890,20 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,50%.

    Διαβάστε επίσης:

    WSJ :Αγώνας δρόμου από τους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street για τη διάσωση της First Republic



    ΣΧΟΛΙΑ