• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν βλέπουμε κρίση ρευστότητας

    • NewsRoom
    ΕΚΤ: Αγόρασε ελληνικά ομόλογα 2 δισ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο

    Κριστιν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ


    «Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μία κρίση ρευστότητας» ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου για νέα αύξηση κατά 0,50 στα επιτόκια.

    «Όμως δεν θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο», διευκρίνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ πιο ισχυρότερη θέση από το 2008 και πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης είναι σταθερό.

    Oι επόμενες κινήσεις

    Για την πορεία των επιτοκίων, περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «υπάρχει ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε», αλλά απέφυγε να δώσει στοιχεία για την επόμενη κίνηση, παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων. «Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί», ανέφερε.

    Σχετικά με τον πληθωρισμό ανέφερε ότι «αναμένεται να παραμείνει πολύ πιο υψηλός για πολύ καιρό και οι αξιωματούχοι δεν θα υποχωρήσουν από τη δέσμευσή μας να τον καταπολεμήσουμε  και να τον επαναφέρουμε στο 2%». Και συνέχισε, χωρίς να αναφερθεί στα επιτόκια: «Έχουμε ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε».

    Στις τριμηνιαίες προβλέψεις που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται ταχύτερα από τις εκτιμήσεις των προηγούμενων μηνών.

    Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ βλέπουν οπληθωρισμός να διαμορφώνεται στο 5,3% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

    Η αντίδραση για τις αγορές

    Πάντως η απόφαση για μία αύξηση κατά 0,50 δεν ήταν ομόφωνη, γεγονός που παραδέχτηκε και η Λαγκάρντ: «Μπορώ επίσης να σας πω ότι η απόφαση εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, με τρεις ή τέσσερις που δεν υποστήριξαν την απόφαση. Όχι επί της ουσίας,  – όχι επί της αρχής της, αλλά επιθυμούσαν να δοθεί πιθανώς λίγος περισσότερος χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ποια πρόσθετα δεδομένα μπορούμε να συλλέξουμε», ανέφερε.

    Σχετικά με τις αναταράξεις στις αγορές το Διοικητικό Συμβούλιο νωρίτερα, ανέφερε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες αναταράξεις στις αγορές και είναι έτοιμο να αντιδράσει, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη  της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη ώστε να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, αν χρειαστεί, και να διατηρεί την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

    Διαβάστε επίσης:

    Moody’s: Ισχυρά θεμελιώδη για την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ