• Οικονομία

    ΕΚΤ για αγορές: Θα αντιδράσουμε αν είναι απαραίτητο-Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Σε νέα αύξηση επιτοκίων προχώρησε η ΕΚΤ κατά 0,50.

    Στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναφέρει:

    “Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%”.

    “Είμαστε εξοπλισμένοι για να παρέχουμε ρευστότητα”

    Η ΕΚΤ τοποθετήθηκε και για το πρόσφατο sell off στις τραπεζικές μετοχές, λόγω της αβεβαιότητας για την ρευστότητα της Credit Suisse, αναφέροντας ότι “αν χρειαστεί θα αντιδράσει”.

    “Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες αναταράξεις στις αγορές και είναι έτοιμο να αντιδράσει, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη  της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη ώστε να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, αν χρειαστεί, και να διατηρεί την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής”.

    Μετά την αύξηση κατά 0,50, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,50%, 3,75% και 3,00% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2023.

    Η πρώτη αντίδραση της αγοράς

    Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων, ανέκαμψαν όμως λίγο αργότερα με μικρή άνοδο στους δείκτες τους. Η νευρικότητα πάντως παραμένει μεταξύ των επενδυτών με την αγορά να παραμένει ασταθής.

    Με κόκκινους δείκτες άνοιξε και η Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει 0,63% στο άνοιγμα, τον S&P 0,51% και τον Nasdaq 0,43%, καθώς παραμένουν οι φόβοι μεταξύ των επενδυτών για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος.

    Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

    Σχετικά με τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ βλέπουν αυτός να διαμορφώνεται στο 5,3% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

    Οι δείκτες του πληθωρισμού, χωρίς τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να κινηθούν σύμφωνα με την ΕΚΤ στο 4,6% το 2023. Θα υποχωρήσουν στο 2,5% το 2024 και το 2,2% το 2025.

    Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ, αναλυτές έκαναν λόγο για μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η Κεντρική Τράπεζα, στη σκιά των αναταράξεων που προκάλεσε στις αγορές η περιπέτεια της Credit Suisse.

    Μια σίγουρη απόφαση που είχε προεξοφληθεί ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον περασμένο Φεβρουάριο δια στόματος Λαγκάρντ για μία νέα κίνηση κατά 0,50, άρχισε να αμφισβητείται έντονα από αναλυτές και επενδυτές υπό το βάρος ενός δραματικού sell-off στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης την περασμένη Τετάρτη.

    Το σωσίβιο 50 δις ευρώ από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας κατάφερε να περιορίσει τον πανικό στις αγορές, όχι όμως να δώσει μεγάλη ώθηση ύστερα από τα χθεσινά χαμηλά, με τα κέρδη της Πέμπτης στις ευρωαγορές να παραμένουν περιορισμένα ιδίως για τις τραπεζικές μετοχές.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο παρέμβαση: Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμετράται με την ιστορία



    ΣΧΟΛΙΑ